България е пример за толерантност между вярващите

Митрополит Дометиан: Тези дарове са плод на Христовата проповед за любовта
Обновена: 21 апр 2014 08:07 | 21 апр 2014 08:02, Анисия Иванова
142
България е пример за толерантност между вярващите
Митрополит Дометиан. Снимка БТА

България е пример за всички народи за толерантност между вярващите и това е основание за мирното наше съществование повече от сто години в свободна България. Това каза в интервю за БТА митрополит Дометиан, отправяйки своя Великденски благослов.

"Наред с Великия празник на Христовото възкресение, тържеството на живота, свободата, правдата и радостта, българският народ, и по специално българският парламент, чества 135 години от Търновската конституция, която е основният закон на възкръснала България", заяви той.

"В нея още е залегнала и мисълта, идеите за справедливост към всяко човешко същество - независимо от неговия майчин език, вероизповедание и народност. И е казано, че който прекрачи границите на свободна България, да се чувства достоен гражданин на своята държава и страна", допълни митрополит Дометиан.

По думите му това предполага, че "всеки в нашата мила Родина майка България е ощастливен да живее според правилата, закона и традициите на своята народност, вяра и политическо убеждение".

"Но те не са дошли така даром за човека, те са плод на Христовата спасителна проповед за любовта към Човека, даже към враговете, за взаимно опрощаване, ако съгрешим един към друг, и да вървим напред един за друг, да градим здраво общество на справедливостта в името на това, че сме Божии чада, защото всеки роден на тази земя е чадо на Бога, независимо от своя език, народност и вероизповедание", посочи митрополитът.

По щастливо съвпадение на календарните дати тази година сме ощастливени православни, католици, протестанти, всички християнски вероизповедания и честваме в един ден светлото Христово Възкресение.Тябва да се възползваме от този дар на Бога, когато всички ще прославяме неговото Възкресение, да помислим един за друг, да бъдем единни в любовта, отбеляза митрополит Дометиан.

"Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова що е чисто, светло, братолюбиво и достойно за изграждане на нашето лично, семейно и обществено добруване като верни и достойни граждани на скъпата ни Майка - Родина България", каза митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан заявява:" На всички от все сърце молитвено желая: в здраве, бодрост и крепки сили, да бъдем озарени от незагасващата светлина на Възкръсналия Христос, за да пребъдва в сърцата ни Неговия спасителен поздрав:"Мир вам! - Радвайте се!" Христос Воскресе! На многая лета! С неизменна във
Възкръсналия Христа обич и благословение!" Възкръсна Христос и животът тържествува - да бъде нашият Пасхален и жизнеутвърждаващ празничен девиз, каза митрополитът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПървото, което не търсим конфликт. Второ не търсим нещо, което е било на мюсюлманите преди 1879г., а търсим това, което е било наше и след това, но отнето от комунистите. След като си мислите, че вие определяте правилата защо приемате закони, които ни дават право да търсим тези имоти? Кажете, че на мюсюлмани имоти не се възстановяват и го приемете със закон. Трябва да върнете комунизма според мен, ок съм, но не ми твърдете, че сте "толерантни"
83
1
 
6
 
! Отговори
7777 преди 10 години
До 90. А Турция кога ще върне земите или ще обещети българите от Одринска Тракия, прогонени и избивани. А?? А???!!! Само ви е имате права. И кога Турция ще се извини на геноцида над арменците, признат от всички държави, само от нашите подологи не!!!!!ТОЛЕРАТНТОСТ ЛИИИИИ!!!!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие още малко ще кажете, че не сте дошли като поробители, а като инвеститори???? Нагли сте до безобразие и все чуждото ви е в окото! България не е ВАША!!!! Най много да разпалите нова война, защото без бой няма да ви се дадем, това поне е сигурно. И май точно това неистово целите и искате - въоръжен конфликт, че в мътна вода най лесно се лови риба? Ама чакате "големите" да са заети със себе си, та да не могат да реагират, нали???
81
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 7777Държавата го отнема по време на комунизма. След 1990г. се приемат закони за възстановяването на тези имоти. И как става отиваме и забиваме колчетата, че са наши. Единият ред е административен и се връща, но когато толерантната държава отказва е предвиден съдебен ред и ако все пак не е наше няма да ни се върне и какво толкова? Не вярвате в съда или какво?
80
2
 
4
 
! Отговори
7777 преди 10 години
до 80. Не може да претендираш за нещо, което не е твое по закон.Като е ваше защо се води дело, нямате ли документи за собственост. А!!! А, забравих, на вас това ви е в кръвта, да искате чуждото. И все някой да ви е длъжен и все някой погазва някакви измислени от вас права. Нагли сте до безобразие, никаква толерантност.
79
2
 
7
 
! Отговори
дядо преди 10 години
те тая толерантност ни *** мамата!!!
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SharkВ България бюджета е закон, дотолкова знам - Закон за държавния бюджет. В щатите дори и да не е приравнен със закон е някакъв вид нормативен акт. Първите американски президенти не са били за гей-браковете. В момента Обама при последното си посещение при папата поиска одобрението на църквата за тях. Гей браковете са отпреди Обама, но след първите президенти, така, че все някои ги променя тези правила. Някой решава да се води или не война и т.н. Нещата с правата на изповедание също..
77
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 84. Да, признавам, дотолкова ви стига акъла да се сетите да променяте темата, когато не ви отърва. Някой да ти говори за бюджет??!!
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПочваме ли? Покрай сложната ситуация с Украйна, не разчитай на руснаците, а на гена на дедите ти...? Я си помисли пак?
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SharkЗатова ли миналата година бяха в патова ситуация с бюджета в щатите, защото Обама не определя правила?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата проислямска армия на Великден и годишнината от Априлското въстание е на линия, плюе отрова и наглее! Така няма да стане! Толерантност ли? Ще прилагам генетично наследената ми толерантност на дедите!
73
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 78. Пак грешиш, не определя правилата, а ги спазва. Това не е като тук, който дойде на власт сменя правила, закони, приоритети. Хората имат закони и правила, приети от първите президенти, които, добри или лоши, се спазват от всеки, който дойде на власт. Нали не мислиш че Обама налага правилата и вяравнията на страната, от която идва баща му, а!! А на теб кой ти опредлея правила, принципно и тук правилата са за всички, каквито са за теб такива са и за мен. Да не се имаш за по-специален.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И воденето на дело не е своеволие, а тъкмо обратното, съобразяване със законите, всичко минава по предвиден в закона ред, но Вие явно и това не можете да търпите.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кое е доказано в съда? Делата не са приключили, провери си информацията пак. А и да нямаме права, то не е ли работа на съда да каже дали е така или не е, защо трябва да се реагира така? Реакцията показва едно, а именно, че имаме права, но не им се иска да се покаже, а това избива в агресия, а на Волен Сидеров нападението през 2011г. от какво бе провокирано. В Пловдив от османско време е имало 40 джамии, сега са налични две, в София също десетки сега една.
70
2
 
8
 
! Отговори
7777 преди 10 години
До 76. Искате да забравим 500 г, а вие постоянно ревете за тоя възродителен процес. Коя джамия е разрушена, къде, дай пример!!А последните нападения над джамии бяха провокирани от вашите нелепи искания за имоти над които нямате никакви, ама никакви права. И това беше доказано в съда!! Законите са за всички и няма да ви търпим своеволията!!!!!!!!!!!!!!!!!
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не трудно ми е да разбера. А Барак Обама какъв е? Баща му е бил емигрант май, а днес определя правилата така ли? защото в моя род всички са родени тук стотици години назад, но все още някой друг се опитва да ми определя правилата.
68
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 74. Емигранти са тези, които не са родени там. Ако ти отидеш сега там си емигрант, аз също, но ако сме родени там няма да сме. И законите са ги направили тези, които са създали държавата, вярно за сметка на МЕСТНИТЕ индианци. Каквото и да е хората там са намерили начин да се интегрират, т.е. били са принудени да го направят, иначе са щели да се избият, и това е станало със ЗАКОНИ, НЕ С ТОЛЕРАТНТОСТ!! Сега проумя ли разликата между емигранти и не-емигранти, а!!!
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 7777и с кое е пример за толерантност? С това, че е отнела и разрушила джамиите, с това, че пги прогонва от страната, с "възродителния процес", с последните нападения над джамии, с кое е пример? Кого заблуждавате - себе си, останалия свят?
66
3
 
9
 
! Отговори
7777 преди 10 години
България е пример за толерантност на християните към мюсулманите, и тотална липса на толерантност от страна на мюсулманите, демонстирращи нахалство, безочие и неистово желание да налагат вярата си по всевъзможни начини, на фона на ниска култура и образование, но за сметка на това претенции до немай къде!!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и като няма местни кои са "емигранти" ? Ми нали всички са дошли от някъде.. Кой на кого ще поставя правила?