Шефът на "Миджур" да плати за "цъкащите бомби" там!

МС намери "чудесен изход" за мините - технология от Германия за 4 млн.
Обновена: 17 дек 2014 16:34 | 17 дек 2014 16:30, Веселина Йорданова
12
Шефът на "Миджур" да плати за "цъкащите бомби" там!
Снимка: архив Булфото

Кабинетът намери решение на проблема с останалите мини след взрива в завода в Горни Лом, при който загинаха 15 души. Правителството иска собственикът на завода да закупи технология от Германия за 4 млн. лева, по която тези боеприпаси да се утилизират.

Още по темата
От стенограмата на предишното заседание стана ясно, че на склад в „Миджур“ стоят 190 хил. неутилизирани мини.

Днес военният министър Николай Ненчев заявява, че единият вариант е утилизация да започне МО, като процесът ще продължи около 2 години при наличния капацитет.

Той посочва и друг вариант - да бъде закупена нова технология от Германия, която е с много по-голям капацитет – около 1000 мини на ден и без екологични проблеми, става ясно от стенограмата на заседанието днес.

Премиерът Бойко Борисов веднага се интересува „Какви пари е?“, а военният министър отговаря, че цената е около 4 милиона лева.

“Собственикът да бъде любезен да ни я закупи и да я предостави”, отсича Борисов. „Собственикът, като причинител на това (защото ние само ходим след събитията да плащаме на някой белите) да бъде любезен да ни я купи, да ви я предостави и започваме да действаме“, нарежда още министър-председателят, а Ненчев коментира, че това ще е „чудесен изход от ситуацията“.

Борисов поръчва да се разговаря с вътрешния министър Веселин Вучков по темата и да има кореспонденция с прокуратурата. Информирайте ги тях и си пишете, да си го имаме написано – написаното остава, поръчва още премиерът.

"И трите варианта – с пътни карти, с всичко. Започваме незабавно", обещава Ненчев, без да конкретизира какъв е третият вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Две гръцки мини си говорят: -Ние като гласувахме за Герб, дали ще ни сложат във Военния музей? - А ми, чух, че заминаваме на Източния фронт. - Не думай, на мен по- ми се ходеше в Америка, ехх демокрация!
9
7
 
1
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Типично по шуро-бадженашки. Кой колко трябва да плати и т.н. - отсече справедливо Той! За това си има съд, който изпълнява законите, писани от вас, Вас, ВАС! А и съответният бизнесмен достатъчно си е платил, мисля, че и синът му загина при аварията. Тиквуня да си завре разсъжденията някъде си, а вие за тия 4 милиона лева - дреме и на Меркел за такава мижава сума - толкова струва обикновена къща на два етажа в Мюнхен! Hob i di ehre!
8
1
 
13
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
Този "бизнесмен" защо е на свобода. Пак ли някой съдя го е съжалил.
7
3
 
19
 
! Отговори
зяпнал преди 9 години
Естествено, че собственикът трябва да купи немската технология и оборудване, както и да утилизира наличните мини но защо да ги предоставя на МО??? Тиквата съвсем е изтрещял.
6
0
 
6
 
! Отговори
boko преди 9 години
Prah v o4ite na slepite
5
1
 
18
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Реално, Борисов е прав в този случай. Мините трябва да се обезвредят. Собственика на завода си е прибрал парите от поръчката. Сега да си я изпълни. Това е частно дружество. Държавата не трябва да хаби ресурси за нечии грешки. Ако иска да купи нашината, ако иска да си ги настъпва една по една, негова си работа. Достатъчно народ затри...
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Правителството иска собственикът на завода да закупи технология от Германия за 4 млн. лева...." тва да не са ония 4 милиона от съседната статия за развален договор за Кремиковци от 2005 поради "политически рискове".....с германска фирма? Не вярвам на съвпадения!
3
1
 
15
 
! Отговори
Пепа преди 9 години
Давземе 4 милиона от Каролев!
2
4
 
17
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Меркел е лобирала за някой "бизнес-сапьор"?...
1
0
 
25
 
! Отговори
Овчо преди 9 години
Ще ти купи дедовият.