Нова схема: Купуваш самолетен билет и гориш!

Измама за хиляди левове, жалбите – без резултат
19 окт 2015 10:53, Анисия Иванова
68
Нова схема: Купуваш самолетен билет и гориш!
Архив: Булфото

Разкрита е скандална схема за измама със самолетни билети. Собственик на туристическа фирма мами хора с хиляди левове. След закупуване на билет онлайн той още същия ден анулира резервацията.

Потърпевши пускат жалби в полицията и прокуратурата, но до момента без резултат. А въпросният човек продължава да мами клиенти. Къде и как става това показва разследване на Нова телевизия.

Как една ваканция-мечта или бизнес пътуване се превръщат в кошмар? Оказва се лесно. Намираш в интернет туристическа компания, която предлага добри цени за самолетни билети за далечни дестинации. Звъниш или изпращаш мейл и до три дни вече имаш билет. Виждаш го и плащаш. Това обаче винаги се случва месеци преди пътуването, защото така е по-изгодно. Всичко е наред, докато не отидеш на летището. Тогава става ясно, че всъщност нямаш билет, защото той отдавна е анулиран. Изгорял си с хиляди левове, а плановете за почивка или бизнес остават в миналото.

Как се случва всичко това?

"Купих два самолетни билета до различни дестинации. С целия багаж, с координация с други хора, трябваше да присъствам на много важна среща", оплаква се Диляна Икономова. Тя планира пътуването си до Южна Африка три месеца преди да замине. На фиксираната дата отива на Летище София и разбира, че е измамена. 

"Измами ме Георги Богданов. Те се представят, че издават самолетните билети, изпращат електронните билети по пощата, след което ги канселират”, добавя Икономова.

По думите на Даниела Колева, собственик на туристическа агенция, която е в бранша от 20 години схемата е класическа и работи от много години и това обикновено са едни и същи хора, които си сменят имената на фирмите.

"Когато един недобросъвестен такъв колега е анулирал издадения билет, ако го анулира в същия ден, той няма да плати и няма да загуби нищо. Ако го анулира в следващите дни, ще заплати глоба, но разликата от сумата пак ще остане в него. И хората обикновено не го проверяват това нещо. Когато тръгнеш да се чекираш, разбираш, че нямаш билет”, обяснява тя.

Кой взима парите за билетите? Георги Богданов е собственик и управител на туристическа агенция "Ефект Травел”. Потърпевшите сочат него като виновник на провалените им екскурзии.

Друг измамен по същата схема - Илиян Вачков също е дал пари, но така и не е заминал за Маями.

"Билетите са за САЩ. Щяхме да ходим до Маями. Ние поръчахме билетите от въпросния Георги Богданов. Купихме шест билета, прати ни ги на електронен мейл и си тръгна. Преди две седмици решихме да проверим какво става. От "Ер Франс" директно ми казаха, че още с издаването билетът е бил анулиран и билети нямаме", обяснява Вачков.

А Георги Богданов, срещу когото има над 20 жалби в полицията, не вдига телефона си на хората, които е измамил. Неоткриваем е и за органите на реда. Според разследването той има неуточнени отношения не с една фирма, а с много. Защото неговата компания  няма лиценз за издаване на билети. Това става чрез други фирми, с които той сключва договори. И съответно не изпълнява. Хората с пълно право могат да търсят парите си от фирмата, издала билета, а не само от този, който прави резервациите.

"Най-неприятното е, че няма как да си вземеш парите, защото или изчезва фирмата, или я прехвърлят на някого, който няма средства, или правят нова фирма и започват отново пак по същата схема", обяснява Даниела Колева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Ivailo преди 8 години
За това копувайте смао от сайтовете на самите авиолинии. Не копувайте от туристически агенции!
54
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Кое как съм направил? Не сравнявам като луд цените сакън да не се мина с 10 евро, но успявам да си фискирам целия маршрут, да си направя план и сметка и да си купя ДИРЕКТНО от авипревозвач билети. Е-скай на мен са ми взимали за полет до Европа 50 евро отгоре.Авиокомпаните ВИНАГИ са ме уведомявали, ако има промени. На тия от Е-СКАЙ не им чух гласчето след като си платих. Е, просто не ползвам посредници, то е близко до акъла, че си взимат комисиона,не винаги от теб, но почти винаги :)
53
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ха-ха байганландия! :-D
52
0
 
7
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Да я наречем Схемата България.За да +за не -
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даваха го по новините преди малко.Значи Нова тв. могат да го намерят,ченгетата не могат!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БИЛЕТ СЕ РЕЗЕРВИРА НА МЯСТО. ИЛИ ОНЛАЙН ДИРЕКТНО НА САЙТА НА ЛЕТИЩЕТО. А НЕ ОТ ИЗМИСЛЕНИ МУТРЕНСКИ ФИРМИ. ДОКАТО ИМА БАЛЪЦИ ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНЧ (Много Наш Човек) тоз Герги ве!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Билетите на едни авиокомпании са 2-3 пъти по-скъпи но никой не ги гони. Банките също цакат с високи такси за карти и затова Богданов използва.
47
2
 
17
 
! Отговори
emigrant преди 8 години
баси и скапаната държава!!! до кога ще е така бе ***?!
46
2
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Купуваш от агенция по две причини. Първо ти е по-евтино, защото агенциите имат отстъпка в цената. Второ, ако има промяна, агенцията те уведомява, иначе пиеш една студена вода. Не знам откъде си изкопал тази агенция с 50 евро отгоре, но при нормалните агенции като правило ти е по-евтино. При това цената бързо се мени и е трудно да сравниш, ако не правиш сравнението в един и същи момент от времето. Ти как го направи?
45
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Анонимен 4Всъщност тези пари не стигат до авиокомпаниите. Щом е направали анулация в същия ден, тази продажба не влиза в отчета на агента към авиокомпанията.
44
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При банкянската Тиква е така, когато се краде от хората НЯМА ПРОБЛЕМИ но когато се краде от държавата е проблем ЗАЩОТО това са НЕГОВИТЕ пари (парите които Той ще открадне).
43
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинявайте, ама кой *** си купува билети от агенции? Защо да се плащат 25-50 евро комисиона на посредник, като всеки средно интелигентен човек може да си купи билет ДИРЕКТНО от авиокомпанията, БЕЗ да плаща нелепи комисиони?!?! Само един път купих през измислен посредник и само ето му платих 50 евро отгоре. Така си научих урока директно от сайт на превозвач.
42
14
 
23
 
! Отговори
даа преди 8 години
Бойко Борисов - Велик, Велик! Държавата процъфтява, мафията е унищожена, хората пеят, работят и се обичат като братя! Съдът и прокуратурата нямат работа, престъпленията са намалели до "0". Какъв живот!
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не мога да разбера подобни хора как спят нощем. Умишлено да лъжеш хората и това да не те смущава ни най-малко, що за *** трябва да си!?
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВаскоМай не си чел статията внимателно!Работата е там, че хората са получили стоката, но след това измамника я е анулирал.Иначе казано, билета ти е в ръцете, плащаш си го и пича в същия ден или след няколко дни го анулира.Така че дори да провериш е все тази.За пореден път се убеждавам, че нямаме нужда от полиция. По-добре да ги разпуснем, те и без това работа не вършат за пет пари! В бяла държава, да е в затвора, пък после ще го питат дали е или не е!
39
15
 
7
 
! Отговори
Васко преди 8 години
Ами като има наивници така ще е! Аз като купувам нещо онлайн докато не пипна стоката пари НЕ ДАВАМ!
38
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се оплаквайте!Така е при демокрацията и пазарната икономика ...
37
0
 
18
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 години
Стига с тази полиция и прокуратура, съд трябва, съд, а не жалби! Зевежда се дело за пропуснати ползи, информира се и КЗП! Не, че нещо ще се промени, дори няма и да се стреснат, но след това има Страсбург!
36
1
 
23
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 години
А нещо за великата измама "Гъливер Травел" и собсвеничката и г-жа Ирена Стоянова, завлекла толкова хора и изоставила децата в Испания юли месец няма ли да напишете нещо!