$10 000, за да минеш "легално" браздата на България

За влизане с влак е $500 на мигрант, но си скрит под вагона
Обновена: 20 окт 2015 10:20 | 20 окт 2015 07:00,
54
$10 000, за да минеш "легално" браздата на България
Снимка: Reuters

10 000 долара е таксата, която мигрант трябва да плати, за да мине българската бразда. Заради затегнатия физически контрол по границата каналджии в турско начислявали такса риск, удвояваща, дори утрояваща обичайната сума, споделят пред "Монитор" запознати с каналджийския бизнес.

Променило се и плащането, като вече не се приемали турски лири, а само валута, за предпочитане долари. По цели 10 000 долара на човек платили трима иракски граждани за транспорт до Германия и германски документи за самоличност.

Още по темата

Иракчаните били натоварени в автобус на редовна транспортна линия от Турция за Германия, с преминаване през София. При извършената паспортна проверка на митнически пункт Капитан Андреево обаче нашите граничари се усъмнили в предоставените паспорти, които при последвалата проверка се оказали с неистински визови германски стикери.

Иракчаните обяснили, че ментетата са им били продадени от лице в град Истанбул, което им гарантирало безпрепятствено преминаване на европейските граници. Освен че изгорели с доларите, на иракчаните е повдигнато и обвинение за съзнателно използване на неистински или преправен документ, за което се предвижда до 3 години затвор.

На 16 октомври в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани още двама иракчани. Единият от тях представил шведски паспорт, който на всичкото отгоре се оказал истински. Бил купен от Истанбул за 700 долара. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за трафик, след като по думите на "шведа" именно той продал паспорта. За каналджията обвинението е за трафик, като го грози наказание от 1 до 6 години затвор.

В същото време тарифата за влизане с влак е 500 долара на човек. Само за ден цели 9 души бяха спипани на гарата на "Капитан Андреево" скрити под вагоните на влакови композиции, непосредствено над колелата на трена.

Двама афганистанци рискували дори да възседнат бутилките с въздух за въздушните спирачки на колелата, рискувайки всеки момент да паднат на релсите пред тях. Самоубийците са заловени на 17 октомври в късния следобед при рутинна проверка на товарен влак пътуващ от Турция за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия отпускала по 650 евро на бежанец - да, ама в тях са включени престоя и храната. Сумата, която се дава за лично ползване, е само 145 евро на месец. А граждани на страни извън ЕС, които не са получили бежански статут (получават го само 1 до 2% от кандидатите), нямат право на никакви социални помощи, дори и на детски надбавки.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия поне са имали паспорти и не са се представяли за сирийци.От друга страна са платили достатъчно много пари и вместо да се спазарят още малко и да хванат самолета и да се тупнат на имиграционния контрол франко Германия, ще ми се возят на автобус няколко дни и през поне 5 граници.
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно има яко спонсориране..Да се чудиш как един обикновен иракски гражданин може да извади толкова пари...Повечето са бойци от ИДИЛ
22
1
 
19
 
! Отговори
God преди 8 години
До Анонимен 33По същата причина, поради която не искат да живеят и в Италия и Гърция - не даваме финансови помощи на бежанци. Германците като са много умни да им дават и пари на ръка освен всички други екстри да си ги съберат всичките. Дания светкавично намали наполовина помощите и ще започне да ги облага с данък. Финландия не иска и да чуе за мюмюни. Швеция е на път също да спре да ги приема заради огромният ръст на изнасилванията и битовата престъпност от мюмюни.
21
2
 
10
 
! Отговори
художника преди 8 години
Айде стига бе, 10 000$, за да преминеш през България??? Ако е истина, това до някъде ме кефи, щото сме им взели страха. Ама за тия пари си взимам самолет за всяка точка от земното кълбе. За тия пари мога да ида на гости и на Сиднито в Ав$тралия.. .Ха ха ха
20
1
 
13
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
До Анонимен - 25Очевидно са организирани от братските Натовски държави и добре финансирани от С. Арабия и САЩ. Тези хора лесно могат да бъдат манипулирани, нямат никаква информация и няма от къде да я получат и каквото им се каже го приемат за чиста монета. Ударите на алианса срещу ИД бяха точно това да създават напрежение в районите, които имаше някаква минимална стабилност, за да могат след това да подкарат овцете.
19
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Днес идват като браздатуристи,на истина са брадати терористи!
18
6
 
18
 
! Отговори
в Слънчев бряг преди 8 години
Германия отпуска по 670 евро (1340 лева) на всеки бежанец. С тези пари 300 000 бежанци спокойно могат да бъдат настанени в Слънчев бряг! Спасяваме и туристическия сезон!
17
3
 
15
 
! Отговори
погр ебален агент преди 8 години
Затова строим магистрали. За да могат бежанците свободно да си минават през милата ни татковина!
16
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Сега разбрах за думите на Борисов, че имало подем в държавата.ГоУем подем на браздатуристи!
15
5
 
5
 
! Отговори
Хъко преди 8 години
До 33ЗАЩОТО не искат да стават крепостни селяни на комунисти-мафиоти в България!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига с този градско-селски фолклор!$10 000 хахахаха
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трафикантите хванат ли се, трябва по 7-8 години да им лепват затвор и по 100 000 евро глоба, без да преувеличавам! А измислените бежанци да ги връщат обратно със самолет. Този вариан, ще излезне много по-евтин от сегашните пари, които се хвърлят за отглеждането на бежанците. А и ще е доста ефикасен.
12
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само си отговорете на въпроса, ЗАЩО дори и тези изпаднали хора, не искат да живеят в стабилна, просперираща и процъфтяваща Тикволандия - държавата-мечта за целия свят, според Тиквата обаче.
11
1
 
10
 
! Отговори
Силни гащи преди 8 години
Най безопасно е да ги спускат отвъд браздата от Космоса
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данъци плащат ли връз тези немалки доходи?
9
0
 
12
 
! Отговори
час пик преди 8 години
Имаш ли паричкиобичан си от всички.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е армията, къде са армиите на другите държави, тези мигранти трябва всички да се изловят и директно или в затворите или спешно екстрадиране към родната им страна. Не мога да разбера, какво е това нехайство от Европа, заляха ни всякакви арабски ***. Европа е залята от хора живеещи все още в предни векове морално и социално-такива хора ли ни трябват а?!.
7
3
 
22
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Сирийците живееха много по добре от нас преди войната там и те бягат именно от нея,а не от мизерия.Виж за афганистанците съм съгласен.
6
1
 
19
 
! Отговори
dp преди 8 години
Глобалните комуникации направиха така, че и по най-дивите краища виждат как се живее в Европа и в щатите.И какво да очакваме от тези хора, да вярват, че и по техните мизерни места ще заживеят така в рамките на техния живот? Или да се съгласят да изживеят живота си в мизерия вместо да опитат да се впият и те във вече построеното (което е построено от предни поколения, всички тия дето сега вряскат просто си пазят наследството за което не са направили много).Не виждам лесно решение на проблема.