Номер едно сме по енергийна неефективност

Най-евтино е да пуснем пак III и IV блок, твърди Овчаров
Обновена: 29 ное 2013 08:46 | 29 ное 2013 07:11, Александър Попов
25
Номер едно сме по енергийна неефективност
Снимка: Булфото

България все още е първенец по енергийна неефективност, констатира в интервю за "Сега" Георги Базаджиев, председател на комитета за устойчиво развитие на българската асоциация "Природен газ".

Няколко фактора влияят пряко на големия разход на енергия. На първо място това е ниската ефективност на преобразуване на първичната енергия в крайна. Около 50 на сто от първичните енергийните ресурси, които използва българската икономика, отиват за преобразуване в електроенергия.

Това е една от причините България да е на първо място по енергоемкост. Заслугата за това е ниската ефективност на генериращите мощности, основани на въглища, уточнява Базаджиев.

Според заглавие на "Сега", "Американският реактор за "Козлодуй" може да излезе по-скъп от "Белене".

"Това е първата реална перспектива за сериозна диверсификация в българската енергетика. До този момент единствените неруски източници на енергия в България, които под някаква форма ни осигуряват няколко процента независимост, са българските въглища и скромните запаси газ от Галата. Всички други източници са от Русия. Така че 7-и блок, с най-модерната технология като AP 1000, е стъпка в правилна посока, която в някаква степен ще ни придвижи и технологично напред и ще защити националния ни интерес", смята Капон.

Депутатът от левицата Румен Овчаров контрира, че най-евтиното и ефективно решение, което е възможно, е въвеждането в експлоатация на III и тV блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Спирането на блоковете беше изключително политическо поради запис от срещата на Г-7 от 1992 г., че тези реактори при тогавашните условия не може да бъдат доведени до приемливи нива на безопасност на разумна цена. Още повече, че част от мерките бяха изпълнени. Знам, че има договор с ЕС, знам, че ще бъде трудно, но с подкрепата на ядрените държави в Европа си струва да опитаме. Връщането им би струвало десетки пъти по-евтино, отколкото изграждането на един нов блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Комунистът преди 10 години
........ Само по това ли сме "НОМЕР ЕДНО" ?!?!.......... Защото , според мен , сме АБСОЛЮТНИЯ НОМЕР ЕДНО И В НЕЩО ДРУГО, СВЪРЗАНО С ЕНЕРГИЯТА - НОМЕР ЕДНО СМЕ И В НАЙ НАГЛИТЕ ЕНЕРГИЙНИ КРАЖБИ И БЪРКАНЕ В И БЕЗ ТОВА ДОСТА ОТЪНЕЛИЯ , ДА НЕ КАЖА - СКЪСАН ДЖОБ НА СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ БЪЛГАРИН ........... :( :( :( :( :(
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчаров,вместо страната на излиза от ЕС заради 3 и 4 блок на на АЕЦ /имаме договор другарю и те се спазват/не ли по добре ти да отидеш в СССР .т.е/Русия?Пари знаем ,имаш пък и те ти дължат.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А най- добре ще е да взривим 1 и 2 блок и да се свърши с тая мъка!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Р.Овч. а бе експерте, а бе червена ***, много добре знаеш, че на тези 2 реактора цялата електроника и системи отдавна са рециклирани и че никога няма да заработят.
16
1
 
10
 
! Отговори
90-60-90 преди 10 години
А добър ден!Кое е новината - че сме N 1 по енергийна неефективност или че не трябваше да спираме 3-ти и 4-ти рекатор, които си бяха още навремето годни и сигурни.Друго си е да си плащаме двойно, тройно, десеторно на монополите разпределители и вносители на ток...
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега американците ще опищят орталъка. Номера е парите да вървят към тях и никой не се вълнува от нищо друго.
14
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Харесвам го този специалист,харесвам БСП,харесвам ....къде да си получа наградата?
13
3
 
4
 
! Отговори
По наглост преди 10 години
на политици и ТИКВОЩИНА и БЕДНОСТ сме на едно от първите места в света. Ех НАРОДНА ВЛАСТ, тъй оплюта и заклеймявана от ЕВРО-ДЕРМОКРАТИ за тебе плачем ний!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спрете да дотирате тока и ще видите как всички ще се замислят за ефективност. сега като най-евтин в Европа как да се мисли, аз колкото и да харча повече от 15 евро/месец не плащам
11
5
 
6
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Всички комунисти ***!
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде стига с тия перки на Цветелина, жената си каза при Кеворк, че изобщо няма такива и инвестира в други сфери. По-правилно е да кажем перките на Лукойл,Курумбашев и Кадиев, ама вие нали действате по зададени опорни точки и не мислите.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Депутатът от левицата Румен Овчаров..." БЕЗ КОМЕНТАР!
8
0
 
10
 
! Отговори
потребител преди 10 години
Има цяла агенция за енергийна ефективност-какво прави тя,освен да *** тлъсти заплати и комисионни и всяка година да се отчита,че сме най-зле по енергийна ефективност.Истината е,че голяма част от предприятията продължават да работят с машини от миналото,д-вата не полага никакви усилия да санира у-ща,болници,университети и пр.Важното е обаче,че има цяла плеяда чиновници,които се "грижат" за да се постигне уж по-голяма енергийна ефективност.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ней-евтино е да си оправим енергийната неефективност.Това,другари,става с ред дейности в които са ангажирани български строителни фирми,дава работни места за български работници,данъците се плащат и остават тук,в България.Такива ми ти работи,др.Р.Офч.
6
1
 
14
 
! Отговори
81168 преди 10 години
Нещо нямам доверие на Р. Овч. особено когато говори за големи суми пари.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да е единственият източник, а перките на Цветелина забравиха ли?
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еврейската угоена *** Капон пак изгрухтя.
3
0
 
27
 
! Отговори
Някой си там. преди 10 години
Аз предлагам да въведат смъртна присъда за корумпирани и действащи не в интерес на народа депутати както е в Китай например. Ще има да си разстрелваме цяла година, като знам колко са много за последните 24 години.А относно АЕЦ Козлодуй. За къв *** ви трябваше да спирате блоковете и да давате сума пари за Белене като всичко ви е готово, само малко модернизация му трябва и ще работи като часовник. И тази модернизация ще струва много по-малко от Белене.
2
0
 
3
 
! Отговори
ZHIVKO PETAR преди 10 години
Източниците на Аларма в гр. Велико Търново ни информираха, че се готви назначението на лицето Стефан Михайлов за директорския пост на НАП. Той е зам.-председател на общински съвет на община Велико Търново, както е и член на контролния съвет на партията на г-жа Мария Капон, ЕНП. В качеството си на общински съветник е допринесъл за спечелване на конкурс за обществена поръчка от фирма, собственост на съпруга на г-жа Мария Капон, на стойност над 830 000лв.Източници от обкръжението на това лице ни
1
0
 
20
 
! Отговори
ХХ преди 10 години
А СЪЩО ТАКА И ПО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ...