Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски

"Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи"
Обновена: 19 ное 2014 21:39 | 19 ное 2014 20:23,
278
Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски
Снимка: Dnes.bg

Масово родители на ромски деца не получават детски надбавки, защото малчуганите не ходят на училище. Данните сочат, че най-голям е броят на избягалите от училище в "Столипиново". Причините са различни. Една от тях е, че ромите емигрират, защото в другите страни получават в пъти по-високи социални помощи.

Ромите от "Столипиново" се оправдават, че една от причините да не пускат децата си на училище са финансови и защото детски надбавки били ниски. Проблем е и че повечето от тях женят децата си далеч преди да са навършили 18 години.

"За какво да ги пускаме, един лев давам да ходи на училище, 35 лева детски не стигат”, заяви жена от квартала пред репортер на Dnes.bg.

„Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи”, твърди друг родител. „Защо да го пускам на градина, като ми искат 50 лева, а ми дават само 35”, казва друг баща.

Жена от Столипиново признава, че е изпратила децата си в Германия, защото там детските надбавки са по 800 евро за дете, а в България сумата е едва около 17 евро. 

„В Германия ходят моите деца, в социала там съм, и оттам взимам семейни”, призна майката от квартала.

Религиозните обичаи и проблемът, че ромите женят децата си далеч преди да са навършили 18 години, са сред основните причини за отпадане на учениците от училище. В Пловдив 60 деца са отпаднали от училище само от началото на учебната година.

„Децата отпадат от училище масово, отпадат и по-големите, които са в гимназии, защото родителите като видят, че вече децата не получават добавки, ги спират от училище”, заяви пред Dnes.bg директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Надя Танева.

От дирекция "Социално подпомагане” в Пловдив предлагат по-сериозни мерки срещу родителите, които не пускат децата си на училище. Една от тях е родителите на такива деца да бъдат лишавани изобщо от детски добавки, ако спрат децата си от училище, а не само в рамките на един месец, както е в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
4
 
! Отговори
Montana преди 9 години
Zweinerin kaputen Bulgarische gewesen werden!
68
1
 
45
 
! Отговори
емигранта преди 9 години
детските в германия са различни и зависят от общината но не са повече от 200 евро. примерно за моите деца вземам по 150 евро, а в съседно градче вземат 200 евро. просто зависи от местните управни органи колко са гласували и от бюджета на общината. а да дойдеш ей така и да вземаш детски не става. трябва да докажеш, че си трайно пребиваващ, адрес, работа и чак тогава можеш да вземаш помощи и детски.
67
13
 
19
 
! Отговори
До говорител преди 9 години
Кво правителство, кви пет лева!Ти/вие наистина ли вярваш, че бг правителство има свободата да взема самостоятелно решения?Ами, какво или как ще реагира ЕС или ЕК по правата на човека и малцинствата, ами либералите в ЕП, ами европейските медии, ами Биг Брадъра отвъд голямата вода?Дори и на сън не го мечтай!За нашите "партньори" от ЕС и САЩ, нашата страна, БГ е "проект който предстои да бъде закрит"... скоро!
66
1
 
45
 
! Отговори
говорител преди 9 години
Като ги гледам как са облечени, май не е помощи. Има доста българчета, на които радителите не могат да си позволят така добре да ги облекат. Защо правителствата не се сработят и да им покажат къде зимуват раците - с други думи - не работиш ли нищо не взимаш!
65
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха 180? са детските в Германия, пак разни астрономически простотии се пишат като например какво беше:В Германия средната заплата била 30? на час... Тралала ако за нормалана професия стигнеш 1500? нето е добре! Измишльотини по тия медии колкото искаш...
64
0
 
30
 
! Отговори
Мария преди 9 години
До Анонимен, Хайде няма нужда да идват в Америка! Много ще вдигнат рейтинга на ктиминалните новини! В Европа явно си ги харесват, нека си ги хранят! И ерманци и французи си ги заслужиха! Нали много пискаха, че в България се отнасят лошо с "ромите"
63
0
 
19
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Seitdem haben Eltern für ihr erstes und zweites Kind einen Anspruch auf 184 Euro, für das dritte Kind auf 190 Euro und ab dem vierten Kind auf 215 Euro pro Monat.Първо и второ дете по 184 евро, трето дете 190 евро. От четвъртото дете 215 евро.Нещо неясно?*** има 4 деца регистрирани в Германия. За колко от тях се грижи е друг въпрос.
62
0
 
22
 
! Отговори
Не е така преди 9 години
До мунчоВ много от общините *** са освободени от тези такси!!! С една дума вместо да плащат за да ползват, те искат да им плащат за да ползват!!!!
61
1
 
19
 
! Отговори
Петя преди 9 години
Боже,какви 800 евро............ 184 евро са точно ,за едно дете, за всяко следващо сумата е по-висока, а те както имат по няколко..............
60
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искали 15 дни да работят .Ама те мислят да не работят ли , да имат само деца и детски . Да дойдат в Америка . Тук няма детски . Тук се работи . По майчинство си 3 месеца и на работа , или съпругът ти те издържа !!
59
2
 
52
 
! Отговори
от чужбината преди 9 години
Споко! След Нова година влизат ЕС закони, според които 3месеца на своя издръжка можеш да си търсиш работа в страните на ЕС свободно, като никой не ти плаща и цент, след 3м. ако не си намерил работа те връщат в страната чийто гражданин си, а ако си намерил работа ти плащат заплата и детски. Този закон е за намаляване ромската бизнес миграция.
58
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rom!V Germaniq za poluchavane na detcki nadbavki, se iziskva edna godina rabota + 9 meseca chakane + kvartira s postoqnen adres! Jurnalista koito e intevioral liceto, prosto sie svarshil rabotata, nishto nee vqrno ot informaciqta na jenata ot snimkata!
57
13
 
5
 
! Отговори
Икономиста преди 9 години
До ЦиганинПърво до всички останали,Разбирам оплакванията, че не работили, че се плодяли, че не плащат вода, че манипулират изборите. Това е така и си харесвайте коментарите, колкото си искате. Ама като има един коментар от човек от ромски произход - или пък от ***, който се преструва - който звучи нормално и аргоментирано и всички вътрешно знаем, че е истина, защо се сипете да му давате негативен рейтинг. Вярно крадът и доят системата и ни смучат данаците, ама дали бихме се разменили с тях!
56
0
 
42
 
! Отговори
oт 69 преди 9 години
Освен това, след третото дете спират помощите!!! Може да искат прираст, но го искат КАЧЕСТВЕНО ОТГЛЕДАН!
55
4
 
48
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
*** не знаят като цяло как функционира една държава или една икономика. За тях даването на пари на готово е честно, защото така са възпитани, така са израснали и то ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД! И държавата ги храни и храни и не си мърда пръста да спре да ги храни, само и само да им събере гласовете после на изборите. Но ако българинът ходеше да гласува редовно, тогава *** гласове нямаше да бъдат ценни, и тогава *** нямаше да бъдат толкова ухажвани. *** народ, слаба държава!
54
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Детските в Германия са под 200 евро на дете, тази сигурно смята надбавките за всичките си деца.
53
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в Германия и ще ви кажа, че немците НЕ ДАВАТ СОЦИАЛНИ на българските и румънските ***, защото първо нямат нито един работен ден в Германия и второ, защото не са стояли поне три месеца в страната. А и да са стояли, са били безработни! Образуват се гета, особено в Дортмунд и *** там се изхранват само от кражби и от черна работа, за която им се плаща по ЕДНО-ДВЕ ЕВРО НА ЧАС!!! 800 евро социални не получава дори хора с 20 години стаж и три деца!
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои отиват в Германия да учат и да работят после, други отиват за по-високи социални помощи. Разни хора, разни идеали!
51
1
 
30
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 9 години
Казвам съвсем точно: 150 Евро на месец са детските тук.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е не е това ,което е.