Българин покорил Ню Йорк без два крака

63-годишният мъж е бил шести на маратона през 90-те години там
Обновена: 28 сеп 2014 17:57 | 28 сеп 2014 17:56,
9
Българин покорил Ню Йорк без два крака
Снимка: Dnes.bg, Илиян Велков

63-годишният Петър Кеков от Панагюрище е бил сред първите десет на маратоните в Мадрид и Ню Йорк през 90-те години на миналия век. Уникалните си постижения е направил с инвалидна количка, собствено производство. Сглобил я от материали в склад за скрап.

Намираме Петър Кеков в планинската хижа "Оборище", 11 години след първото му постижение в Ню Йорк. Класирането му в първата десетка в Испания още същата година го изпраща на световно в Америка. Разстоянието е 42 километра, а участниците са стотици от цял свят. Прави си нова количка - десета поред, която пази и ползва и до момента.

„В Ню Йорк отивам и сме разпределени в групи. В тази група, в която аз бях, се класирах 6-и”, твърди Петър Кеков пред Dnes.bg.

Една година по-късно Петър отново участва на маратона в Ню Йорк, след като местен бизнесмен го е спонсорирал.
„Пак отивам и се бях поопекъл малко, научих 4-5 думи – no, please… Там по тротоара съм карал с 30-40 километра в час, но нямам пречка, в България това не мога да го направя. Ние чуваме Америка, но взимаме калпазанлъка, не хубавото, ей това е българщината”, казва параолимпиецът.

В Ню Йорк българинът се класира шести, като изминава разстоянието от 42 километра за 2 часа и 5 минути, което е изключителен успех.

„Накрая една жена с тапи в ушите вика писта, писта, никой не ме чува и през нея минах, оттам в публиката и катастрофирах. Слязох от количката, правя така – изправям колелото, качих се обратно и финиширах. Това е маратонът – имаш сила и дух, това го имам и все още няма да го пускам.”, твърди мъжът от Панагюрище.

Единствената болка на Петър Кеков е, че в България все по-рядко се провеждат състезания за хора с инвалидни колички. „Сега, ако ми предложат, пак отивам да се състезавам в Америка”, казва гордият параолимпиец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
15
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Браво! Нека и той организира такива състезания в БГ
4
0
 
20
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Браво на г-н Петър Кеков! Коментари под тази статия - няма и десетина, коментари под новини за ВИП Брадър - над 100....
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поклон пред такива хора. Жалка държавица, с много достойни и свястни хора, които са смачкани от бг действителността и такива които за нищо не стават, но са там на върха, на които дори не им пука, че има и други обикновени хора, които заслужават да живеят достойно.
2
0
 
24
 
! Отговори
KLO преди 9 години
GIV I ZDRAV DA SI.
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здрав да бъде..