3 момчета са се загубили в планината в местност "Раздела"

Тръгнали вчера по обед от х. "Рилски езера" към х. "Иван Вазов"
Обновена: 1 фев 2015 09:14 | 1 фев 2015 09:10,
31
3 момчета са се загубили в планината в местност "Раздела"
Снимка: Архив Reuters

Три момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК за "Фокус".

Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”. Според ПСС това е било грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър.

Майката на едно от момчетата е осъществявала периодична връзка с тях. Вечерта към 20:00 часа връзката е изчезнала, а след това те са успели да се свържат с един от хижарите около местност „Раздела”.

Момчетата са имали проблем с намирането на пътя надолу към Иван Вазов, а след това връзката с тях е изчезнала.

От 05:00 часа сутринта екип на ПСС от 5 души е започнал да издирва момчетата.

По-късно се очаква и втора група, която евентуално ще се включи в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Вуйчо преди 9 години
До а1Приятел , всичко е така , но при тази снежна виелица няма сигнал и просто не са могли да се обадят ... а , са имали желание , вярвяй ми ...
22
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо преди 9 години
До ...Също планинар.... приятелю , благодаря ти за подкрепата ...всичко е наред , вече ... в хижата са , но поради лошите условия няма връзка ...едва сега са успяли да се свържат ... бъди здрав ... ще се видим в ... ПЛАНИНАТА ...
21
0
 
4
 
! Отговори
Вуйчо преди 9 години
Кривондел ... благодаря ти за подкрепата ... момчетата са живи и здрави ... хижаря на х. Иван Вазов ги е подслонил, така , че са добре ...екипирани са много добре , имат и спални чували , които издържат до -25 градуса .Всичко е наред ...БЛАГОДАРЯ ВИ ....
20
0
 
4
 
! Отговори
Ив преди 9 години
И аз съм ходила там, но слава богу с по-опитен човек, през зимата но в идеално време, слънце, безветрено, ,хубаво време.... маршрутът в зимни условия е доста изтощителен.. от Раздела не знам как се губи хижа Иван Вазов, защото ние се бяхме качили на Отовица и от нея слизахме към хижата. Но не разбирам мераците да се ходи на планина в такова време. Къде е кефа? Какво, хубави гледки ли? Никакви гледки, нищо. Само зорене и висок риск. Не го разбирам. Планината за мен е удоволствие, за тях явно не.
19
1
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
Хора, моля ви, знайте едно - в планината зимно време се ходи с храна, РЕЗЕРВНИ ЧОРАПИ, РЕЗЕРВНИ ШАПКА И РЪКАВИЦИ, РЕЗЕРВНА БЛУЗА И СПАЛЕН ЧУВАЛ. Желателно е и лавинна лопата и котки, но да кажем, че това е за напредналите. Дай Боже момчетата да са спазили горното - тогава може да изкарат и дни горе. Ако ли не - страшно :(Никога не оставяйте чувала вкъщи, защото пътят бил малко, или пък защото в хижата имало одеяла. В хижата има одеяла като стигнеш!
18
1
 
14
 
! Отговори
а1 преди 9 години
До Блокиран в ДневникСмартфоните и те карат по над една седмица... ако не ги ползваш. При такива ситуации трябва да си пазиш батерията без значение от вида на телефона, защото при липса на сигнал и на твоята нокия ще се изтощи за един ден. Самолетен режим постоянно и включваш мрежа/GPS при необходимост.
17
2
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Дано ги намерят живи и здрави.НО ми става тъжно от голямата простотия по нашите земи :(Как може да тръгнат в 12ч на път който е около 6 часа при зимни условия? При лошо време?Подозирам,че са нямали телефони, а само смартфони на които батерията кара 1 ден. Моята Нокиа кара 7-8 дни.
16
5
 
11
 
! Отговори
ц преди 9 години
Дано са живи и здрави момчетата. Те няма да съборят държавата, ако ще и 10 000 да им струва издирването, но бездушниците под мен си я дърпат надолу бавно и сигурно, ненужен баласт.
15
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ги знае в коя хижа се плющят сега и хич не им дреме, че се джавкате за тях.Особено кучезащитниците тук - те са и планинари , и хуманисти, и моралисти от последна инстанция. Вместо да жалите за трима ***, по-добре идете да помогнете на бедстващите ои вятъра и пороите. Тогава имате право да учите другите на морал! Иначе, глупостта е безкрайна...
14
0
 
11
 
! Отговори
. преди 9 години
"лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър" *** вие сериозно ли? По темата - дълъг си е преходът към "Иван Вазов", дано ги намерят по-бързо.
13
3
 
25
 
! Отговори
Вуйчо преди 9 години
ЩЕ ГИ НАМЕРЯТ ... ТЕ СА ТВЪРДИ МОМЧЕТА , ПЛАНИНАРИ И СНОУБОРДИСТИ ...САШКО ЗНАЕ ВСЯКО ЕДНО КЪТЧЕ ОТ ПЛАНИНИТЕ , ВСЕКИ ЕДИН ВРЪХ , ВСЯКА ПЪТЕКА ... ТОВА Е МЪЖКО КАЛЯВАНЕ , ТОВА , КОЕТО ЛИПСВА НА ДНЕШНАТА МЛАДЕЖ .... СКОРО ЩЕ СЕ ОБАДЯТ ...
12
4
 
18
 
! Отговори
AA преди 9 години
Само като ви чете коментарите човек, ще разбере, че от този народ вече нищо не става, за жалост !!! Сринаха ни държавата, разбиха ни и като нация.....а вие още седите пред компютрите и псувате, типично по Български. Заслужавате си цялата мизерия в която живеете. СРАМ !!!!
11
0
 
22
 
! Отговори
777 преди 9 години
Дано ги намерят живи. Дано!Този път опасността е твърде голяма, но да се молим за по-добро.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така наречената от Иван Вазов - "Рилска Пустуня" невероятно красиво място, но и доста опастно за начинаещи. Поради спецификата на терена ако се изгуби маркировката може човек много лесно да се загуби. Дано ги намерят ! А за тези които плюят, нека 1во си почешат дебелите задниците, седящи цял ден пред компютъра. На всеки може да се случи да се загуби, важното е да се действа адекватно в такива ситуации !
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са тръгнали тия хлапета в това лошо време.ами като ги намерят да си платят .
8
9
 
6
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Тва да не са па предишните 3 шапшала дето ги търсиха? Насмукали са се некъде и чакат самбернара с конячето в бачонката.
7
4
 
24
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 5. Ами ще плаща този, който плати за търсенето на Петко Сертов. Злобар комплексиран!!! Ако е сина ти така ли ще говориш! Дай боже да са живи и здрави и да ги открият.
6
10
 
5
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
Аз също наскоро за малко да се загубя из джунглите из джунглите до Годсфорд, изгубих се в красота като от филма LOST и Индиана Джоунс. За малко да замръкна, нямах и обхват ама се измъкнах навреме доволно. Гледам винаги да имам карта на месноста защото веднъж ми се случи да вървя в обратна посока и после се връщахПоздрави от най приключенското място на Планетата
5
6
 
30
 
! Отговори
ами преди 9 години
Защо са тези злобни коментари?Момчета са,вие не сте ли правили лудории като млади?Дано се намерят живи и здрави,той акъла ще им дойде!
4
5
 
18
 
! Отговори
Планинар преди 9 години
Да се тръгне по този опасен, дори през пролетта, маршрет в 12 часа това е безумие. Губил съм се там в мъгла през август. Когато се тръгва в планината неопитните да се консултират поне с хижарите. Страхувам се, че децата са загинали.