Продължава възстановяването на тока след пороите

Четвърто денонощие екипи работят в засегнатите райони
23 юни 2014 16:55, Анисия Иванова
4
Продължава възстановяването на тока след пороите
Снимка: архив Булфото

Екипите на Енерго-про продължават да възстановяват тока в районите, засегнати от пороя, но все още има места, където подаването на електричество създава риск за сигурността на хората, съобщиха от компанията.

В продължение на четири денонощия аварийни екипи на дружеството работят заедно с екипи на пожарната за нормализиране на ситуацията в районите, пострадали от водната стихия.

В началото на бедствието, на 20 юни сутринта, на територията на Североизточна България бяха изключили 28 електропровода средно напрежение. 23 124 клиенти бяха без електричество. В края на същия ден беше възстановено електрозахранването на 19 000 от тях на територията на областите Варна, Добрич и Велико Търново.

Аварийните екипи продължиха да работят и през почивните дни. В събота без ток бяха 718 клиенти, от които 701 в района на Добрич, където отделни участъци от града бяха под вода. Във Варна електрозахранването на всички клиенти, чиито инсталации не застрашават живота и здравето на хората, бе възстановено още в почивния ден. Жилищната кооперация на ул. „Горна Студена“ 48 в квартал „Аспарухово“, която се намира непосредствено до напълно унищожения трафопост 595, бе захранена по временна линия.

Още по темата

В отделни къщи електричеството все още е изключено от съображения за сигурност. На повечето от тях електрозахранването беше възстановено още в петъчния и съботния ден, но впоследствие автоматичните прекъсвачи изключиха поради остатъчна влага по инсталациите.

Екипите на компанията продължават и днес да възстановяват електричеството на адресите, където е гарантирана безопасността на хората.

В град Добрич без електрозахранване са два трафопоста, които доставят електричество на 501 клиенти, предимно битови. Ситуацията в района на булевард „Русия“ и хуманитарната гимназия се усложнява от това, че отводнените трафопостове отново се напълваха с вода, която прииждаше от почвата наоколо и наводнени мазета на сгради.

От дружеството очакват трафопост "Дунав 3“, който захранва около 440 клиенти в четири блока на бул. "Русия“, да бъде включен до края на днешния ден. Екипите на компанията продължават да почистват разпределителни касети и електромерни табла в блоковете. На места се налага дори да почистват и общи части във входове, за да достигнат до таблата, което отнема допълнително време.

Още по-сложна е ситуацията с трафопост „Детска градина“, който захранва района на хуманитарната гимназия в Добрич. Трети ден екипи на пожарната отводняват терена около трафопоста, но там продължава да нахлува насъбрала се подпочвена вода. Енерго-про има готовност да възстанови електрозахранването на трафопоста, след като бъде отводнен районът.

Във Велико Търново ситуацията се нормализира. Без електрозахранване е само един трафопост в Горни Еньовци, където има свлякла се земна маса. Там екипите продължат да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
33
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
"Нечувано е прокуратура да удари банков надзор!" Това се случи тези дни под ръководството на БСП-ДПС-ДС чрез Пеевски. Нечувано е за нормална Прокуратура, но не и за Цацаратурата! Граждански арест за престъпниците Цацаров и Б. Сарафов!Сега и веднага! Престъпните партии пак искат да се повтори 1997 г. когато ограбиха спестяванията на народа. Това са ***, а не хора.
2
0
 
36
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Винаги когато БСП са на власт почват бедствия, фалиране на банки , убийства , грабежи и всичко гадно каквото се сетите. Как не се спряха тези хора та да се умири Държавата. За власт и пари и майка си продават.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво стана с отнемане на лиценза на ЕРП или темата нещо стана табу?