"Ще бъдеш в бяло"... на матурата

По произведението на Яворов пишат над 58 000 зрелостници
Обновена: 20 май 2015 09:31 | 20 май 2015 09:27,
110
"Ще бъдеш в бяло"... на  матурата
Снимка: архив, Булфото

Темата, която се падна на матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, е "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

Още по темата

Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло...
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.
И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна - искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, -
ще пия светлина, лечебни глътки.
И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

По произведението пишат над 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

За да не преписват учениците, от просветното министерство взеха строги мерки за контрол. Освен видеонаблюдението, във всяка зала ще има по двама квестори. Интернетът в училищата-гнезда е спрян, а мобилните телефони на зрелостниците – прибрани.

Днес е и изпитът по български език и литература за националното външно оценяване за седмокласниците. Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А Питагор постави математиката и музиката /оттук и всяко изкуство/на една плоскост - алгоритъм и хармония."И за тебе дрегера!Музиката се подчинява на математика и физика, а не на брътвежи. Колкото повече зарадваш един човешки мозък, толкова по-добра е музиката ти. Ако направиш една мешавица лишена от способност да се закачи за корена на човешкото съществуване (търсене на истината и рационалното и намиране), то значи в този случай хората вероятно ще кажат "този музикант свири фалшиво".
32
5
 
33
 
! Отговори
циника преди 8 години
33, така е. Под маската на либерализиране и подчиняването му на някаква имагинерно измислена житейска прагматичност от образованието в Европа и САЩ се изхвърлят хуманитаристиката, природните науки. И какво ли още не. Разбира се - от държавните училища. В мастититите частни училища в Англия учат до изнемога Шекспир, Марлоу, Честъртън, Дикенс, Лоурънс... После те управляват другите, за които литературата е "разтягане на локуми".
31
7
 
34
 
! Отговори
циника преди 8 години
30, ти си типичния пример. "Разтягане на локум" срещу "решаване на проблем". Това ли ти е разбирането за математиката - "решаване на проблем"?! Тъпо, вулгарно разбиране за науката като средство за удовлетворяване на най-елементарни, прагматични решения. Приравняване на науката до простоватато разбиране за ежедневното. Чалга!А Питагор постави математиката и музиката /оттук и всяко изкуство/на една плоскост - алгоритъм и хармония.
30
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
22, считай, че творчеството ти вече е хит в социалните мрежи.
29
6
 
39
 
! Отговори
циника преди 8 години
Някой по-долу е писал, че Яворов би "предаващ се пред живота мухъл". Тази чиста простотия, маскирана неумело и несръчно като дефиниция за нечий живот, не отговаря на истината дори и в рамките на най-посредственото и достъпно за масите разбиране за живот - поне направете бърза сверка с биографията на човека. Достъпни източници колкото искате. И в революционното движение е участвал. На всичкото отгоре дори и самоубийството изисква достолепие, което някои хора тук със сигурност никога няма да имат
28
5
 
43
 
! Отговори
обичам България преди 8 години
Абе, засрамете се българи ! На всичко намирате кусур, яростни и злобни разсъждения, дори за Яворов пишете с неуважение ! Кои сте вие , какво ще оставите на Родината , вашите имена ще се знаят ли ? Срамота и падение ! И после управляващите били виновни и нестойностни , а народът пропит от злоба и неуважение към историята, поезията, културата... заслужаваме си съдбата !
27
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Този някой дори не е разбрал, че литературата и математиката се подчиняват на един и същ метод на изследване - анализа"Духай! (...и му подадоха дрегера!)Не може да сравняваш мисъл и гениалност при разрешаването на проблем и търсене на рационални методи на решение... с разпъване на локуми.
26
3
 
41
 
! Отговори
циника преди 8 години
26, Умните хора могат и от калпава тема да напишат стойностно есе, глупаците - страхотна тема могат да превърнат в петно от повърнато. Въпрос на интелектуална йерархия.
25
3
 
39
 
! Отговори
циника преди 8 години
Ако някой е решил да вулгаризира литературата до пиянски брътвеж или занимание на чашка и така да го приравнява до своето собствено лично битие - зле за него. Всеки има правото да се излага!
24
7
 
40
 
! Отговори
циника преди 8 години
Ако някой е вече пълнолетен и не е разбрал смисъла от изучаване на литературата, толкова по-зле за него. Ако някой противопоставя литературата на математиката, още по-зле за него. Този някой дори не е разбрал, че литературата и математиката се подчиняват на един и същ метод на изследване - анализа. какво по-важно за човешкия интелект от усвояването на учението за анализ? Знам,че на повечето хора им е по-лесно да зачертават кръгчета с предврително зададени отговори,но по-лесното не е по-стойностн
23
4
 
34
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
ДО 22- а защо не и тема "Новите Европейски ценности, възпяти от Азис в "Искам го, стискам го"????
22
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен:"Днес Яворов, утре Али Ръза"Добър си, братчето ми! :)))
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До sante_dogДа, това го има от години, но все пак е важно не как и с какво ще влезеш, а дали ще можеш да излезеш. УАСГ си е достатъчно труден университет (на фона на нивото на българските вуз-ове), така че не виждам проблем ;)
20
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-хубавата тема падала се някога ....
19
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Яворов, утре Али Ръза:"Подай ми АспиринаЗа тебе боледувамНе съм те виждал - много време минаКато мишка аз кротувамПодай ми АспиринаМозъка си ще разложаПовярвай ми - мислещия ще надминаЗа да може, страната да изложа!"
18
4
 
37
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
След кратка справка за балообразуването през тази кампания във УАСГ1. Балът за ВСИЧКИ ИНЖЕНЕРНИ СПЕЦИАЛНОСТИ се образува като сума отследните числа: Най-голямото число от следните възможни:- Оценката от изпита по математика, умножен с коефициент 3;- Оценката от ДЗИ по математика, умножен с коефициент 2,5;- Оценката от ДЗИ по физика, умножен с коефициент 2,5;- Оценката от ДЗИ по български език и литература, умножен с коефициент 2,5;Доста нелогично е да се приемат инженери с изпит по БЕЛ
17
9
 
34
 
! Отговори
valiq преди 8 години
mnogog tap toq yavorov, izobtshto ne mu hartesah stihotvorenieto I nishto ne pisah! Daje si izleznaj po-rano ot maturata, ama bala mi e na 23 I e po-vajno da se podgotvq!
16
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е най голямия кен***ф да караш децата да пишат подобни простотииНикъде го няма това. Къде в белите страни го има това.В белите страни ако детето го влече математика или физика не е длъжно да ходи на изпити по литература, и обратнотоВинаги съм бил първенец по математика и физика но литературата така и не разбрах що за материя е тая наука. Оценките по литература винаги ми разваляха успеха.затова в белите страни имат кадри защото ПРОФИЛИРАТ САМО ПРЕДМЕТИ които искатПоздрави от Сидни Ав$тра
15
20
 
43
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Най-щастливият ми ден ще бъде когато се забрани литературата като предмет в училище. Да ми втълпяват, какво е искал да каже някой си с написаното и да ме изпитват за това е пълно безумие.
14
13
 
42
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Надявам се, че темата за следващата матура, ще е: "Пеньо Пенев-между психиатрията и алкохола."КОГАТО УМРА-АЗ НЯМА ДА ИЗГНИЯ,И СВЕЖА ЩЕ ОСТАНЕ МОЙТА КОЖА.ЗАЩОТО АЛКОХОЛА, КОЙТО СЪМ ИЗПИЛ-НЕ ЩЕ МИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ РАЗЛОЖА!