Държавата абдикира за втори път при голямо природно бедствие

Преглед на по-интересните теми от печата днес, 10 юли
Обновена: 10 юли 2014 12:20 | 10 юли 2014 07:00,
107
Държавата абдикира за втори път при голямо природно бедствие
Снимка: БТА

Няколкостотин кубически километра лед е имало в атмосферата над София във вторник, 100 се изсипаха като градушка, анонсира под глава "24 часа". Скоростта на ледените парчета е достигнала 80-100 км/ч. и затова пораженията са толкова страшни. 

3000 ударени коли минаха огледи в София само при 3 застрахователни компании. Колегите им пък масово удължаваха сроковете за оглед ирегистрация на щетите, съобщава "24 часа". 

Държавата абдикира за втори път от задълженията си при голямо природно бедствие само в рамките на един месец, коментира на първа страница "Труд". След тоталното безхаберие във Варна и Добрич институциите показаха нулеви реакции и при градушката в  София. Оказа се, че Агенцията за борба с градушките няма техника и около столицата, а и по принцип не пазела градове, а нивите.  Системите за ранно предупреждение на МВР и сирените мълчаха,  нищо че за тях бяха изхарчени около 40 млн. лв.

"Нямаше техническо време за пускане на сирени - за включването им са нужни около 15 минути, а за облака бяхме 

известени 7-8 минути преди да ни удари градушката. Ако за буря се знае 2 часа по-рано, ще има предупреждение за опасността", е обяснението на МВР за ситуацията, допълва още "Труд" на вътрешна страница. В друга статия изданието цитира и шефът на Агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов, който обяснява, че агенцията не може да изстрелва ракети над населени места, защототова е забранено от Закона за взривните вещества понеже отломките може да предизвикат покажи.

"24 часа" уточнява още: Само за един ден по облаците са пратени ракети срещу градушка за над 250 хил. лв. От 14 ч във вторник до 3,37 ч в сряда сме изстреляли 453 ракети. Тогава над територията на България са се развили четири мощни "клетки" с градоносни облаци, съобщава пред изданието Николов. Известяването на населението няколко минути преди връхлитането на подобна градушка по-скоро би създало паника и хаос. Така изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов коментира пред "Новинар" идеята мобилните оператори да изпращат предупредителни SMS-и на своите клиенти за наближаваща опасност.

Междувременно от страниците на "Стандарт" кметът на София Йорданка Фандъкова обявява: "Една предварителна информация би била полезна от гледна точка на това да предупредим гражданите да влязат в затворени помещения. Но при създалата се ситуация във вторник със започването на бурята за нас беше важно да реагираме бързо, особено на сигналите за пострадали хора. Гражданите трябва да реагират от гледна точка на безопасността си. Когато се зададе такава сериозна буря, трябва всички да знаем, че е добре да сме на затворено място и то далеч от прозорците. Ако сме на улицата да не се крием под дърветата и козирките, защото има опасност от падащи стъкла. "

На първа страница "Телеграф" алармира за месец чакане. Градушката се оказа празник за стъкларите в София. Битови и автостъкларници едва насмогваха на хилядите клиенти, извили се на опашки. Докато преди дни малките столични стъкларници са получавали по 2-3 поръчки на дневно, в една от тях вчера бяха записали 150 заявки.

В интервю за "Телеграф" климатологът Георги Стефанов сравнява: "Това, което виждам из цяла София като последици по сграден фонд, дървета и инфраструктура, е точно като след ураган първа степен - вятър със скорост 150  км/ч. В България вече се случи нещо, което климатолозите в Щатите наричат ураган първа степен, в който не е възможно да се случи валеж на силен град." 

Стефанов призовава политиците да предприемат законови промени, които да осъществят реалистични действия, така че да не става "след дъжд качулка". "Климатичните промени са глобално доказан  факт и е въпрос на политическа и икономическа далновидност доколко правителството на една страна осъзнава този проблем и предприема превантивни мерки", категоричен е експертът. "Четиридесет минути преди да настъпи над София този облак се е виждал на радарните изображения. Виждало се е, че ще има градушка, но сами разбирате че в рамките на четиридесет - петдесет минути преди настъпване на явлението, много малко институции могат да реагират", казва в интервю за "Новинар" Красимир Стоев, синоптик от Националния институт по хидрология и метеорология към Българската академия на науките. По думите му е можело облакът да бъде разбит. "В самия облак се вкарва реагент, но когато е в много по-начален стадий на развитие. 

Когато вече е бил над Софийско, нищо не е можело да се направи. Много по на запад, още когато облакът се е формирал и се е виждало, че много мощно се развива във височина и пробива топлопаузата, се вкарва реагент. Така дори да има зърна от градушка, те са с много по-малки размери", обяснява Стоев.

"Милиони потъват в резиденции на властта", алармира "Труд". От отчетите на Министерски съвет за 2013 г. се вижда, че по закона за резиденциите са отпуснати 6 463 000 лв., а като разход за тях са отчетени 7 328 00 лв. Сметката не излиза, тъй като са били похарчени повече пари за издръжка на персонала и за капиталови разходи.

Освен това имотите на властта се охраняват целогодишно от Националната служба за охрана, пише още "Труд". Тъй като в тази служба заплатите на редовните гардове е не по-малка от 1000 лв. на пълен трудов договор, това ги прави най-скъпите домови оранители. А уж НСО трябва да пази основно първите ни държавници.

Наложеното от премиера Пламен Орешарски примирие между земеделския министър Димитър Греков и шефовете на фонд "Земеделие" изтрая само два дни, отбелязва във водещата си новина "Сега". Вчера войната помежду им избухна с нова сила и доведе до невиждана управленска криза в структурата, от която се очаква в кратки срокове да разпредели и да "спаси" милиони левове за фермерите. Заради това земеделските производители и животновъдите заплашиха с масови протести.

"Италия винаги е твърдяла, че "Южен поток" е от стратегическо значение за насърчаване на диверсификацията и енергийната сигурност. Надяваме се проектът да се реализира в съзвучие с европейските правила и разпоредби. Подкрепяме и разработването на други важни газови инфраструктурни проекти като Трансадриатическия газопровод в рамките на Южния коридор, който ще пренася газ от Азербайджан до Италия през Турция, Гърция и Албания и ще бъде свързан с България чрез междусистемната газова връзка Гърция Ц България. Тази позиция изразява в интервю за "Монитор" Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Италия в София.

"Рано е да се коментира коалиция БСП - ГЕРБ", е заглавието над интервю в "Труд" с Калоян Паргов, председател на БСП-София. "След 5 октомври можем да водим диалог с всеки, стига нашата програма, нашите цели да бъдат приети. Но този път на принципна основа. Ще бъде погрешно, ако от сега сложим граници. Политическата и икономическата ситуация изискват национален консенсус, а БСП като констрективна партия е длъжна да зададе този тон", посочва Паргов.

В интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев коментира дефицита в здравната каса: "Всяка година го има този дефицит и здравната каса и болниците са свикнали, че извън гласувания бюджет ще им дадат повече пари. Затова и няма стимулиза спестявания. А причината за дефицитите е в дефектния модел."

По думите на Каролев сегашният модел на клиничните пътеки чисто икономически създава стимули на болниците да злоупотребяват с пътеките, да търсят пациенти по скъпите пътеки и понякога даже да хоспитализират пациенти, за да получат пари. "Правилният подход е клиничните пътеки - както е по света - да не са за остойностяване на медицинската дейност, а да се опише какво трябва да се изпълни при една медицинска процедура. Вторият проблем е, че здравната каса е монопол и трябва да се създаде конкуренция", съветва Каролев.

"Парите за здраве свършват през септември", заявява в интервю за "Преса" д-р Иван Кокалов, член на надзорния съвет на НЗОК. Според него бюджетът на касата свършва всяка година, просто трябва регулация на броя на болниците според нуждите на региона, на общината. "Апропо, Министерство на здравеопазването внесе пакет мерки, една от които беше на базата на реална здравна карта на страната, според необходимостта от легла и персонал по региони, още на ниво инвестиционно намерение да се дава разрешение за строеж на болницата. 

Това значи, че ако някойиска да построи конкретна болница, здравното министерство казва- такава нужда има в София, Пловдив и Варна. Друга опция е някой да каже, че касата не е длъжна да сключва договор с всички лечебни заведения, но тогава по Закона за защита на конкуренцията някой трябва да изработи мотиви за съответния отказ", разсъждава Кокалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
do 89 преди 9 години
ти колко си достоен за презрение и подигравки :) Нас в София ни растат заплатите по дърветата и всички сме милиардери.да си бачкатор не е лесно безспорно сигурно ти е тежко, ама да беше учил и да беше заминал за Сидни или Лондон да станеш топ мениджър защо седя в Долно *** където най-гоемия бизнес е свинарника на кметя?
73
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Не е за втори, за 4-ти път е през последните 3 години. Достатъчно е да си спомним трагедията в с.Бисер и земетресението в Перник, това бяха първите два пъти на подобни трагедии за този период. Тогава също държавата тотално абдикира, а ведомствата се скъсаха да се плюят едно друго кой бил по-виновен. Докато ни управлява кликата БСП-ГЕРБ-ДПС (или части от нея), ще сме свидетели на още много такива абдикации......
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичкото зло за България идва от София!Тъй че въобще не ви мисля!Няма град, няма село в Бг, някоя местна фирма да спечели поръчка!Всичко се печели от гадните софиянци-без значение дали са кореняци или пришълци!Местните са само подизпълнители!Тъй че, в София и камъни да валят все ни е тая!По-добре без вас, отколкото с вас, ****а ви крадлива!Ние всичко си изкарваме с мноооого труд, а вие с мнооооого крадене!
71
0
 
2
 
! Отговори
Абориген преди 9 години
Каква държава, бре? Тука отдавна нема такова нещо.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Кристалинчето?
69
2
 
5
 
! Отговори
BGN преди 9 години
Аууу мн граждани бе, забравени от бога селчовци сме били и т.н. Ако са и умни и красиви, абе- направо идеални кандидати за протести...........
68
2
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Така е защото кмет не ни е Рапонът.Той веднага щеше да прати "своите хора" да ловят ледените зърна още във въздуха.Защото, както добре си спомняме, "аз изпратих моите хора да ловят снежинките още във въздуха".(Това, че Рапонът е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ не са разбрали все още само такива въздухари като него.)
67
1
 
3
 
! Отговори
до Неук преди 9 години
Мъдро решение! Седи си в Париж ,мисли че си по- гражданин и от най-големите граждани, работи усилено върху дейноста да доказваш,че си реално в Париж ,но недей да даваш коментари за неща,които не те касаят и бъркат.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до НеукЩом мислиш така - добре. Иначе, когато посетиш Париж - напиши коментар и ще дойда лично да ти докажа къде реално съм. Поздрави от както ти каза "забравения селчо". Явно няма смисъл да комуникирам с теб повече по този въпрос.
65
2
 
3
 
! Отговори
до Неук преди 9 години
Разбрах те ,счупил ти се е глиненият вибратор и парченца от него ,за голямо твое съжаление, са останали в "мястото дето сленцето не огрява".Добре ,че си в Париж,защото там наистина могат да ти помогнат в такава деликатна ситуация...
64
2
 
3
 
! Отговори
Неук преди 9 години
До до 80Не ме яд на софиянаци ,а на такива като теб. В момента съм в Париж, а имам жилище в България и то в София, което е наследство от прадядо ми - преди 40 те години на миналия век е бил заможен. Е кой- кого?. Изглежда, че нивото ти на мислене е под първосигналното. Имаш крава пиеш мляко - нямаш не пиеш. Моето е застраховано и построено качествено. Няма поразии по моето жилище, въпреки че е в центъра. Като ти е трудно да посрещнеш загубите да си мислил преди да купуваш, което е пострадало.
63
2
 
7
 
! Отговори
Неук преди 9 години
Аман от кореняци шопи, които забравят от къде са дошли. Нейде из омразната ви провинция преди десетина години падна значително по-силна и голяма градушка. Май беше в Казанлък. Бедно градче или селце. Много малко застраховки, още по-малко пълно Каско. Смъкна щорите на хората от прозорците. Да сте чули за нея? Не сте. Всичко за София. Като сте в София да не сте нещо повече от останалите българи. които произвеждат вътрешен продукт, за да може вие в офисите да получавате заплати? Не сте нищо повече.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом падне в столицата значи е национално бедствие, навсякъде другаде, голям праз.Всяка година падат градушки, не е имало такъв рев до сега !
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво трябва да направи държатата след градушка?? Та ви възстанови щетите ли.Аре спрете се вече!
60
0
 
5
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 9 години
ДЪРЖАВАТА НЕ Е АБДИКИРАЛА,ЗАЩОТО ТЯ НЕ ПРАВИ НИЩО БЕЗ ХОРАТА,КОИТО Я РЪКОВОДЯТ!НЕ МОЖЕ ЕДНО ПОЛИТИЧЕСКО ПОНЯТИЕ,КАТО"ДЪРЖАВА",ДА НАПРАВИ САМО НЕЩО СИ!Този начин на говорене ни доведе до тук... никой за нищо да не поема отговорност!"Държавата"стана параван за мижитурки,калинки и политически мошеници!Акупени доморасли журналисти,частни социолози,и платени "политолози",набиват тази мантра в главите на нещастните българи!"Държавата"не трябва да се използва,като събирателно понятие дори!
59
0
 
2
 
! Отговори
Мишака преди 9 години
Не веднъж се е случвало да бъркат мерните единици. Ама нали са журналисти, простено им е. Дали ще лъжат или няма да знаят - все тая. Кубични километра :) цяло Черно море се изсипа.... Невежи :)
58
1
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 9 години
Някои вестникари си мислят, че пасквилите им ги четат само ***. Някой да се сети да изчисли, какво значи да паднат 100 км3 лед над София.
57
1
 
6
 
! Отговори
Аман!!! преди 9 години
До YakovИ какво като са се разходили? Това с какво е помогнало на хората? Кристалина Георгиева нали се разходи с БТР из село Бисер, какво им помогна? Цъкаше и се вайкаше престорено, за пред телевизията, и това и беше помощта. Стига с тия демагогии и простотии!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
12 преди 9 години
до 68 Господ не ни наказва заради правителството, а защото сме лоши, зли, завистливи и мързеливи. Природни бедствия има по цял свят, но само у нас политиците ги използуват за свои нужди. Срамота.
55
1
 
3
 
! Отговори
Онуфри до 66 преди 9 години
До Ф.С.ВЕеее, те тези - които изстрелват балистичната ракета - ще ни уведомят по телеграфа, все пак нали са джентълмени я! А храбрите български левове - войниците - ако успеят да разчетат посланието, ще ни уведомят с камбанен звън, а също така ще пратят и глашатаи! А ако не успеят да го разчетат, просто няма да ни уведомят и толкоз! Все пак министърът ще информира обществото да престане с глупостите, защото едно такова съобщение не може да се разчете току-така!