Хората от село Бъзън събират пари да си откупят училището

То е продадено през 2008 г. и е оставено да се руши
5
Хората от село Бъзън събират пари да си откупят училището
Снимка: Булфото, архив

Около 1000 лева са събрали за 10 дни жителите на село Бъзън, община Русе, за инициативата за откупуване на продаденото през 2008 г. основно училище "Св. св. Кирил и Методий". Това съобщи кметът на населеното място Василена Цанкова.

Началото на дарителската кампания бе поставено на 17 февруари, като за целта е регистрирано сдружение с нестопанска цел "Децата на Бъзън", разкрита е и банкова сметка.

Училището е било закрито и след това продадено, когато селото е било още към община Ветово.

Новият собственик го е купил за 57 000 лева с идеята да го превърне в Дом за предоставяне на социални услуги.

До момента обаче сградата не се използва и се руши. Собственикът е готов да съдейства и да продаде сградата за сумата, за която я е купил. Идеята на жителите на Бъзън е след като си върнат училището, в сградата да бъде създаден Център за работа с деца, където да се организират различни клубове по интереси.

Цанкова обясни, че средства ще се събират и от благотворителна продажба на мартеници. За целта деца от детската градина в селото и техните родители са усуквали днес червени и бели конци. В инициативата утре ще се включат и ученици. Към тях ще се присъедини и жителката на Бъзън Пенка Тодорова. Тя събира най-различни видове мартенички от 1969 г., като всяка година на 1 март се превъплъщава в образа на Баба Марта.

Изработените мартеници ще бъдат продавани на мартенския базар в Русе на 1 март, а средствата ще бъдат добавени към дарителската сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: училищеРусесело Бъзън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво, но има ли деца, които ще посещават тези извънкласни занимания, кой ще ги организира, финансира, ще плаща разходите и поддържа сградата. Иначе чудесно, че хората подкрепят една идея.
1
1
 
22
 
! Отговори
Родолюбец преди 9 години
Егати "великите български бизнесмени" - поне един да беше дал парите за училището. Иначе всички се хвалят с луксозните си къщи и коли, а за благотворителност пари няма ! Срам !