"Ще бъдеш в бяло"... на матурата

По произведението на Яворов пишат над 58 000 зрелостници
Обновена: 20 май 2015 09:31 | 20 май 2015 09:27,
110
"Ще бъдеш в бяло"... на  матурата
Снимка: архив, Булфото

Темата, която се падна на матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, е "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

Още по темата

Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло...
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.
И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна - искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, -
ще пия светлина, лечебни глътки.
И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

По произведението пишат над 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

За да не преписват учениците, от просветното министерство взеха строги мерки за контрол. Освен видеонаблюдението, във всяка зала ще има по двама квестори. Интернетът в училищата-гнезда е спрян, а мобилните телефони на зрелостниците – прибрани.

Днес е и изпитът по български език и литература за националното външно оценяване за седмокласниците. Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
38
 
! Отговори
Мона Пена преди 8 години
Боже, Боже! Чета и не вярвам! Това ли е българската нация? Ако немците имаха такъв поет като Яворов, щяха да проглушат света! А тук се плюе по паметта и на едно от националните ни богатства! И винаги съмнения! Все някой прави разни шмекерии. Така може да разсъждава или комплексар, или ***, или шмекер! Жалко! Много ми е болно за целокупния български народ.
52
4
 
35
 
! Отговори
циника преди 8 години
Да не говорим за граматиката. Синтаксисът и морфологията са въплъщение на математически алгоритъм. Това е толкова очевидно и експлицитно, че дори не е нужно да го казвам. Жалко е, че някоъй друг трябва да ви насочва вниманието. Иначе съм сигурен, че познанията ви по точни науки са силно фрагментирани. Иначе нямаше да има проблем да разберете интердисциплинарната взаимосвързаност на познанието. Колко от вас са чували за дисциплината математическа лингвистика?
51
3
 
34
 
! Отговори
циника преди 8 години
"Престанете да учите хората да търсят евтини тарикатски номера."Продължаваш неадекватно да защитаваш нещо незащитимо. Пред компютъра сме благодарение на точните науки. И на тези компютри пишем със знаци, родени от желанието на човек да подреди мисълта, да запази спомен и да разтълкува битието. А всичко това стои в основата на литературата.В литературата и особено в поезията има композиция, има съотношения, пропорции, има както смислово, така и фонетично кореспондиране между отделните части.
50
2
 
32
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
До 58Матурата не включва само аргументативния текст, който трябва да се състави в последната задача. След като се генерира целият тест, започва разпечатването. Няма как всичко да се напише на дъската.До 59Не съм кон с капаци, наясно съм, че след като темата е известна предварително, ще има избрани, които да я знаят преди изпита. Въпроса е, че масата от децата не я знаят и наистина има основателна причина тегленето на варианта да е в 5:30.
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОтговорА някога мноооого отдавна го съобщаваха по радиото точно в 8:00 и учителите просто го записваха на дъската.
48
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаЦинк, ако не си разбрал от всичко до сега, ще ти помогна с решението на тази така трудна за теб задача. Ще ти дам "жокер" - литературата трябва да се учи, но не така както трябва да се учат точните науки. От разпъвачи на локуми света също има нужда, но не толкова колкото са се навъдили. Престанете да учите хората да търсят евтини тарикатски номера. В момента си пред компютър, благодарение на математика и инженерни науки, а не на депресарските Андерсен или Яворов, емо-култура и ***!
47
1
 
35
 
! Отговори
аз преди 8 години
До 53Ами ние с теб топлата вода ,няма да откриваме, и аз като теб мисля.но умният чичко министър,бил осигурил всичко.Какво лие то-банкова сметка или сигурно преписване
46
2
 
34
 
! Отговори
циника преди 8 години
52, в първия си пост ясно заявих, че е тъпо да се противопоставят математиката и литературата. На същото основание не виждам как и защо някой трябва да противопоставя химията на литературата. Ами идиотско е. Включването ти е като на малките деца - аз пък знам това, на ти:))
45
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цинка:За цинка знаем много - 2 B група, 4-ти период, метал, преходен метал. Пореден номер 30, притежава сравнително проста решетка. Да продължаваме ли? Ама се учи по химия, а не по литература! И химията е точна наука, за разлика от литературата.
44
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1во правят матурат..после са на бяло в дискотеката...
43
5
 
33
 
! Отговори
циника преди 8 години
48, да де, ама в случая трябва да използваме твоето определение "брътвежи" като оценка на твоя поетичен опит. Ако имаш предвид това в амбицията си да докажеш, че си прав - да, тук си прав!
42
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаНе, просто трябва да гледаш на мен като на поет! ;)
41
5
 
32
 
! Отговори
циника преди 8 години
42, дрегера, какво е всъщност "твойто"? Объркан си, момче!
40
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбирам какъв ви е проблемът. За да изкараш матурата не е задължително изобщо да пишеш съчинение, граматичните въпроси от теста са на ниво 2-3-ти клас, а тези от литературата са предимно за произведения, които се учат по няколко пъти (!) през годините и са до болка набивани в главите на учениците още от прогимназията. Ако един човек не може да се справи с това- жал ми е за него! В не новините имаше статия, че догодина ще има матура по дишане, няма да се изненадам, ако един ден стане.
39
4
 
32
 
! Отговори
циника преди 8 години
Не не съм учител по БЕЛ. И да, учениците от елитните частни училища и колежи ги смазват от Шекспир. Както казах в държавните училища литературата е по диагонал.Лейди Макбет е конформистка - тя не се стреми към промяна на света, тя се нагажда към средата, отговаря й с характерния за епохата властови инструментариум:)
38
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаЛека-полека ще дойдеш на мойто, ама още малко ти трябва да помислиш. Ако беше учил математика, сега щеше да притежаваш способността да взимаш с една идея по-бързо правилни решения. А сега ти трябва още малко да помислиш.
37
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Циника, гаът си ногу циничен, тугаа *** затеп!
36
6
 
35
 
! Отговори
циника преди 8 години
37, хаха, ти с дрегера си наистина трагикомичен образ. Хибрид между Санчо Панса и бай ***. Музиката и всяко изкуство, както и науката НЕ се стремят към "зарадване на нечий човешки мозък":). Ако искаш просто да се зарадваш - гледай си детето, карай колело, ходи на плаж. Не, драги! Изкуството и науката се стремят да намерят смисъл в съществуването, да перподредят света, да открият хармонията.Разбира се за неподготвения ум всичко неразбираемо за него се превръща "мешавица"...
35
0
 
36
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
... и хайде, да не се опитваме да се убеждаваме взаимно, че английските ученици пишат есета на тема : "Лейди Макбет-предшественичка на феминисткото движение".
34
1
 
37
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
***, ти да не си учител по Български език и литература? Защото: "Ако някой е вече пълнолетен и не е разбрал смисъла от изучаване на литературата" , то смисълът на този формат на изпити след 7 и 12 клас е да се запазят приходите на мафията, която дава уроци, организира курсове и издава помагала всяка година. Келепир има тука, келепир!-както би казал Бай ***.