Нивото на Тунджа в Ямбол и Елхово продължава да се покачва

Тежка остава ситуацията и в Сливенско
3
Нивото на Тунджа в Ямбол и Елхово продължава да се покачва
Снимка: Булфото

Нивото на река Тунджа продължава да се повишава по цялото й течение в Ямболска област, информират от областното управление "Противопожарна безопасност и защита на населението".

Тази сутрин край Елхово височината на водния стълб достигна 431 сантиметра. Критичните 395 сантиметра за града бяха преминати преди четири дни. Разливите по улиците около реката се увеличават, водата навлиза в нови мазета, дворове и постройки, съобщават от общинската администрация пред БТА.

Още по темата

В Ямбол нивото на Тунджа също наближава критични стойности, като тази сутрин водата достигна 523 сантиметра при критични 6 метра. Залята е част от индустриалната зона, където няколко фирми да спрели работа, както и най-ниските части на квартал "Каргон".

Тежка е ситуацията и в селата Веселиново и Завой, съобщиха от община Тунджа. Залети са повече от 40 къщи, а от вчера училището във Веселиново е затворено поради наводнения двор и наводнения приземен етаж.

Екипи на пожарната непрекъснато изпомпват водата от два жилищни блока в ниската част на Елхово, за да предотвратят аварии в електрическите табла. По същата причина непрекъснато се отводняват и обекти в Ямбол и в селата Кабиле и Завой.

Отсечката между Елхово и с. Трънково остава затворена за леки превозни средства. Залети с вода са големи площи обработваеми земи в цялата Ямболска област.

Не по-добра е ситуацията в Сливенско, където над 10 000 души са засегнати от наводненията през последните дни, като зоната на бедствието обхваща 15 населени места. Пострадали хора няма.

В община Сливен положението остава затруднено поради започналите отново валежи в региона. Кметовете на селата Бинкос, Мечкарево, Крушаре, Самуилово и Желю войвода имат готовност за евакуация на населението при необходимост. От РЗИ-Сливен съобщават, че след направените лабораторни анализи няма отклонение от качествените показатели на питейната вода.

Всички реки и дерета в община Сливен са с чувствително повишен обем на водата, но не преливат. От язовир "Жребчево" се изливат по 150 куб. м/сек. от петък, има 23 млн. куб. м свободен обем. Риск от преливане няма.

Язовир "Асеновец" е в нормални граници и не създава повод за тревога.

Обстановката в община Нова Загора остава затруднена. Продължава отводняването на сгради. В общините Котел и Твърдица няма критични ситуации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами защото толкова се вливат в него. Нали се сещаш ако спрат да го изпускат какво ще се случи?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото явно 23млн куб.м. празен обем не са толкова много и при тези валежи ще се напълни пак бързо. Сигурно знаят какво правят. Едва ли нарочно наводняват допълнително, че да стане още по-голяма катастрофата.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не спрат да го изпускат Жребчево, при положение че вече няма опасност от преливане. Основният проблем от там идва.