Двамина българи от Влахи – баба Кирилка и бай Мичонко

Едва шестима живеят в селото, което някога имало две училища
Обновена: 6 мар 2014 12:23 | 6 мар 2014 12:22,
38
Двамина българи от Влахи – баба Кирилка и бай Мичонко
Баба Кирилка. Снимка: БТА

80-годишната Кирилка Димитрова и по-младият от нея само с пет месеца Димитър Лъджов – бай Мичонко, са единствените живи жители кореняци на пиринското село Влахи край Кресна.

Едва шест души живеят сега в селото, което някога е било общински център с начално и прогимназиално училище.

Статистиката сочи, че към 1900 година във Влахи са живели 1850 души, всичките българи християни.

Селото е и родното място на революционера Яне Сандански, а по време на Кресненско-Разложкото въстание Влахи е щаб квартира на въстаниците.

След въстанието обаче то е опустошено - от 300 къщи оцеляват 80 и двете църкви, които и до днес са запазени - едната "Рождество на Пресвета Богородица", строена през 1757 г. и другата – "Свети Пророк Илия" от 1844 г.

В центъра на Влахи се извисява и Влахинският чинар, който е на повече от 500 г. и е обявен за паметник на природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С голямо прискърбие Ви съобщаваме, че се помина отец Климент-Влашкия поп-дядо Крум.Бог да го прости
30
1
 
8
 
! Отговори
БДЖ преди 10 години
Село Влахи е наказано от монархо-фашиска царска България заради Яне Сандански и от комунистическа Н.Р.България заради Герасим Тодоров, двамате родени във Влахи и двамата македонци до смърт. Вечна им слава!
29
2
 
8
 
! Отговори
Юдеофоб преди 10 години
Днес, и да триете, и да не триете, това са фактите - добрият *** и чафут с намират около 3 метра под земята. ДОКАЗАНО Е!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
28
2
 
9
 
! Отговори
Юдеофоб преди 10 години
До До 8Приятел, взмаш си пушка и пълниш задниците на крадливите *** с олово. Смърт на чифутската чума и нейния верен спътник - *** напаст!
27
3
 
6
 
! Отговори
До Георги Ламбуров преди 10 години
Човече бъркаш много неща, това за колективизацията добре го знаем. Останалото са глупости. кога са докарвали "огромни тълпи...", виновни сме си ние и само ние!Защо в Унгария, ГДР, Полша, Чехия това не стана?Защо в Полша до 50-51г. в горите имаше въоръжена съпротива на комунистите, и пак те първи почнаха? Защо Унгария и Чехия няколко пъти скочиха против СССР? И сега са там, където ние никога няма да бъдем!
26
3
 
11
 
! Отговори
Юдеофоб преди 10 години
Смърт на юдаизма, капитализма, комунизма, либерализма и всички останали еврейски извращения! България ще ги надживее всичките!Вечността е на наша страна, ние сме най-древният жив народ на планетата и обитаваме земята си от над 10 000 години!С нами Богъ!
25
2
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 10 години
Отиваш на село, купуваш си земя, купуваш си овошки и насаждения, обработваш като луд, поливаш, пръскаш, чакаш 3 години поне да вземат да дават плод и през туй време или фотосинтезираш или се издържаш със спестявания. Овошките започват да дават плод и идват или *** да ти ги оберат или някой завистлив или пък конкурент ти отрязва 500 фиданки /новината е от днес/ и така си назад едни поне 100000лв за 3 години без да си позвал никаква помощ от държавата или от някой друг. Няма как да стане.
24
1
 
9
 
! Отговори
Юдеофоб преди 10 години
Г-н Ламбуров, поклон пред думите Ви. Всичко това е тъжната, кошмарна истина!
23
1
 
14
 
! Отговори
оставка преди 10 години
Сега ли обърнаха внимание на това поголовно унищожавае на селата? Когато всичко е внос и няма бг. производство на храни,щото то е дефицит тогава ще има едно тюхкане! А кой позволи и нарочно разруши селското стопанство,с каква цел и мотив,в чия угода това трябва да разкиват?
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се върнат ТКЗС тата там където има държавни или общински площи , да се полага труд когато получаваш помощи ,не може да даваш пари които потъват просто така без да ти се връщат.
21
0
 
11
 
! Отговори
И какво 20 преди 10 години
С търновската конституция ще напрвиш селото да ти дава продукция или ще искаш от *** срещу помощите да дава труд в държавната ферма да речем.Само с сухи закони не с получава.И в момента са хубави ,ама "не кради " кои го преследва в особенно големи размери когато е?
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
19, не забравяй, че и *** не спят. А държавата не те брани, тя само данъци събира.
19
1
 
8
 
! Отговори
до Художник преди 10 години
Говорим за модерно земеделие ,а не от времето на прадядо ми.Като има механизация ,да се блъскаш с 5 декара на твои гръб не си струва и парите и нервите и времето.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKA KONSTITUZZIA...
17
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Какъв мързел?В града сторя и с парите за 500 декара лозя ще си построя ,да не ти казвам колко кв.м ра и каква печалба ще спечеля.Аз не бих вложил сума от 500 х5000лв на декар за една нива с коренчета ,ако към това има и риска продукцията ми да стои или да бъде изкупувана на безценица.Абе ,банки,пари,помощи,гаранции,тържища,инспектори,далавери,крадци какво ли не ,само не и мързел.Ако не знаеш в Испания има оранжериен комплекс с размерите на София и не е с частни инвестиции.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това село и България има Проклятие. "Рождество на Пресвета Богородица", строена през 1757 г. Османците ако наистина бяха толкова зли как са разрешили да се построи.
15
2
 
2
 
! Отговори
ASI преди 10 години
do DNES.BGnedeite da publikuvate takiva Noviniutre shte chuem cha sagi Ubulu zaradi parivijdame i vijdate kakvo praviat v dnshno vreme
14
3
 
9
 
! Отговори
художника преди 10 години
До 3Не му викат урбанизационен процес, а мързел.Всичко живо се е хванало за търговийката, че е най-лесно.Но има изключения.Братовчеда и до днес си живее на село/където е роден/.Двора и градината му пращят от плод през сезона, а през зимата избата и мазето също. Даже му остава и за продаване и как кацне на пазара мигновено си продава продукцията.Когато на съседите овошките са "умрели", неговите ги подпира с чатали, да не се счупят клоните.ТРЯБВА МЕРАК и свободата да си без началник.
13
1
 
20
 
! Отговори
хумореска преди 10 години
За семе на *** има ,за семе на земята няма!Коя е името на тая държава?
12
0
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Нали това казвам ,за да стоя 5 години без приход и да влагам без гаранция в овошки да речем ,аз трябва да имам печалба по-добра от това което ми дава града.Е за това и никои не се самоубива да почва на село със свои пари за голия ентусиазъм.Като вложа по 3-5 хиляди за декар лозя и после нямам нито гаранция ,че ще мога да си го продам на добрата цена ще си стоя в града !А въпроса беше ясен ,че държавата сама е избрала дали да дава социални за развъждане на етноса или да дава за земеделие !