1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG

Как бебето на една сирийка проплака у нас
Обновена: 9 сеп 2013 18:29 | 9 сеп 2013 18:29,
82
1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG
Сирийката Хала и бебето Аднан Снимка: Булфото

От началото на бежанската вълна от Сирия към България в хасковското АГ отделение вече са проплакали две сирийски бебета. Последното е момченце, което се роди преди дни. Малкият проплака близо два месеца преждевременно. Тежи едва килограм и 700 грама и ще бъде изписан най-рано след десетина дни.

Младата майка - 24-годишната бежанка Хала Мустафа днес се срещна с журналисти и разказа историята си. Тя е в България от около 4 месеца. Родом е от сирийския град Халеб. Когато след поредната бомбардировка къщата им е разрушена, семейството на Хала решава незабавно да бяга и да търси спасение. Бременна, 24-годишната сирийка тръгва към България със съпруга си, 3-годишните им близнаци и баща си.

Петимата изминали над 1500 километра с влак, за да стигнат до Одрин. Там с тях се свързали турски каналджии, които им показали пътя към българската граница. Бременната Хала и семейството й вървели 7 часа през гората, докато стигнат до страната ни.

Днес младата сирийка беше усмихната. Въпреки че малкият Аднан все още е в неонатологичното отделение заради ниското си тегло и усложненията от преждевременното раждане, Хала с нетърпение очакваше да бъде транспортирана до бежанския център в Пъстрогор, където са другите й две деца.

24-годишната сирийка се надява тя и семейството й да получат скоро статут на бежанци, да заживеят в едно мирно общество и да изкарват прехраната си с честен труд. Искат един ден да се върнат в родната Сирия, но след като свърши войната там.

Хала Мустафа призна, че парите на семейството й свършват. За да отглежда децата си, има нужда от памперси и сухо мляко. Разчита на добрината на хората.

Първото дарение получи днес от хасковската депутатка от Коалиция за България Смиляна Нитова, която обяви, че ще инициира кампания сред колегите си в парламента в помощ на сирийските деца у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: бежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
19
 
33
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Много сте зле. Аз затова се махнах от тая ***, където живеят ***, а не човешки същества. Много свят обиколих - такива зли хора никъде не видях.
7
5
 
9
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
По статистика в БГ влиза най големият *** като бежанци законно приети а също така и от БГ се изсипва и виден процент от ***,престъпниците,и тн заключение от България през последните 2 десетилетия само *** излизат или поне на 90%.
6
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не забелязвате ли какви хора сме... никой не се замисля през какво е минала тази жена, колко тежка е съдбата й ... тук има няколко коментара, кой от кой по-анти... не е ли по-важно, че тя и децата й са човешки същества и в случая нашата държава им се явява единствено спасение... от това, че част от данъците, които и без това може би не плащате, ще отидат за спасението на няколко живота .... не се чудете защо сме зле... защото всеки е ЕГОИСТ и гледа само собственото си благо!
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГАТО БЯХ МАЛКА ПОМАГАХМЕ НА КОРЕЙСКИТЕ ДЕЦА.ПОСЛЕ СЕ БЯХМЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА АЛЖИРСКИТЕ ДЕЦА. ПОСЛЕ ГЛЕДАХМЕ ЗАЙЦИ ЗА ИТАЛИЯ ЗА ДА ИЗПЛАЩАМЕ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БГ ПО ПРИЗИВА НА *** . ПОСЛЕ НА ВИЕТНАМСКИТЕ И НА МОНГОЛСКИТЕ.НАКРАЯ СЪБИРАХМЕ ПАРИ ЗА НИКАРАГУАНСКИТЕ ДЕЦА.КАТО ЗАПОЧНАХ РАБОТА БАЯ ПАРИ СЪБРАХМЕ ЗА СТРАЖИЦА. В ЗАДАЧАТА СЕ ПИТА В КОИ ОФШОРНИ ЗОНИ ПОПАДНАХА ПАРИТЕ И КОЙ СЕ ОБЛАЖИ ОТ ТЯХ? НАДЯВАМ СЕ ВСИЧКИ МОИ ВРЪСТНИЦИ ДА СИ ПРИПОМНЯТ СЪБИТИЯТА .И ОЩЕ АКО БЯХ В СОФИЯ ЩЯХ ДА
4
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно на тия хора кой им поема медицинското обслужване. При положение че всеки редовен български данъкоплатец си плаща редовно здравни вноски и накрая като стигне до болница пак му искат пари все едно не е плащал, с изключение разбира се ако не е черен ман*гал те никога нищо не плащат и винаги получават.
3
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как точно мислят да си изкарват прехраната? И защо имат право да работят в държава-член на ЕС просто защото минаха нелегално границата??? Какви са тези лудории?
2
9
 
38
 
! Отговори
Тюрк преди 10 години
Нямам нищо против хора в подобно положение, но си имаме много ***, към тях ако добавим 10-20 хил араби в плюс, защото и без това си имаме и араби, вече ще стане страшно, дано след като приключи цялата история около Сирия да ги върнем а не да ги пуснат да пълзят из страната!
1
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Умилителна новина.24 годишна с 4-5 деца.Без работа,пари нищо.Да си бяха стояли в Сирия.Сигуено не си и плащат последствията от креватните забавления.***..