Старите коли с нова екотакса – по-висока!

У нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа
Обновена: 19 дек 2015 22:42 | 19 дек 2015 22:38,
130
Старите коли с нова екотакса – по-висока!
Снимка: Булфото

Екотаксата за старите автомобили, които са внос от чужбина, да се покачи. Това предвижда нова наредба на Министерството на околната среда и водите, която в момента е предложена за обществено обсъждане, пише bTV.

Годишно в България се внасят над 200 хиляди автомобила, повечето от които над 5 и 10 годишни. Еднократно при регистрацията им се плаща екотакса - продуктова такса за рециклиране.

В момента у нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа. Нова наредба обаче предвижда таксите за старите автомобили да се повишат още, а за новите коли да бъдат намалени.

Например, ако си купите нов автомол ще платите 8 лева по -малко, а ако си купите кола на повече от 10 години - 8 лева повече.

Малко купувачи са наясно за какво се използва екотаксата. Тя се събира, за да се рециклират старите автомобили. От Министерството на околната среда обясняват защо е необходимо покачването на екотаксата.

Но същевременно екоминистерството не знаят колко такси се събират, защото ги събира частна фирма.

"Истината е, че екотаксите, които са 60 милиона, ги събират частни акционерни дружества, три на брой, с неизвестна собственост", каза Явор Божанков.

От рециклираните автомобили остават метални парченца, които се претопяват в големи метални листове, от които се правят вилици и лъжици.

Асоциацията на българската рециклираща индустрия, в която членуват 45 фирми, е подготвила жалба до Европейската комисия.

Сезирани са и КЗК, Министерството на околната среда и водите и всички парламентарни групи за монопола при събирането на екотаксите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 60 ФНОГО СИ ПРОСТИЧОК,КАТ СИ ПРИЛАЗИЛ ЕДНАШ КАЛОТИНА,ВЕЧЕ ФСИЧКИ ТИ Е ФНОГО ЯСНО
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП умря,то беше унищожено от Сергей Дмитриевич Станишев.Опозиция няма.Политическото пространство се напълни от множество малки партийки,подкрепяни от минимален брой избиратели.И в това малцинство ГЕРБ има мнозинство.Всички *** се въртят около вожда,за парче от националната баница и здраво го държат за шлифера.На този фон няма кой да бутне вожда и той въведе диктатура.Такова дране и мачкане на народа не е имало и при Живков на когото се опитва да подражава вожда.Така че свиквайте .
36
1
 
14
 
! Отговори
Св преди 8 години
Еми като повишат таксите, после трябва да имат и с какво да лапат. Ей голяма простотия и аз се забавлявах. Ние или трябва да сме най - големия производител на лъжици в света или да сме най - гладния народ. А що от тези ламаринени листове (а защо пък да се правят само листове де, може различни профили след подходящо легиране и добавки), например да не се правят корпуси на кухненски уреди или други подобни. Да бяха сложили едно след вилици и лъжици "например" нямаше да е чак толкова смешно.
35
0
 
24
 
! Отговори
Хаха! преди 8 години
"От рециклираните автомобили остават метални парченца, които се претопяват в големи метални листове, от които се правят вилици и лъжици."Разсмяхте ме здравата! Ще започна деня си с прекрасно настроение!
34
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Това е наказание за бедните, които нямат средства да си купят по-нов автомобил.Нещо като вариант на данъка за зъбите през турското робство.Щом не можеш да крадеш и си беден - плащаш на богатите.То да се отнасяше само за екотаксите, щеше да е добре.В последно време се вдигнаха цените на всички стоки и услуги.След като обаче се чува само мърморене, защо пък не?Давайте, господа политици, може още повече - народът спи.
33
0
 
24
 
! Отговори
РОСЕНОВ преди 8 години
ПАК ДАЛАВЕРИ ,ПАК ДАНЪЦИ ,ПАК ТАКСИ -СЪЩО КАТО КЪМ ВРЕДНИТЕ ХРАНИ ! АМИ ,КАТО ИМА ВРЕДНИ ХРАНИ И ДЕЦАТА ОТ ЯСЛИТЕ ЩЕ ВИ КАЖАТ ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ГИ СПРЕТЕ И ИЗГОРИТЕ ,А НЕ ДА ИМ СЛАГАТЕ ДАНЪЦИ БЕ ,ДЕМАГОЗИ И ЛАПАЧИ !СЪЩОТО Е И СЪС СТАРИТЕ КОЛИ -КАТО СА ВРЕДНИ ,НЕ ГИ ПУСКАЙТЕ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА ,ДА СИ СТОЯТ ПРИ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ! САМО ЧЕ ,ТОГАВА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ЛАПАТЕ КОМИСИОННИ ОТ ТЕЗИ ,ДЕТО ГИ ВНАСЯТ ! СЕГА ,ПАК ГО НАБИВАТЕ НА ЧИЧО И НА СТРИНА -ЗАЩОТО Е ПО ЛЕСНО !
32
0
 
43
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Ще ви дам и един простичък пример:Купувате си вие кола, плащате си чинно екотаксата и я регистрирате. След време и намирате пазар в Румъния да речем, отчислявате я и я продавате. На практика явтомобила не се "рециклира' в БГ. Някой да ви връща екотаксата??????
31
0
 
33
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Екотаксата е един узаконен грабеж от години и не знам защо до сега някой кадърен адвокат не е осъдил държавата. Във всички нормални държави подобна такса се плаща когато си хвърляш автомобила за скрап! Това са едни пари които се прибират от хората и НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ЗНАЕЛ КЪДЕ ОТИВАТ. Преди години имаше десетки фирми които предлагаха тези "екотакси". 90% от тях бяха фалшиви. После остана само една и таксата скочи до небесата. Навсякъде се говори, че е фирма на ДПС ама ...казва ли ти някой....
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не произвежда автомобили подобно на Турция,Чехия,Полша,Испания,Германия, Франция,Великобритания,Словакия,Румъния и Италия.Имамев една пералня на Гриша Ганчев и пералня в рециклиращи фирми.Всичко отива за мафията.
29
0
 
36
 
! Отговори
dominici преди 8 години
Тази статия едновременно ме кара да се радвам и да плача. Радвам се, че има дори минимален напън да се стимулира покупката на нови автомобили, но това, че се събират едни пари, които държавата "не знае" къде отиват и за какво се използват, ме карат да рева. 60 милиона на година си ги гушка някой.
28
0
 
43
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Лъжа и измама са тези екотакси!Създаване на работа(и печалба) за наши хора!Къде аджеба отиват тези пари?Една кола от 1400кг дава поне 1000кг стомана/скрап,който струва от 200 до 300 лева,значи рециклирането е на печалба!Защо трябва да се дават още пари и къде отиват те?????
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина хляб няма пари да си купи те искат нови коли да си купува как да стане тая работа > За евтина нова кола трябва да работиш като вол 20-30 години за да я купиш в брой а на изплащане, ти режат главата и я купуваш два пъти . Къде са тия пунктове за рециклиране на коли, няма такива в БГ . Колата или се продава за части или отива за старо желязо, което пък старо желязо се изнася от страната .
26
0
 
39
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
С увеличението от 8 лв. се целяло да се купуват повече нови автомобили........
25
1
 
37
 
! Отговори
ined преди 8 години
Много ясно за какво се увеличават таксите и винеките - бат ви Бойко събира следващия милиард
24
1
 
5
 
! Отговори
12345 преди 8 години
"автомол" това нова думичка ли е?
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно гепаджийте са решили да не изкарат мандата и затова бързат да се награбят но и това няма да им помогне!
22
0
 
28
 
! Отговори
Толкова по въпроса преди 8 години
В България всичко е менте и рекет.Всички политици (те правят и прилагат законите) са ПРЕСТЪПНИЦИ.
21
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
pla6tame danak da karame stari koli pla6tame danak da gu karame po razbiti ulici,karame sas skapani goriva,izob6to vsi4ko e skapano v taq darjava
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи измамници са това с екотаксите. Аз на моята кола и платих 400 лв екотакса. И за какво? За да ми е рециклират лио? А ако не искам или е продам на вторични, кво праим. Значи едни пари ти ги вземат ей така. И то ти го вземат някакви частни дружества и не знаеш в кой джоб отиват парите. Ей това го няма никъде. В Германия, колата като искам да рециклирам ми плащат за нея 100-200 евро в зависимост от състоянието и. Има такива центрове, които ги изкупуват и после продават частите втора ръка.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най- високи.... Това предполагам пропорционално на високите заплати, нали така?