Дават 16.3 млн. лв. за пострадалите от наводненията общини

Близнашки: Не поставяйте знак на равенство между назначенията на Танов и Пеевски
Обновена: 14 авг 2014 12:28 | 14 авг 2014 12:15, Веселина Йорданова
22
Дават 16.3 млн. лв. за пострадалите от наводненията общини

Общо 16.3 млн. лева разпределя за бедстващи общини Комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет.

От тях 1 млн. лева ще бъдат отпуснати авансово за посрещане на нуждите в Мизия. Тепърва за града ще се отпускат средства, след като се направи оценка на щетите, съобщи служебният премиер Георги Близнашки, който присъства на първото заседание на комисията в новия й състав. За да бъдат отпуснати парите, МС трябва да одобри разпределението им.

Близнашки обеща, че няма да допусне несъвместимост на министрите със заеманите длъжности и напомни, че те имат едномесечен срок да се освободят от всички странични ангажименти.

Още по темата
14 авг 2014 07:42
56
Той представи новия състав на Комисията по бедствия и аварии, оглавявана от вътрешния министър Йордан Бакалов. В нея влизат министри и заместник-министри, сред които Екатерина Захариева, Светлана Жекова, Васил Грудев, Теменужка Петкова и др..

Председателят на комисията Йордан Бакалов съобщи, че предишният състав е разпределил средства и има протокол от 16 юли, но постановлението не е внесено в МС. Бакалов каза, че има фургони за около 150 души в Мизия, но общината трябва да осигури площадка за тях. Необходими са и средства за частични ремонти на училището и детската градина.

"Ние, като правителство, няма да оставим хората в общината и ще помагаме с каквото можем“, обеща Бакалов.

Повечето общини, които се очаква да получат средства, са били в режим на обявено бедствено положение – Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Мизия, Столична община, Тетевен. В Родопи се финансират мост и подпорни стени. Средствата, които се отпускат, са за вече направени разходи и за неотложни ремонти.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи, че само в града има 13-14 мостови съоръжения, които са за ремонт и за тях е необходимо предварително проектиране, за да стане ясно колко средства са необходими. Велико Търново беше сред засегнатите от пороите през юни, заедно с Добрич и Варна.

1.8 млн. лева е сумата, която е предвидена за Варна за направени разходи за разчистване и отводняване. За Мизия оценката на щетите тепърва предстои и една от задачите е да се попълнят бързо апликационните форми, каза Георги Близнашки.

Йордан Бакалов съобщи, че все още експерти не могат да влязат да направят тази оценка, защото отводняването не е завършило.

Близнашки обясни, че за помощ от ЕС не е допустимо кумулиране и се кандидатства по региони. Щетите във всеки от тях трябва да надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за европейска помощ.

Правосъдният министър Христо Иванов отсъства, защото е в двудневен отпуск. Премиерът Георги Близнашки съобщи, че става дума за хубаво събитие в личен план, за което Иванов трябва да е до съпругата си и така загатна, че в семейството очакват раждането на дете.

Премиерът настоя още да не се поставя знак на равенство между назначаването на Ваньо Танов в митниците и на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Този човек е изключително компетентен, познава си материята, това е точният човек за точното място“, отсече отново Близнашки, след като преди ден отново защити кандидатурата на Танов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 9 години
ТАЗИ ПОМОЩ БЕШЕ ОПРЕДЕЛЕНА ОЩЕ ОТ ОРЕШАРСКИ ТАКА ЧЕ НЕ СИ ПРЕПИСВАЙТЕ ЗАСЛУГИ Г-НЕ...........
18
1
 
3
 
! Отговори
kasster преди 9 години
КОЙ ПРЕДЛОЖИ ВАНЬО ТАНОВ? КОЙ? КОЙ?
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя не става за главна новина, махайте го.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата година защо протестирахте срещу назначенията на ДПС за областни управители? Нали не ги искахте, искахте им оставките - има го документирано. Сега когато ги сменят пак негодувате. Нещо няма последователност и логика, или тук пишат само избрани ***.
15
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха пак започнаха компроматите, бе ***, айде духайте супата, един път два пъти, вече никой не ви вярва на простотиите. Айде на опреснителни курсове по съботажи в Москва, арееееееееееее.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, Вальо...абе тоя Мишо Бирата ми се обадИ ...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тоя на снимката не беше ли от БСП миналата година и изведнъж стана герберуга е как стават тези хватки
12
0
 
6
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Когато човека е "наш" той не може да е Пеевски, пък дори да е Танов!Само ми е интересно, след изборите като узрее Бостана как ли ще се коментира прегръдката със самия Пеевски като коалиционен партньор? ДАНС ли ще му дадат или направо вътрешното министерство?
11
0
 
7
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Да, бе, професоре. Май много бързо забрави аферата "Ало, Ваньо...", което разследване беше умишлено прекратено. Айде нема нужда.
10
0
 
8
 
! Отговори
кой преди 9 години
Да Танов е точният човек - слуша и козирува на ББ, спира проверки по нареждане на ББ, набира по мобила си ЕГН на приятел на ББ. Е каква е разриката с Пеевски освен в теглото им.
9
1
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
1на сглобяема къща от 80/100кв =40 000лв500 сглобяеми къщи =20мил.лв +20мил за инфраструктура около тях....какво толкова са 40мил за БГ,....отделиха 500мил.за крадене от общените уж ,а за това няма 40мил.лв.....каква държава само а?????
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки кога ще е протеста срещу назначението на Ваньо Танов да се стегаме
7
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Като ви гледам и слушам вие ще сте най-големите давачи......на обещания.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Близнашки защо сменяш обл.управители и слагаш герберуги като си надпартийно павителство
5
0
 
4
 
! Отговори
в преди 9 години
абе да купят тогава на хората по една сглобяема къща,да си ги сложат в празните дворове,пък кой с каквото може да си стъкми там нещо за животинките,айде има начини,желание няма
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 440 милиона за всички от бедствията,не само за мизия..айде интересувайте се,не пишете наизуст,трябва да са 41 за всички
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къщи за една седмица няма как да се построят, така че без фазата фургони няма как да се мине
2
1
 
4
 
! Отговори
в преди 9 години
престанете с тия ФУРГОНИ,това са хора с къщи,все някой е спасил някоя животинка,къде ще я сложи??във фургона???хората си искат къщи,НАВОДНИХА ги умишлено,да се намерят веднага виновните и да построят къщи на хората,стига вече сте ни правили на *** в тая държава
1
0
 
9
 
! Отговори
kasster преди 9 години
КОЙ ПРЕДЛОЖИ ВАНЬО ТАНОВ?КОЙ?КОЙ?