За 280 евро зелено училище в учителска вила

Децата се настанявали в палатки на двора, установи проверка на КЗП
Обновена: 22 юли 2014 14:04 | 22 юли 2014 09:16,
61

Снимка: КЗП

Учителка от престижно столично училище осъществява незаконна туроператорска дейност, алармира Комисията за защита на потребителите (КЗП). Преподавателката организира зелено училище под формата на палатков лагер за деца между 8 и 11 години в двора на вилата си. Имотът се намира в село Бряговица, област Велико Търново.

Проверка на КЗП установила, че децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им. При лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна.

Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на учителката, без необходимия контрол по отношение на безопасността. Това според КЗП поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната” сума от 280 евро (без включен транспорт).

Освен осъществяването на туроператорска дейност без нужната регистрация учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект (към момента на проверката не е предоставила удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране на обекта).

Инспекторите на КЗП изискали от преподавателката още договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга.

От КЗП са сезирали за случая Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието-Велико Търново и Министерство на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Следва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
50
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Ей много негативни всички тук :-) В крайна сметка никой не е карал насила родителите да платят парите и да си пратят децата. Вярно е, че има пропуски, ама чак пък да е новина.... Колко от вас са водили децата си на палатки ? За тях си е голям купон да са сред природата и да спят в палатка. Освен това много хора си пращат децата на село при баба и дядо. Там да не би кухнята да е с разрешително и всяка стая да е категоризирана :-) Останете със здраве :-) :-) :-)
8
7
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя е тая госпожа да пратя и моя сополанко малко на село.Да види какво е да тичаш по поляните и да изядеш нещо от градината.Имало само една тоалетна.Ами на моето село едно време и една нямаше ами имаше така наречният КЛОЗЕТ.Ама то затова децата ни станаха такива *** и все болнави.
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май и нивото на учителите падна, а после търсим вина в децата
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който е искал е платил и детето му е било сред природата.Не всички са от село,не всички имат баба и дядо и не всички родители са скъсани за 280 евра.
5
10
 
18
 
! Отговори
Бивша преди 9 години
Ето за това вече съм "бивша даскалица". За 500лв (стига с тези 1000 - няма такава учителска заплата, разберете) , че и да те плюят с повод и без повод. Ясно е, че всяко стадо си има ***, ама любимите за обществената помия явно са само учителите и лекарите. То за това и не останаха вече такива...
4
24
 
27
 
! Отговори
q1 преди 9 години
Ужасно. Поне вилата да беше направена и съобразена с някакви санитарни условия. Това е някаква наследена селска къща. Хората нямат съвест...да оставят децата да живеят при такива условия. Родителите спали ли са?
3
4
 
53
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Извинявайте много, но мисля че е крайно време да спрете да живеете с убеждението, че заплата от 1000 лева стига за нещо. Докато хората изпадат в екстаз от такива заплати, по-големи няма да станат.
2
21
 
32
 
! Отговори
! преди 9 години
Яка глоба и позорно уволнение!Ненаяла се ***!
1
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички даскаля в София, почвайки от яслите и детски градини, завършвайки с гимназии и университети, масово изнудват родители и студенти за пари под една или друга форма. Спокойно си делят първото място с полицаи,митничари, данъчни и лекари. Явно на Държавния служител работата му е друга, а не тази на която е назначен.