Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски

"Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи"
Обновена: 19 ное 2014 21:39 | 19 ное 2014 20:23,
278
Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски
Снимка: Dnes.bg

Масово родители на ромски деца не получават детски надбавки, защото малчуганите не ходят на училище. Данните сочат, че най-голям е броят на избягалите от училище в "Столипиново". Причините са различни. Една от тях е, че ромите емигрират, защото в другите страни получават в пъти по-високи социални помощи.

Ромите от "Столипиново" се оправдават, че една от причините да не пускат децата си на училище са финансови и защото детски надбавки били ниски. Проблем е и че повечето от тях женят децата си далеч преди да са навършили 18 години.

"За какво да ги пускаме, един лев давам да ходи на училище, 35 лева детски не стигат”, заяви жена от квартала пред репортер на Dnes.bg.

„Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи”, твърди друг родител. „Защо да го пускам на градина, като ми искат 50 лева, а ми дават само 35”, казва друг баща.

Жена от Столипиново признава, че е изпратила децата си в Германия, защото там детските надбавки са по 800 евро за дете, а в България сумата е едва около 17 евро. 

„В Германия ходят моите деца, в социала там съм, и оттам взимам семейни”, призна майката от квартала.

Религиозните обичаи и проблемът, че ромите женят децата си далеч преди да са навършили 18 години, са сред основните причини за отпадане на учениците от училище. В Пловдив 60 деца са отпаднали от училище само от началото на учебната година.

„Децата отпадат от училище масово, отпадат и по-големите, които са в гимназии, защото родителите като видят, че вече децата не получават добавки, ги спират от училище”, заяви пред Dnes.bg директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Надя Танева.

От дирекция "Социално подпомагане” в Пловдив предлагат по-сериозни мерки срещу родителите, които не пускат децата си на училище. Една от тях е родителите на такива деца да бъдат лишавани изобщо от детски добавки, ако спрат децата си от училище, а не само в рамките на един месец, както е в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧчччччччччАло хелзинския комитет. Сезирай се бе. Иска ли от ромите да работят. Това ако нее дискриминаци не знам как да го нарека
28
0
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Xa-xa, 4arovnici! :-D
27
4
 
44
 
! Отговори
Йово преди 9 години
КОНСТИТУЦИЯ на Република БългарияЧл. 53. (1) Всеки има право на образование.(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
26
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва в махалите да се води просветна дейност! Всички трябва да бъдат информирани и убедени, че на запад е много по-добре, да се изнасят масово, да се организира ако трябва и транспорт!
25
0
 
26
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
800 евро на дете в Германия не е лошо... хахаха. Кой ги пише тия новини и кой ги пуска?! Няма отърване от тая шуробаджанащина в БГ. :)))
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама в Брюксел наистина има квартал на емигранти от Конго ,за които местните твърдят ,че са човекоядни!
23
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой задава ли си въпроса защо бг е с най голям процент *** население
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все някак трябва да им отмъстим за завзетото от германци Енерго.
21
1
 
29
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
не се радвай за немците, щото ще ни ги върнат и пак ще ни размахват пръст да ги отглеждаме, да не им закачаме гетата, да ги третираме пргивилегировано, само да не се връщат там. По-добре да не им писва. че лошо за нас.
20
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да напускат всички ***- голяма услуга ще ни направят. преди години моя позната се оплакваше как в класа на детето й има ***, повтаряли класа няколко пъти и карали децата със закани да пеят *** песни в междучасието. веднага отписа детето си оттам, но е жал за другите, които търпят.
19
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел, след 20 години няма да сте най-голямата икономика в Европа. Айде със здраве да си ги гледаш. :D
18
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия пъ и нагли. седнали да се оплакват.
17
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважаеми роми!Германия граничи с Белгия,Дания,Холандия,Чехия ,Полша-все страни ,към които може да се насочите.Например в полското село Лекница има ваши БГ ромски братя.Не пренебрегвайте Холандия като възможност за реализация,особено за ромките от Сливен,както и Белгия.
16
0
 
73
 
! Отговори
Питанка преди 9 години
Колко пари ни струват ***? Преките и косвени разходи за издръжката им надхвърлят 10 милиарда лева на година. Това включва загубите от неплащане на данъци и осигуровки, всички видове помощи, щетите от безбройните кражби (на всичко що видят) и покриването им, разходи за арести, следствия и дела, престоя им в затвора, гледането на изоставените им деца, неплащането на ток и вода, програмите за интеграция, делата в Страсбург, болничното им лечение, разнасянето на болести и т.н. Ето защо сме бедн
15
0
 
39
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Децата в социала в Германия, родителите на хранилка в България, че как иначе, има няма на 2-3 години избори, а те *** са галените деца на политиците, без значение какъв е етническия произход или партийна принадлежност на последните, щото щом закъсат и тичат у Столипиново, Шекера, Факултето, Татарли, Кармен, Максуда и т.н., и така славно и полека, *** разбраха, че без тях не може и сега берат плодовете на своя труд. СРАМ и ПОЗОР г-да Политици.
14
0
 
49
 
! Отговори
да преди 9 години
Помощите в брой са най-голямото престъпление срещу България. За онези, които работят помощите трябва да са намаление на данъците. За такива като тези помощите трябва да са в натура. Даването на пари обезкървява.
13
0
 
70
 
! Отговори
И какво е честно преди 9 години
И какво е честно, вие само да се плодите, а ние да ви храним ли! Така е добре според вас!!!А според нас вие трябва да имате минимум основно образование, не повече от едно дете (малко да намалеете), за да имате дете да имате поне 18 години. Ако нямата основно образоване, да нямате право на никакви помощи от държавата!!! Задължително трябва да работите (за който не може да си намери работа - възстановяване на трудови войски).
12
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е момента да се отвори границата само в едната посока(заминаващи). Колкото повече толкова по добре. А на излизане отнемане на български документи.
11
0
 
56
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
На снимката: бъдеще на България, но и на Европа!
10
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми е ясно защо трябва да храним тези , които като пораснат започват ни крадат, да пребиват възрастните хора и да убиват. Трябва да се забрани на неграмотниците да гласуват за да може тази страна да тръгне напред.