Васильовден е, сурвакарите излизат

Обичаят е най-характерен за Нова година и започва преди разсъмване
Обновена: 1 яну 2015 08:21 | 1 яну 2015 08:15,
12
Васильовден е, сурвакарите излизат
Снимка: архив Булфото

В началото на Новата година православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Той е бил знаменит църковен учител,  християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като  един от тримата велики светители и учители на православната църква.

Още по темата
На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия  закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови  възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След смъртта му църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите.
За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с  блажни ястия. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, описва обичая БТА.

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата страна. Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст.

Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название - сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее право викаш синко,то един акъл за кво по-напреде бе-виж два повече работа вършат ама то снощи турих лимонада на виното,че много гъсто бе,та сигурно от нея ша е да съм забравил Антоновците ама айде дертовете да ги забравят дано,пък ако и друг съм забравил да са обади да припомни бе,ша го турим в списъкат да му напомним кога да черпи-айде със здраве и таз година добра ще бъде-да знайте!
10
0
 
6
 
! Отговори
перничанин преди 9 години
Ех как ми се иска да вляза в парламента с една голяма пернишка сурвачка и да сурвакам всички депутати и то безплатно това заслужават.
9
0
 
3
 
! Отговори
Честито! преди 9 години
Бай Тъпчооооо, пропусна Антоновците, бе! И те имат имен ден през януари!Да са живи и здрави всички именници, техните семейства и близките им!Пожелавам им здраве, много успехи, щастие, благополучие и любов, любов, любов!Да бъде наистина весела и благополучна за целия ни народ сурвата 2015 година!Наздраве!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този обичай,както и коледарския ,вече не са същите. комерсиализация.
7
1
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Айде честита нова година бе,здраве и живот да има,да живейте и остарейте,да гледате внуци и правнуци,да ги ожените,на сватбата хорото да водите и да са сетите,че кво съм ви пожелал-туй е станало а пък Васильовците да са готват и днеска гости да посрещат,да им минава редат,че да иде и на Йордановци,Андоновци и Ивановци пък после и Атанасовци та да речем -Танас гелди и яз гелди и земе та почне си тръгва зимата бе
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди пеехме"Над смълчаните полета" и "Ой, Коледо" и хапвахме свински пържолки и боб с кървавица! а сега пеем джингълбелс и печем коледни пуйки....! егати и нацията! а и куклата барби открадна ролите на всички европейски приказни герои!
5
0
 
13
 
! Отговори
Васил преди 9 години
Честит имен ден на всички адаши. Живи и здрави. Нека тази година за всички българи да е по-добра!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо нашата църква изравни празниците с католическите, като не сме католици? Аз го знам Василовден след няколко дни...
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сурва е! *** сурвакари на всяка възраст на талази, тотално налазиха из града и с мощни ревове и думкане по вратите започнаха да сурвакат наред!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито на всички Василовци и да се множи името и бъдете здрави . Сурва , сурва весела година .
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na gladen stomah surva godina ne stava