Храната на пазара - най-евтина от години насам

Причината: топлото време и руското ембарго
27 юли 2015 20:10,
36
Храната на пазара - най-евтина от години насам
Снимка: Архив, Reuters

През изминалата седмица цените на основните хранителни стоки паднаха до най-ниското си ниво за последните пет години. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава Нова телевизия.

Сега цените на едро спрямо 2005 г. са с близо 24% по-високи. За сравнение година по-рано ръстът спрямо 2005-а е бил почти 32%, а през юли 2013-а – над 34 %. Тази година най-трайно поевтиняване има при захарта, някои колбаси, както и при повечето сезонни плодове и зеленчуци.

Докато потребителите още пресмятат колко разтварят кесията през лятото, експертите са категорични, че цените тази година са най-ниски в сравнение с предходните пет години.

С по-ниски цени това лято тръгват пилешкото месо, каймата, колбасите, кравето масло и сирене, брашното, фасула и повечето сезонни плодове и зеленчуци. Експертите го обясняват с топлото лято. В полза на потребителите работят още руското ембарго, добрата реколта у нас и вносът отвън.

И въпреки че повечето потребители все още не усещат ефекта от ниските цени по борсите, надежда за по-изгодно пазаруване има. Сега нагоре вървят единствено цените на плодове като лимоните и ябълките, които се внасят предимно от Южна Америка. Те ще поевтинеят едва през есента.

Тази тенденция се очаква да се запази и през месец август, когато цените на храните ще запазят нивата си, дори може да тръгнат малко надолу. През септември обаче се очаква основните хранителни стоки и продукти отново да поскъпнат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ако беше хладно и нямаше ембарго щеше да е скъпа и пак нямаше да купуват
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи има няква полза от тея санкции, ако бяхме на страната на рашките само щяхме да губим.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РускияЧиче, нещо си недочел и недослушал - милиардите са в ръцете на шепа хора. Масата извън Москва и Петербург е за окайване! Ако ти стиска да ядеш недоварено жито (или подобие на такова) придружено по някога с твърда подметка, която би трябвало да е месо, бягай при другаря Путин. Не отричам, че Русия е богата и силна страна, само дето голямата част от народа и мизерства. Но те така са си свикнали и не им прави особено впечатление. Сърдечни хорица!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то пък една храна, вие въобще осъзнавате ли се какво правите и докъде ще стигнете така? Де$а простите капиталисти :D
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...това на снимката "луксозни маркучи" ли са....за "луксозни тоалетни" в Сибир...??!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукс в Русия??!.....ХАХАХА...И КАТО КАК ИЗГЛЕЖДА ТОЙ...??!!!С нов син кафтан от частния колхоз ли...или с ново шише водка....??!!
15
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 8 години
Необятна, ама бедна и изостанала. По качество на живот ние сме 40 честа по-напред от Русия и това са също данни за 2015-та.
14
1
 
3
 
! Отговори
ГЛАДиатора: преди 8 години
Урааааааааа....ДА ЖИВЕЕ ЕМБАРГОТО ВЪРХУ РУСИЯ!!Отядохме си на евтини храни!НОВА ГОДИНА --НОВО ЕМБАРГО!
13
7
 
4
 
! Отговори
истината преди 8 години
Ето ви малко данни с днешна дата:Local Purchasing Power inMoscowis 7.50%lowerthan inSofiaАбе някой наистина е обеднял, но не сме ние.
12
2
 
4
 
! Отговори
Abi G преди 8 години
За месните продукти съм съгласен.Ням магазин в който да не се вижда, че са изплакнати от мухала полазил ги от дългото престояване. Днес месото е пълен ***. Колкото по-бързо го проумеят производителите, толкова по-скоро ще имат печалби. В противен случай ще просперират частни производители нерегистрирани до сега... толкова близко до акъла и толкова далече от бюрокрацията и жадните за пари ...!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евтина ама бай *** като няма пари хахахах
10
0
 
8
 
! Отговори
ники преди 8 години
Консумацията на олбаси е равна на бавно смоубийство.
9
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Нещо не я виждам тази евтиния или написалата статията пазарува от неизвестен на никой пазар.
8
2
 
22
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Наистина миналата година киселото мляко беше около 60 стотинки а сега е левче. Това доказва, че стандартът ни се доближава до нивото на Европейските. Сега като вдигнат и тока това ще допринесе за още по голямо покачване на стандарта. Благодарение на ГЕРБ след има няма 2 години ще станем Люксембург на Балканите със Сомалийски заплати и пенсии. Герб - Победа!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая новина, заедно с другата в съседство - как си купуваме нови коли - първоначално ме изпълни с гордост.После си погледнах фиша за заплатата и сметките за плащане и изпаднах в недоумение ...
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами пазарувай си в Македония, умник ;)Тук борсите се държат от *** и техните протежета, затова е скъпо ;)Добре, че е Бойко, та да ти плащат копейките, нещастен ***!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това само човек никога живял в БГ може да повярва.За всеки който пазарува в нормалните софийски магазини (не някакви талибански сергии) знае истината.Всяка година цените се повишават с 10%
4
1
 
9
 
! Отговори
вярно е преди 8 години
Вервайте ми
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5По веригите има по 60-70 ст. ама са нискомаслени
2
4
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
ураааа , и без това като си идвам в БГ съм си дал сметка ,че 90% от хората прекарват деня в ядене или разговори за ядене , напоследък това се епревърнало в някакъв вид култура подобно на бръснатите глави и наднорменото тегло... та да са ви честити новите цени