Търсят отговори за атентата в Бургас с нова мащабна експертиза

2 г. по-късно разследването бе удължено с още 6 месеца
13
Търсят отговори за атентата в Бургас с нова мащабна експертиза
Взривеният автобус. Снимка: архив, БулФото

Две години след атентата на бургаското летище срокът на разследването е удължен с още 6 месеца - до 23-ти декември.

Назначена е нова мащабна експертиза, която трябва да изясни механизма, по който е осъществен терористичният акт, каза наблюдаващият делото прокурор Карина Чапкънова, цитирана от БНР.

Още по темата
Тя отказа да уточни дали има данни за четвърти участник в организацията на атентата.

По-рано днес прокуратурата и ДАНС съобщиха, че самоличността на извършителя на бомбеното нападение на летище Сарафово в Бургас, при което загинаха един български гражданин и петима израелски граждани, е установена по категоричен начин.

Извършителят, използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен, в действителност е Мохамад Хасан Ел Хюсеини, роден в Ливан на 27.05.1989 г.

Той притежава ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико).

Чапкънова съобщи още, че разпитите на свидетели продължават.

Новата експертиза трябва да внесе яснота върху механизма на осъществяването на престъплението - къде точно е бил заложен взривът, как точно е бил осъществен и др.

„С тази допълнителна експертиза, която ще назначим, по категоричен начин ще докажем изводите, до които сме достигнали“, уточни тя.

До момента няма повдигнати обвинения за извършения на 18 юли 2012 година атентат.

С възпоменателна церемония на мястото на инцидента, пред мемориалната плоча на бургаското летище, ще бъде почетена паметта на жертвите тази вечер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
боли ме уя! преди 9 години
Ей паляците новинари....българския народ не му дреме за тоя измислен атентат! Кво ни набивате в главите някви *** новини дето никой, ама никой не го за тях! Народа гладен, аз за някви евреи ли да мисля! Вие на 3-ти март толкова не писахте колкото за тия ***! Ако взриват българи в израел дал ще им направят паметник!
9
0
 
3
 
! Отговори
Нулев атентат преди 9 години
Мосадските простотии, край нямат. Днес откриха *ето, но до зимата ще намерят нов и пак мосадски агент. Няма как да е иначе.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И всичко беше ясно и се знаеше кой е виновния. А най много знаеше Цеци и сочеше с криво пръстче и обвиняваше.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не ме лъже паметта от преди две години, беше разпространен съвсем друг портрет на извършителя. Изобщо манджа с грозде е цялата работа.
6
0
 
2
 
! Отговори
бургазлия преди 9 години
отговора ште се търси до тогава докато се появи следвашия така е у нас всяко нешто е актуално до пявата на другокето да привличе вниманието на хората за да забравят преднотоколко следователи и обвинители ште навъртят години за пенсия около този случай.
5
1
 
1
 
! Отговори
ПОЗОРНО и ДОЛНО! преди 9 години
Поръчителя е винаги един и същ Дявола,а той си има хиляди организации тук му е свършил услугата Хизбула,казаха го бойко,станишеф,местан и бареков да питаме и той ще каже,че са те.По важното е защо са обявили джихат на евреи и Християни,пък като се взривяват не питат никой вие християни и евреи ли сте,убиват всичко наред,но затова пък си отиват директно в ада без право на помилване,да ги мъчат демоните денонощно.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чувството, че процеса около атентата на летище Сарафофо в Бургас се движи като оная дето отишла при златаря и казала, "Златарю искам да ми я позлатиш"? Добре казал златаря, "Първо трябва да я изпилим и тогаз ще я позлатим". Пилил той пилил и казал, "Готова е за златине". А тя му казала, "Не златарю, искам само да я пилиш, не искам да я златиш".
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОСАД знаят, ама няма да признаят!
2
1
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Очаквам и аз поръчителят навремето Цветанов пряко го назова!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАЖЕТЕ КОЙ Е ПОРЪЧИТЕЛ ?!