1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG

Как бебето на една сирийка проплака у нас
Обновена: 9 сеп 2013 18:29 | 9 сеп 2013 18:29,
82
1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG
Сирийката Хала и бебето Аднан Снимка: Булфото

От началото на бежанската вълна от Сирия към България в хасковското АГ отделение вече са проплакали две сирийски бебета. Последното е момченце, което се роди преди дни. Малкият проплака близо два месеца преждевременно. Тежи едва килограм и 700 грама и ще бъде изписан най-рано след десетина дни.

Младата майка - 24-годишната бежанка Хала Мустафа днес се срещна с журналисти и разказа историята си. Тя е в България от около 4 месеца. Родом е от сирийския град Халеб. Когато след поредната бомбардировка къщата им е разрушена, семейството на Хала решава незабавно да бяга и да търси спасение. Бременна, 24-годишната сирийка тръгва към България със съпруга си, 3-годишните им близнаци и баща си.

Петимата изминали над 1500 километра с влак, за да стигнат до Одрин. Там с тях се свързали турски каналджии, които им показали пътя към българската граница. Бременната Хала и семейството й вървели 7 часа през гората, докато стигнат до страната ни.

Днес младата сирийка беше усмихната. Въпреки че малкият Аднан все още е в неонатологичното отделение заради ниското си тегло и усложненията от преждевременното раждане, Хала с нетърпение очакваше да бъде транспортирана до бежанския център в Пъстрогор, където са другите й две деца.

24-годишната сирийка се надява тя и семейството й да получат скоро статут на бежанци, да заживеят в едно мирно общество и да изкарват прехраната си с честен труд. Искат един ден да се върнат в родната Сирия, но след като свърши войната там.

Хала Мустафа призна, че парите на семейството й свършват. За да отглежда децата си, има нужда от памперси и сухо мляко. Разчита на добрината на хората.

Първото дарение получи днес от хасковската депутатка от Коалиция за България Смиляна Нитова, която обяви, че ще инициира кампания сред колегите си в парламента в помощ на сирийските деца у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: бежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
16
 
! Отговори
го хоум преди 10 години
До 32Който преди 3 години бил в Дамаск и не бил като *** София .....Освен да ти пожелаем , да отидеш отново там , но сега ...Писна ми от *** , които се прехласват по Дамаск , Триполи , Кайро .... но като стане напечено , *** София трябва да ги спасява.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Свиленград съм:Идват сирийците до нашата граница късат си паспорта и казват-Бежанец съм..искам убежище.В последвствие хващат наша ***(на която също плащат,както и пътя докато стигнат до Бг)женят се и автоматично сириеца става европеец със Бг паспорт.Това е схемата БЪЛГАРСКИ сънародници.Вие си направете изводите!!!
26
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** не си мислете че са умрели за България , бил съм в Дамаск и преди 3 години този град беше в пъти по подреден от кочинята София затова от 7 милиона сирийски бежанци в България са дошли едвам 500 и при първа възможнот ще се изнесат в нормална страна , не се притеснявайте.
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
проклети *** , някой ден и вие ще останете на улицата
24
10
 
17
 
! Отговори
Лебовски преди 10 години
Аз предпочитам данъците ми да отидат за тези хора, които след като са преживели толкова много, биха работили честно и почтенно и биха спазвали законите на България, отколкото за едни други черни наши сънародници.
23
3
 
7
 
! Отговори
Н преди 10 години
Не вярвах че има такива*та в България ..като чета коментарите, пичове и това ви е много , много мъка очаква България за голямо съжаление.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
днес искат убежище, утре ще реват за джамии. Не може така!
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди да коментирате отворете картата и вижте къде се намира Сирия и тогава да коментираме въобще.Не е било необходимо да пътува 1500 км с влак , че да дойде до нашата граница.Можело е като стигне до Истанбул да слезе от влака , там живота въобще не е лош , няма война и има повече възможности за намиране на работа отколкото у нас. Но не те са решили да се пробват за статут на бежанец тук,една година да ги храним и после това което направи оня палестинеца Ашраф от Либия - помните нали
20
5
 
15
 
! Отговори
Стефанов преди 10 години
До АнонименКакви ниви ще раздаваш, ***?!? Аз лично не се сещам нищо за цветущото сирийско земеделие, като чуя за тая арабска смрад единственото, което излиза в съзнанието ми е закачулени психопати с калашници от двете страни на барикадата... евентуално и някое зомби, което реже глава на християнин пред безценното си знаме, като преди това е чел Корана в продължение на 20 минути. На нас всичката ни е наред, остава да пуснем още ***, да храним и тях!
19
2
 
17
 
! Отговори
Boyan Rachev преди 10 години
ЗАПИТВА ЛИ СЕ НЯКОЙ , ЗАЩО ЛИ ТОЧНО ПЪК КЪМ " ЗАВЕТНАТА БЕДНА ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ " СА СЕ ЗАПЪТИЛИ ТЕЗИ БЕЖАНЦИ.?? КАКВО ТОЛКОВА СМЯТАТ , ЧЕ ИМА ТУК..? КОЕ ГИ КАРА ДА СЕ ОТПРАВЯТ ТОЧНО КЪМ БЕДНА ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ ?? ЗАЩО НЕ ОТИВАТ В ПОДХОДЯЩИ ЗА ТЯХ МЮСЮЛМАНСКИ СТРАНИ.. И ЕЗИКА ИМ Е БЛИЗЪК..И РЕЛИГИЯТА ГИ СВЪРЗВА.. ЗАЩО НЕ СИ ОСТАНАТ В ТУРЦИЯ ?? 70 - 80 МИЛИОННА ДЪРЖАВА МОЖЕ СПОКОЙНО ДА СИ ПОЕМЕ БРАТЯТА "МЮСЛЮМАНИ"... ??
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега гледах и по новините , че държавата тоест ние сме поемали раждането на всички неосигорени родилки.Тоест за бежанците и за ромските майки , раждането е безплатно , а на българските такива , още от вратата ги посрещата , ами трябват едни 1000 лева за избор на екип , защото вие сте осигурени, но ...С две думи ви показват , че трябва да платите , за да се отнасят добре с родилката.Ето с това няма как да съм ОК , още повече , че сме най бедните в ЕС , а да поемаме и тази тежест
17
4
 
45
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Виждам , че някои се правят на много загрижени и хуманни .Бих се съгласил с тях , но ако бяхме съседна страна на Сирия.Но в Турция , живота не е по тежък от този в България.Турската граница излиза , че е разграден двор .. турските граничари спят ли или по скоро се правят на заспали , че десетки да пресичат границата им , като на разходка.Правилното е задържаните да се връщат на турска територия.Първо да се погрижим за все повечето българи ровещи по кофите и след това за бежанците.
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има още нещо много лошо в това да приемаме бежанци от там.Сега евентуално като започне войната не се знае колко от тези който сме приели са камикадзета. То се знае че помагаме на Американците и имаме техни бази на наша територия от който ще се координират част от действията им. И веднага изниква проблема ставаме лесна мишена за терористични актове, няма да ни спасят никакви дюнерджийници и т.н веднага го отнасяме без предупреждение. За това другите страни не приемат бежанци, защото стават мишени
15
11
 
23
 
! Отговори
ssfddso преди 10 години
С кои пари ,с на кого осигуровките проплака ислямското *** което ще го възпитат да се самовзривява,срещу неверниците и ***.ПАРИ ????ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА ,НО ЗА ТЕЗИ ИМА ?ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ЗА ИЗМЯНА ,ЗАЩО СА ДОПУСНАЛИ ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА,НЯМАТ ПРАВО ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА ЗА НЕ СВЪРШЕНА РАБОТА.УВОЛНЕНИЕ И СЪД ЗА ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ.
14
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започвам да разбирам защо ни бяха изобразили като тоалетна.Който мине и си пуска шитнята тук.Тоалетно пате и доместос няма ли да сложим?
13
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето каква е ролята на БГ в Европейския съюз и в НАТО . Ние сме един заден двор едно сметище, приемаме какви ли не *** като се почне от ел уреди коли и т.н до ето такива хора бежанци който никоя друга уважаваща себе си европейска страна няма да приеме.Тези хора не се знае какви са що са дали изобщо говорят някакъв език, дали пренасят някакви болести и т.н.Нашата държава по скоро управляващите им дават мило и драго достъп, а на някой и гражданство, само по изборите да знаят за кого да гласуват
12
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО СТРАННО ЗАЩО В ГЪРЦИЯ НЕ СЕ ЧУВА ДА ИМА БЕЖАНЦИ?
11
1
 
36
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
НА ПОЛОВИНАТА ПЪТ Е.....ДО МЮНХЕН ИМА ОЩЕ 1500 КИЛОМЕТРА....
10
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тук сте се събрали зверски прости хора. Аз предпочитам да дадем всичките пустеещи ниви на сирийците, да работят, отколкото да гледам как тумбаците по селата подпират пейките и псуват по кръчмите, колко им бил скапан живота, ама на работа няма да се хванат никога, защото са свикнали все някой да им дава - навремето Русия, сега ЕС... 100 пъти предпочитам да плащам данъци, за да дадат начален старт на сирийско семейство у нас, отколкото да вървят тия пари цял живот за *** и безделниците!!!
9
12
 
24
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До Анонимен Утре само да не ревнеш че Асан ти е.е дъщерята и иска джамия в квартала иначе хуманността е благодетел да.