Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски

"Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи"
Обновена: 19 ное 2014 21:39 | 19 ное 2014 20:23,
278
Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски
Снимка: Dnes.bg

Масово родители на ромски деца не получават детски надбавки, защото малчуганите не ходят на училище. Данните сочат, че най-голям е броят на избягалите от училище в "Столипиново". Причините са различни. Една от тях е, че ромите емигрират, защото в другите страни получават в пъти по-високи социални помощи.

Ромите от "Столипиново" се оправдават, че една от причините да не пускат децата си на училище са финансови и защото детски надбавки били ниски. Проблем е и че повечето от тях женят децата си далеч преди да са навършили 18 години.

"За какво да ги пускаме, един лев давам да ходи на училище, 35 лева детски не стигат”, заяви жена от квартала пред репортер на Dnes.bg.

„Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи”, твърди друг родител. „Защо да го пускам на градина, като ми искат 50 лева, а ми дават само 35”, казва друг баща.

Жена от Столипиново признава, че е изпратила децата си в Германия, защото там детските надбавки са по 800 евро за дете, а в България сумата е едва около 17 евро. 

„В Германия ходят моите деца, в социала там съм, и оттам взимам семейни”, призна майката от квартала.

Религиозните обичаи и проблемът, че ромите женят децата си далеч преди да са навършили 18 години, са сред основните причини за отпадане на учениците от училище. В Пловдив 60 деца са отпаднали от училище само от началото на учебната година.

„Децата отпадат от училище масово, отпадат и по-големите, които са в гимназии, защото родителите като видят, че вече децата не получават добавки, ги спират от училище”, заяви пред Dnes.bg директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Надя Танева.

От дирекция "Социално подпомагане” в Пловдив предлагат по-сериозни мерки срещу родителите, които не пускат децата си на училище. Една от тях е родителите на такива деца да бъдат лишавани изобщо от детски добавки, ако спрат децата си от училище, а не само в рамките на един месец, както е в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О, вървете, вървете в Германия. Кво да се мъчите и вие тука, ние няма да се сърдим!
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това детенце вече има златни обеци от помощи.
47
0
 
11
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
До Анонименпо принцип..Белене не е много заселено,става за земеделие,ако имат желание .....
46
7
 
23
 
! Отговори
мангау преди 9 години
Простия *** разбра,но тариката,образования българин не можа да разбере,че тези 35 лева детски дето ги дават не са достатъчни.Че държавата си прави та*ак с тях
45
3
 
17
 
! Отговори
Romi преди 9 години
едните се представят за Българи а другите за Турци
44
1
 
24
 
! Отговори
???????????????????? преди 9 години
Кои че говори на немски в немския Социаламт , Ромите едвам говорят български
43
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в германия приеха закон, който забранява социални, на хора помалко от 3 месеца в страната и без работа. за да получаваш помощи, трябва да са минали 3 месеца и да докажеш, че си работил поне малко или усилено търсиш работа... тогава пак имат право да ти откажат. така, че вече *** нямат шанс..
42
2
 
38
 
! Отговори
Социални не дават преди 9 години
Никъкви Социални не дават в Германия без немски език , абсолютна лъжа на неграмотни хора вероятно пак Роми , така се мотивират неквалифицирани и неграмотни за тръгване към Германия
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От социалното да предлагат услугата еднопосочен билет до Германия и проблема щеше се реши, а и всички ще се доволни.
40
0
 
48
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
Искали й били 50 лв такса за детската градина! Е ти кво искаш? Да ти се храни детето там 4 пъти дневно безплатно?? Както българите си плащат таксите, така и тези трябва да плащат. Българските деца нито са по-богати, нито са виновни.
39
0
 
9
 
! Отговори
крис преди 9 години
До Анонименмного ми хареса това хрумване,трябва да се предложи за гласуване,по добре референдум,даже и пари ще съберем само и само да заминат
38
2
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Не се приема.Нещата,които искаш са много скъпи за осъществяване,а с тези малки данъци,които внасяш даже не си струва да споменем тези неща.Продължаваме да насърчаваме раждаемостта при ***
37
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромите само източват бюджета, но за това са виновни политиците.
36
1
 
61
 
! Отговори
Аз искам... преди 9 години
Аз искам парите които плащам като данъци да мога да избера къде да отиват, все пак аз съм ги заработил! Ето няколко неща за които искам да плащам:1. Детски на българските деца;2. По-големи пенсии на нашите родители;
35
1
 
38
 
! Отговори
da si hodqt преди 9 години
И лев им е много ,хрантутници докога ще ги храниш тия
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина в Германия дават по 800 евро на дете и жилище на човек с по-вече от 3деца.Да се каже на всички роми че скоро ще спрат да ги приемат
33
36
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Аз когато ходих на училище -то бяхме 4-5 *** в класа от 35 човека и бяхме дискриминирани не само от децата ,но и от учителите .Всички завършихме средно образование,но имаше целеноправлено потискане на децата от *** етнос в оценяването на знанията им и насочване към селско стопанските и транспортните специалности , просто голями оценки не Ти се полагаше макър и да знаеше повече от 90 % от децата -просто защото си ***.Тази дискриминация отпреди ражда плодовете сега в етноса.
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не пишете глупости, *** хабер няма от законите, максимума за дете който се отпуска в Германия е 300-400 евро
31
1
 
39
 
! Отговори
Л.К. преди 9 години
По 800 евро детски надбавки на дете - такъв немски филм няма. Цифрите са други.
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва за резерват се помисли или на някой остров ги преселеим тези... То голяма *** голямо нещо...