Откриват лова на дива свиня на 4 октомври

На 5 октомври обаче ще бъде забранен заради изборите
Обновена: 26 сеп 2014 11:19 | 26 сеп 2014 11:14, Камелия Цветанова
12
Откриват лова на дива свиня на 4 октомври
Снимка: Reuters, архив

На 4 октомври се открива груповият лов на дива свиня, както и ловът на местен дребен дивеч, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

Във връзка с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. (неделя) и с цел недопускане на инциденти по време на ловните излети същият ден няма да е ловен и за него няма да се утвърждават графици за ловуване.

Той ще бъде компенсиран по Коледните празници, когато ще има един допълнителен ден за ловуване на едър дивеч според ловния закон.

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Ловец с наличие на концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, наркотични или упойващи вещества се наказва с глоба от 200 до 2000 лв.

Всички ловци трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева.

При използване на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети.

Преди началото на ловния излет се провежда задължителен инструктаж от ръководителите на лова, проверява се наличието на заверени ловен билет и членска карта, както и разрешително за носене на ловно оръжие на всеки ловец и се попълва съответното разрешително за лов.

Проверките на служители на Изпълнителна агенция по горите съвместно с представители на Министерство на вътрешните работи продължават.

Строго ще се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му, съобщава МЗХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ловдива свиня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Зоологист преди 9 години
До Атакист (5)Имаш верно око, приятелю! Това въобще не е дива ***, а ПЕКАРИ! ЖИВОТНОТО ЖИВЕЕ В АМЕРИКА И Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ОТ НАШАТА ДИВА *** (Sus scrofa). Но на нашите скрофи им дреме, мислят хората за балъци. Най-важното е снимката да е от Ройтерс. Върхъ-ъ-ъ!
9
0
 
2
 
! Отговори
Боцко преди 9 години
Фидосова трябва да се покрие и в никакъв случай да не ходи в гората, че току-виж някой я отстрелял :) :) :)
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кандидатдепутат !
7
0
 
4
 
! Отговори
Да опадим човеко! преди 9 години
Ако Делян Пеевски отиде на "свински лов" задължителна трябва да е облечен целия във фосфорисциращо оранжево, свелоотражатели, може и с мигащи светлини!
6
2
 
2
 
! Отговори
алкап преди 9 години
тази година ще има убити ловци усещам. Най тъпите хора - ЛОВЦИТЕ
5
0
 
5
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Vednaga suobshtete na Evgeni Minchev da se pazi
4
1
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Леле колко прилича на мишле това животно, дали не е от семейство мишкови а не на прасетата, както домашното коте и лъвът са от от едно семейство?
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В магазините има всичко, защо още са разрешени подобни "спортове" ?Каква е разликата да уибиеш прасе и квартално куче, защо едните са спортисти а другите изверги?
2
2
 
8
 
! Отговори
gun преди 9 години
наслука на колегите
1
0
 
13
 
! Отговори
ОХО БОХО преди 9 години
...... ПИТОМНАТА *** НА 5 ОКТОМВРИ Е В ПАРЛАМЕНТА...