"Ще бъдеш в бяло"... на матурата

По произведението на Яворов пишат над 58 000 зрелостници
Обновена: 20 май 2015 09:31 | 20 май 2015 09:27,
110
"Ще бъдеш в бяло"... на  матурата
Снимка: архив, Булфото

Темата, която се падна на матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, е "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

Още по темата

Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло...
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.
И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна - искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, -
ще пия светлина, лечебни глътки.
И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

По произведението пишат над 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

За да не преписват учениците, от просветното министерство взеха строги мерки за контрол. Освен видеонаблюдението, във всяка зала ще има по двама квестори. Интернетът в училищата-гнезда е спрян, а мобилните телефони на зрелостниците – прибрани.

Днес е и изпитът по български език и литература за националното външно оценяване за седмокласниците. Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
28
 
38
 
! Отговори
качамак преди 8 години
Яворов не беше ли онзи депресиран психопат? Твърде емоционалния и предаващ се пред живота мухал, който учи децата как да хлензат, циврят и да се крият в миши дупки, пишещи пиянски стихове, вместо да се борят. (Само да ви светна, че Яворов прави опити да се самоубие!)Освен това Яворов не беше ли някакъв, който си пада по малки деца? Промил главата на малката Лора, която взела, че се гръмнала! Факт! Утре ще учите в учебниците за Владо Кузов и какъв пичага е бил!Продължавайте да му се покланяте!
12
8
 
43
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Благодатна тема за млади хора с добра обща култура и аналитична мисъл!"Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслинаи като ангел в бяло облекло..."
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Матурите могат и да не оказват влияние на приема във ВУЗ. Аз кандидатствах с изпит (бях една от малкото в нашата специалност), защото не приемаха с двете матури, на които съм се явила. Това беше преди 5 години, сега почти навсякъде може да се влезе с матура по БЕЛ, но това не значи, че е задължително. Пък и за балообразуване не се взимат всички оценки, така че човек, ако знае ясно и точно какво иска може да влезе във ВУЗ с максимален бал, дори да има тройки на матурите.
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖороПървиЩо си ***?
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Да ти забранят на тебе да мислиш, ще е най- добре.
8
11
 
41
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
"Ще бъдеш в бяло" ...това е тема за интелектуално размишление на чашка, но не може да е определяща тема за бъдещето на младежите!
7
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви матури, какви 5 лева? Превърнахте образованието България в... ЦИРК!!!Нали се сещате че както е и с външното оценяване и с матурите и с... всичко... в училищата едни даскали дават на децата да преписват, други даже им диктуват какви неща да пишат. И се получава, че понякога галошите имат по-добри оценки.Ето затова матурата НЕ ТРЯБВА да бъде критерий за влизане във ВУЗ.Във ВУЗ трябва да се влиза единствено с ИЗПИТ! Или ИЗПИТ + ТЕСТ!И никакви други оценки! Кой как се представи - това!
6
5
 
57
 
! Отговори
hhh преди 8 години
Като се сетя на времето колко ЛИС-а и есета ни е караше да пишем учителката по литература лошо ми става. На всеки автор... На четири реда стихотворение пишехме по 5 листа размишления какво искал да каже автора... Че от къде да знаем ние за какво си е мислил човека, когато го е писал и какво е искал да каже. Доста от авторите доказано пишат под въздействието на алкохола, а ние после се ровим в мислите на пияния... Хубаво е да се четат произведенията, но не и да се пишат глупости по тях.
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намразих литературата заради некадърна учителка. Иначе преди това бях най-добрия ученик по литература. Бях отличен по физика и математика, но ми пишеха ниски оценки, понеже не си мълчах за нередностите които се случват в училище. Общо взето, смятам трябва да се учи от всичко по малко. Но съм съгласен, че например трябва да има избор. И ако някой иска да се профилира в една сфера - да има шанс за това. Въпреки, че пак трябва да покрие някакъв минимум. Но това не трябва да влияе за влизане във ВУЗ
4
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко, че матурите са само една формалност, каквото и да се падне все ще има умници, които да философстват, че не им трябва. Щом не им трябва обща култура ;). А и това, че си добър например по природните науки (аз лично съм така) не значи, че не трябва да покриваш елементарен минимум по останалите дисциплини.
3
24
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яворов трябва да бъде забранен!
2
35
 
45
 
! Отговори
kdk преди 8 години
Да коментираш пиянските бъртвежи на *** от миналото - наистина е безсмислица излишна. И това го слагат като основен предмет и пълнят главите на децата с непотребни глупости, а после нямало инженери и специалисти.
1
11
 
57
 
! Отговори
235 преди 8 години
Ужасна тема.