БХК: Разрушаването на ромските къщи е расизъм

Домовете в Стара Загора са съществували с мълчаливото съгласие на общината
Обновена: 22 юли 2014 13:05 | 22 юли 2014 12:54,
951
БХК: Разрушаването на ромските къщи е расизъм
Снимка: БТА

Разрушаването на незаконните ромски домове в Стара Загора е форма на институционализирано расистко насилие. Така определят събитията в града от Българския хелзински комитет в съобщение до медиите.

Още по темата
БХК определя акта като безогледен и заявява, че властта няма правото да разрушава единствените домове на семейства, без да се осигурява алтернативен подслон.

Според организацията незаконните постройки са съществували години наред с мълчаливото съгласие на институциите.

„Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки оттам”, се казва още в съобщението.

От БХК наричат действията на общината в града непоследователни и безцеремонни, накърняващи основните човешки права на засегнатите.

Според тях е лицемерно да се твърди, че „властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон“.

Българският хелзински комитет заявява, че ще осигури правно представителство на засегнатите с цел завеждане на дела срещу държавата.

Както Dnes.bg писа, разрушаването на на незаконните къщи в Стара Загора продължава и днес. Само за три часа бяха срутени 55 сгради. Днес стана ясно също, че Общинският съвет е осигурил възможност на всички социално слаби да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си позволят да построят къщите си отново там. "Действията ни са напълни законни и целесъобразни“, категоричен беше кметът Живко Тодоров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


951
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
0
 
15
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Абе , а не е ли расизъм и геноцид пенсии и заплати от по 170 и 400лв. Вие от този мизерен комитет само врещите когато са засегнати ***, ами вземете ги в вашите къщи и апартаменти да живеят, или сте за правата на човека до края на работния ден.
452
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До БХК до 527Колко пари се наляха за привидната"интеграция"?Колко години ги интегрирахме?Резултата е нулев!Защото НЕ ИСКАТ да се интегрират,защото е по-лесно някой да дава наготово!Бивши османски територии!Имаш наглостта на най-древната цивилизация и култура,дала писменост и носител на най-древното знание/доказано е!/на света да наричаш изостанало? и Православието-та имай страх от Господа както и да го наричаш в твоята си вяра!Страх ли-от работа ли,от учене ли-май това е различно за този етнос
451
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се махат от там. Няма да им храня 15-те деца.
450
0
 
23
 
! Отговори
До 533 преди 9 години
Няма страна в света където да са успели да интегрират ***.Това е парадокс, но е вярно, този проблем не е само в България!!!
449
11
 
0
 
! Отговори
БХК до 527 преди 9 години
"kak indiancite v amerika govorjat angliiski a naste indianci ne mogat da govorjat Balgarski"Точно това е въпросът: Защо някои нации могат да интегрират малцинствата си успешно, а други дори не искат ДА ЗАПОЧНАТ с интеграцията?Отговорът е: СТРАХ от различното (ксенофобия), а причината зад това е изостаналостта на Бившите османски територии и Православието като цяло, която си личи и в много други аспекти (знаеш кой е последен в ЕС по всичко, нали? )
448
0
 
8
 
! Отговори
асд преди 9 години
Дан ти пука...събаряй,подравнавай и залесявай.Лошо че требват Избори през Година...докат съборят повечето ромски квартали.Но е по-добре от нищо правене.БХК и "Капиталовите" медии,са пълни с ***.
447
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живко Тодоров - ПРЕМИЕР
446
1
 
21
 
! Отговори
Ванчо от иваняне преди 9 години
Добре ви плаща милиардера Сорос,за доразсипване и унищожаване на държавата,предатели.Толерирайки безнаказаност на ***,над закони,само права и некакви задължения,вие репресирате българите,за които никакви привилегии няма.Расистите сте вие,Предатели .Като че ли деклар-та от Хелзинки важи за всяка,но не и за българите в своята страна
445
0
 
22
 
! Отговори
ХК преди 9 години
Хелзинският комитет е пълен с евреи и може би те се считат за малцинство и затова реагират така. Ние българите също сме подложени на расизъм! Защо, когато строим някъде къща, всички документи и такси трябва да са налице? Защо ако не си плащаме тока ни го прекъсват? Защо ако не си плащаме водата ни се начисляват лихви? Защо родилките без здравни осигуровки си плащат, а *** не? Ето на тези въпроси нека да отговорят другарите от Хелзинския комитет! В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ИМАТ РАВНИ ПРАВА по Констит
444
0
 
23
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Къде беше БХК, когато Франция ни връщаше *** със самолети? Дали това не е ли истинското лицемерие?
443
1
 
31
 
! Отговори
Любо преди 9 години
Искам да разбера колко човека от БХК живеят в съседство или поне са влизали някога в такъв коптор. Да поживеят един-два месеца в тая смрад и тогава да реват. Ние сигурно сме единствената държва, в която ако накараш *** да си плати тока, водата и данъците е проява на расизъм. Не съм чувал *** да има задължения - но права дал Господ. Нека тези "правозащитници" отидат в село Мечка и да обяснят на онези изстрадали хорица, че *** имат право да ги грабят и колят .... иначе е расизъм!
442
0
 
17
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
А връщането обратно в България на 3000 сирийци какво е!?БХК защо не се захване с този проблем..не се ли нарушават правата им като ги връщат тук..
441
0
 
16
 
! Отговори
ние преди 9 години
БХК, или хората които се крият зад тази организация, защото звучат много фалшиво ще им кажа : В Селзинки няма *** защото Западна Европа отдавна е решила този въпрос. За невежите драскачи ДА ЗНАЯТ: В Англия през 18 век е действал закон, който повелява всяко новородено *** да бъде убито. Англия посреща 20 век с 20000 двадесет хиляди ***. Авсро Унгария е имала зокон с който всяко новородено *** се е давало на семейство за отглеждане . И така повече от четири поколения.
440
7
 
0
 
! Отговори
БХК до 511 преди 9 години
"Нали искаш да приличат на българите?"Казах: да живеят като българите.Или поне не 20 пъти по-зле, а примерно няколко пъти.Не може някой да е 20 пъти по-некадърен и мързелив от тебе, щом ползата е за него - очевидно в действие е РАСОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ в особено големи размери.
439
1
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Крайно време е всички в тази държава, не само *** да се научат, че правилата и законите трябва да се спазват безпрекословно и всяко действие и инициатива в тази насока трябва да се подкрепя, защото така наречената "държава" е заприличала на разградена ***.БХК вместо да говорят общи приказки, да посочат кои са институциите, кои са лицата, които са ги ръководили, от коя партия са, кога са нарушили закона и как са се облагодетелствали, с нужните доказателства за пред съда.В противен случай считам, че само симулират дейност и изпълняват поръчки за пари.
438
1
 
4
 
! Отговори
uk преди 9 години
Моля, някой да ме светне за еквивалентна организация като БХК в други държави !
437
17
 
3
 
! Отговори
БХК до Sick&Tire преди 9 години
"И как точно РОМИТЕ СЕ РАЗЛИЧАВАт според тебе?"Например имат различен майчин език - подробност, която се пренебрегва тотално от господстващите.Представи си, че си малко дете и някакви бледолики чичковци те изтръгнат от скута на *** и те вкарат в меко казано враждебна училищна среда с "китайчета" на "китайски"... Колко време ще издържиш, преди да избягаш обратно при мама в гетото?Тия хора са толкова различни и изтласкани в ъгъла, че имат нужда от много серизона помощ.
436
1
 
10
 
! Отговори
бай преди 9 години
От бая повечко такъв "расизъм" има нужда изстрадалата ни Татковина !!!
435
18
 
3
 
! Отговори
до 502 преди 9 години
как не те е срам да твърдиш,че българите нямали средства да си построят жилище,та те имат по десет и повече жилища-апартаменти,вили,къщи по селата,без да броим тук недвижимото им имущество в гори,земи и т.н.несметно богати са,но са и безгранично алчни и все не им стига,аз не мога да си представя какво повече би могъл да има човек,и завидяха на ***,ужас
434
2
 
22
 
! Отговори
! преди 9 години
тези от БХК да си приберат *** в Хелзинки и Брюксел като са толкова хуманни, тука няма място за тях ! да си ходят където искат стига са седели в България и да чакат на готово.