Как се живее в наше село, в днешни дни?

За старостта и младостта и спойката между етносите в Малиново
Обновена: 24 мар 2014 14:20 | 24 мар 2014 07:07,
102
Как се живее в наше село, в днешни дни?
Църквата в селото. Снимка: Facebook

В ловешкото село Малиново българи и турци заедно се справят с трудностите на селския бит. В най-отдалеченото и голямо село от общинския център Ловеч живеят 730 души. От тях 65% мюсюлмани, останалите – християни.

"В селото няма конфликти - всички заедно преживяваме трудностите и щастливите мигове", разказва за БТА кметът Петър Матеев.

По думите му между мюсюлмани и християни има сплав, а хората от двата етноса дори си ходят на сватбите.

Заедно празнуват и празника на баклавата, чиято традиция е поставена в Малиново преди две години.

Как се живее на село в днешни дни?

Селата ни замират, а голяма част от къщите пустеят и се рушат, някои са и ограбени. Няма млади хора, няма и работа. В село Малиново обаче част от твърденията се потвърждават, други – не.

Как се живее в наше село, в днешни дни?
Джамията в Малиново. Снимка: Facebook

Погледнеш ли към къщите и дворовете оставаш с усещането, че времето е спряло. Открива се черно-бялата картина на старата кирпичена къща с малка порта и стоящи до нея на пейка възрастни хора.

Тази картина на места обаче придобива пъстри нюанси заради младите хора в селото.

Младежите са пред къщите, пред селското магазинче, в кафенето, откъдето звучи попфолк. Влизат и в читалището наблизо. Секретарят му Добрина Андреева разказва, че в Малиново има певческа и театрална група, както и кръжок за художествено творчество.

В селото има и детска градина, която се посещава от 20 деца. Това е доказателство, че има млади хора. Безработицата обаче все повече ги прогонва.

"Тук е беднотия. Няма развито нито растениевъдство, нито животновъдство", казва кметът. По думите на Петър Матеев 95 процента от мъжете и 4-5 на сто от жените са безработни.

Успял да привлече италиански инвеститор, който има предприятие за градинска мебел в Ловеч, а в Малиново направил цех, в който работят само жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Ужасното от коментариите е че при очевидния геноцид на българите, никой не споменава евреите. Държиме се толерантно към дявола. А те ни затриват защото са ни харесали територията, и защото ни мразят по като тяхен антипод.
41
0
 
1
 
! Отговори
zlatko zelev преди 10 години
слаб журналист слаба статия научи се да представяш фактите а не да ги тълкуваш ***
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доброто на ТКЗС-тата беше, че осигуряваха работа за хората по селата и ги правеха дори по-хубаво място за живеене от градовете. Хората там бяха щастливи и доволни от живота, а на улицата и навсякъде се поздравяваха дори непознати. И още нещо - именно поради здравото българско село преодолявахме всяка криза без големи сътресения - защото всяка събота и неделя потегляха оттам пълни багажници към градовете.
39
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
Krajno vreme e jurnalistite da se ogramotqt I da prestanat da meshat religioznata prinadlejnost s etniceskata tova vodi do izkustveno razdelenie na horata s musulmanska religiq I avtomaticnoto im pri4islqvane kum turskiq etnos.Taka se naliva hrana v kanceto na DPS naj anti bulgarskata partiq. Izvinete me molq nqmam kirilica
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както в цяла България-живите мъртви
37
6
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Като видя статия на Златко Желев...хайде мерси. Село Малиново не е олицетворение на българското село. Тази статия е подходяща за блог и то в категория пътепис. Може да ви се струва странно, но има села, които процъфтяват. Има и такива, които загиват. Ама да ми се плющиш със заглавия като от Нешънъл Джеографик...Върви да продаваш закуски, Пичев!
36
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това си е селски идиотизъм впиянчени *** мързеливи хора
35
10
 
19
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
95 процента от мъжете и 4-5 на сто от жените са безработни.Ха, бе за мюсюлманите знам, че не обичат да работят и пращат жените на най-тежката кърска работа, докато те пият кафе и смучат наргиле,ама тук и българите са прихванали от ориенталския манталитет явно.
34
0
 
33
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Живота по селата става все по-труден. Най-важното което ги притеснява хората е че няма работа. В повечето села няма детска градини, няма училище, да не говорим за здравна служба. Къщите пустеят, защото старите умират, а младите къде в чужбина или в градовете. Дори и да искаш да се захванеш с земеделие или животновъдство, как ще го направиш когато нямаш средства. А тези чужденци които отварят разни цехове, са измамници които използват безплатно хората, а и данъци не плащат.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обезлюдяването на селата няма нищо общо с обществения строй. Това "явлеление" се наблюдава както в Европа, така и в Русия така и в Китай.....изобщо глобално.
32
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаем го в Ловеч този италиански инвеститор, бави заплати, бие си работниците, даже ако не вярвате имаше и репортажи със свидетели. По тези места малкото останали хора се мачкат психически и физически и се държат в мизерия със смешни заплати. Отврат! Не знам дали всеки народ си заслужава съдбата, но това определено не е нормално и "не е така и по другите държави"!
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"95 процента от мъжете и 4-5 на сто от жените са безработни." - при жените безработицата е по-ниска отколкото средната за страната, оплакват се от безработица търтеите там
30
1
 
10
 
! Отговори
БГто преди 10 години
До Див аграр, 58. Бачкай брат и аз отивам нали чакат да им пълниме гушките, все пак заради нас си губят времето в парламента, ама яко ни дупе че тяхната алчност няма край, а пък нашите майки нека ги гледаме как мизерстват с мизерните пенсии , а те как едвам свързваме двата края и робувайки на банките. България е като обрано лозе.
29
5
 
36
 
! Отговори
80 преди 10 години
Всички искат да работят на бюро в офис,да носят риза и панталон с ръб да са навирили нос и да фамилярничат,да казват,че са мениджъри и да взимат смешни пари.Докато в България се расъждава така,докато на селскостопанския труд се гледа като нещо срамно,а животновъдството е гадна и тежка работа,***,ще е така.В България искаме да истъкваме някакви високопарни професии с заплати до 1500лв.,а не се замисляме,че има животновъди и зеленчукопроизводители милионери,но с много работа и големи топки.
28
1
 
29
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Да се знае, че мюсулманин не значи автоматично турчин. Католиците да не са италиянци или ватиканци, а атеистите и те ли не са българи? Родените в България са българи, религията е друго нещо, но заради политиците и тяхните игри сме разделени. Съединението прави силата, както ни показват в село Малиново. Грешка на редактора, е чевъобще е допуснал да се пише за два различни етноса.
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дядо ПетърНе са били безработни, защото са работили по нивите и градините, сега ги дадоха под аренда за жълти стотинки и реват, че няма работа ! До 1965г, пенсиите на земеделските стопани, бяха 10лв/месец, а след това 30лв/месец ! Мислите ли, че някой тогава е живял от тези пари.Пазеха ги,за да могат да дадат левче на внучетата като дойдат по празници, а преживеяваха от градинките и отняколко кокошки, козичка и т.н.
26
3
 
17
 
! Отговори
не баламосвайте хора преди 10 години
не баламосвайте хората проблема не е между българи и турци.проблема е между българи и друг етнос.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вяра и религия са две различни понятия,не вярвам да има невярващ човек на тази земя.Въпроса е във какво
24
3
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
* СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРОГОНЯТ...ТОВА СА ФАКТИТЕ...ПОСЛЕ ЩЕ ИЗТРЕПЯТ ***, КАКТО ПРАВЯТ С КЮРДИТЕ И ЩЕ СИ ДОБИЯТ НОВА ТЕРИТОРИЯ....НЕКА ДА СЕ ОПАЗИМ
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CELATA BQXA UNI6TOJENI TOTALNO SLED VLIZANE V ES ZEMEDELIETO SYSIPANO NARODA PROGONEN OT GLAD I MIZERIA.ZA VSI4KO TOVA BE DOBRE ZAPLATENO NA POLITICITE DA GO NAPRAVQT.ZEMQTA DADENA I ZAGRABENA PAK OT TAQ KLASA I Q RABOTQT BOR4UGI KOITO POLU4AVATI SUBSIDIITE V ZEMEDELIETO DELQT SI GI S TIQ V PARLAMENTA.I V SELATA OSVEN 6AIKI *** NIKOI NE OSTANA VSQKA GODINA SE ZALI4AVAT PO 20 SELA OT KARTATA I POVE4E.TOVA VSI4KO DOIDE OT XUBAVATA POLITIKA NA ONIQ V PARLAMENTA VE4E 25 G SASIPAXA BYLGARIQ