За 280 евро зелено училище в учителска вила

Децата се настанявали в палатки на двора, установи проверка на КЗП
Обновена: 22 юли 2014 14:04 | 22 юли 2014 09:16,
61

Снимка: КЗП

Виж други галерии »

Учителка от престижно столично училище осъществява незаконна туроператорска дейност, алармира Комисията за защита на потребителите (КЗП). Преподавателката организира зелено училище под формата на палатков лагер за деца между 8 и 11 години в двора на вилата си. Имотът се намира в село Бряговица, област Велико Търново.

Проверка на КЗП установила, че децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им. При лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна.

Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на учителката, без необходимия контрол по отношение на безопасността. Това според КЗП поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната” сума от 280 евро (без включен транспорт).

Освен осъществяването на туроператорска дейност без нужната регистрация учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект (към момента на проверката не е предоставила удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране на обекта).

Инспекторите на КЗП изискали от преподавателката още договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга.

От КЗП са сезирали за случая Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието-Велико Търново и Министерство на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Следва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 9 години
татко , как ще пощряваш нещо извън закона. Тади учителка е от немското часто у-ще към посолството . Ако беше в Германия и закара ва вилата си у-ци и им взима по 280 евро как ли щяха да я одрусат .
48
1
 
1
 
! Отговори
Татко преди 9 години
Към Мария Захариева:За да напишете такава статия, има два варианта: - Платена поръчка - Природно тъпаБез извинениеКъм нормалните четящи:Такива учители трябва да се поощряват, защото във време на омраза и недоволство, създават чудесни детски спомени. Колкото до цената - щом има желаещи и е успешно едно такова мероприятие, значи цената е добра.
47
0
 
3
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Моите деца ги спрях от училищните екскурзии. Директорката все ги заплашваше че е задължително и един път ги пуснах.Какво установих:Училищния персонал на екскурзията е повече от броя на учениците.А кой плаща...сами се сетете.
46
0
 
6
 
! Отговори
Филип преди 9 години
Статията е подвеждаща!!!!!Не Ви прави чест така да лъжете!
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 34 . Ми явно бъркаш... Доста се отклонихме от темата, ама като си почал... Всеки сам решава къде да изпрати детето си, и колко да плати. Евала на жената, аз лично предпочитам моето дете да се въргаля на село в прахта, да яде селските манджи отколкото да ми стои по цял ден вкъщи пред тлевизора или компютъра. Идеята и е чудесна, само документално да сиоправи нещата
44
0
 
1
 
! Отговори
kkk преди 9 години
До 51Ти пък от къде знаеш, че не е вярно. Обоснови се вместо само да плюеш!!!
43
4
 
4
 
! Отговори
Нико преди 9 години
Чули недочули и пускат "новината" ама за такива клеветници няма закони - защото в една правова държава за подобна клевета такава глоба щяха да им сложат че да платят на учителката престоя на цялото училище в нейната къща !
42
4
 
17
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Малко скъпо, но 100% ще е много готино преживяване за децата. Пък и няма по вкусно ядене от селските манджи, направени точно на село. Ако се игнорира цената, овации за учителката.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първият ми коментар е игнориран.М. Захариева е за съд за разпространяване на клевети и невярна информация!
40
1
 
5
 
! Отговори
П.С.Ц преди 9 години
280 евро. Тънко са минали. Голям ''смях''
39
4
 
24
 
! Отговори
Абе ДНЕС преди 9 години
Вия вече тотално почнахте да промивате мозъците на хората. Я си проверете новината пак, оказва се, че всъщност не са искани и взимани никакви пари. Всички родители са се съгласили децата им да прекарат малко време на село и всички деца са супер радостни. Хайде стига сте публикували новини само с едната страна, че вече взехте да ставате супер смешни!!!!
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си мислите, че лицензираните туроператори предлагат по-добри условия на децата, жестоко се лъжете! Колко случая има с повредени автобуси, мухлясали стаи в хотела, развалена храна, басейни без спасители и т.н. Всеизвестен факт е, че на децата се пробутва всичко, което е с най-долно качество! На кого е отнет лиценза досега? За протокола- не защитавам тази учителка, реално тя извършва измама в опит да се облагодетелства.
37
3
 
3
 
! Отговори
sofia преди 9 години
еми сепер е. не знам кво се възмущават някои...
36
2
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
аз съм майка на дете, не защитавам учителката, защото явно дейността й е незаконна, защитавам идеята за подобен тип забавления за децата. Що се отнася за дарения на училищата ... категорично отказвам да правя такива, на кои лагери, екскурзий и други такива аз решавам дали да пусна детето или не. Ако смятам, че някоя забележка е неоснователна или детето ми е неправилно "набедено" има си учител, директор, инспекторат....
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за 280 евро родителите собственоръчно опъвали палатка....хохохохохо...аз за 280 евро ще опъна две елитни ***:))
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха, просто Бугаристан, страната на дребните тарикати. Коментарът е излишен.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЩурчоОт къде според вас знам, какво е детето ти да е черната овца? Хайде, мислете преди да пишете злобни коментари!
32
13
 
28
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Егати тъпотиите - децата се изпонатровиха по измислените курорти, а затворени хотели и ресторанти няма. Учителката завела децата на скаутски лагер сред природата и някоя изкукала майка е запалила метлата. Едно време всички си изкарвахме така лагерите. Как пък никой не е пострадал???
31
1
 
8
 
! Отговори
Щурчо преди 9 години
До cxzНе сте научени да живеете според правилата и все гледате да бутате рушвети, за да сте "специални" и за вас да не важат никакви правила. Докато сте такива, ще си плащате и ще траете.
30
11
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До НагоренПопокатепетълТи всички данъци, осигуровки и сметки си платил, че си тръгнал да ровиш в чуждата чиния? Такива дребни душици като теб постоянно сте в някакво нарушение.