Старите коли с нова екотакса – по-висока!

У нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа
Обновена: 19 дек 2015 22:42 | 19 дек 2015 22:38,
130
Старите коли с нова екотакса – по-висока!
Снимка: Булфото

Екотаксата за старите автомобили, които са внос от чужбина, да се покачи. Това предвижда нова наредба на Министерството на околната среда и водите, която в момента е предложена за обществено обсъждане, пише bTV.

Годишно в България се внасят над 200 хиляди автомобила, повечето от които над 5 и 10 годишни. Еднократно при регистрацията им се плаща екотакса - продуктова такса за рециклиране.

В момента у нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа. Нова наредба обаче предвижда таксите за старите автомобили да се повишат още, а за новите коли да бъдат намалени.

Например, ако си купите нов автомол ще платите 8 лева по -малко, а ако си купите кола на повече от 10 години - 8 лева повече.

Малко купувачи са наясно за какво се използва екотаксата. Тя се събира, за да се рециклират старите автомобили. От Министерството на околната среда обясняват защо е необходимо покачването на екотаксата.

Но същевременно екоминистерството не знаят колко такси се събират, защото ги събира частна фирма.

"Истината е, че екотаксите, които са 60 милиона, ги събират частни акционерни дружества, три на брой, с неизвестна собственост", каза Явор Божанков.

От рециклираните автомобили остават метални парченца, които се претопяват в големи метални листове, от които се правят вилици и лъжици.

Асоциацията на българската рециклираща индустрия, в която членуват 45 фирми, е подготвила жалба до Европейската комисия.

Сезирани са и КЗК, Министерството на околната среда и водите и всички парламентарни групи за монопола при събирането на екотаксите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата статия е измама и лъжа!Нито плащаме най-високи еко такси, нито от ламарините на колите се правят вилици и лъжици!Само *** човек би вярвал на такива "новини".
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това може да се случи само в случайна държава - Да не се знае броят на таксите.Извинете, но това говори за много посредствена държавност, въобще ако я има такава.или по-скоро държавата е парцелирана на клубове по интереси.
16
1
 
24
 
! Отговори
уфф преди 8 години
А народа спи ли спиии....
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"повечето от които над 5 и 10 годишни"хаха ми то едното включва другото!
14
0
 
28
 
! Отговори
Колемата глава преди 8 години
Мачкъми у София,мачкъми у Пловдив,мачкъми у сички големи градуве!Тря са мачка тоз про.с народ! Очаквайте и скоро екотакса за вноса на ел.уреди техника втора употреба,велосипеди,мотопеди,дрехи,мебели, бракувана храна от ЕС и т.н...
13
0
 
36
 
! Отговори
Паткан преди 8 години
Скоро си купих кола, платих еко такса, не помня точно 265 лв май. Разликата в цените на трите частни монополни фирми беше 1 лв. До колкото знам тази цена в момента е тавана от допустима цена която предлага държавата. Чудно как и трите фирми пазарно са определили най високата цена.И чудно защо например в Германия еко таксата е 20 евро.Годишнтите суми от еко такси са около 50 млн., не е нужно да гадаете в чии джобове отиват тези пари
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хехехехе *** продължава да дига на макс а ние робите си плащаме и му верваме след нова година е таксата на тока ще дигне ***
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вдига всичко щом си ни харесва и си го избираме всеки път така ни се пада.
10
0
 
28
 
! Отговори
Свински черва преди 8 години
На портала на надин, дълго време беше окичен плаката на банкянския главанак.
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а какво става ако един автомобил никога не се рециклира? някой ще върне ли екотаксата?????????????????????
8
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наясно съм че парите ще се откараднат и въпреки това съм за по-високи еко такси, не може всеки бунак да купува 15-20 годишна барака, да трови целия град и да не могат хората да се приберат 1 час. Стига!
7
1
 
33
 
! Отговори
Свобода на пътя преди 8 години
Нетърпимостта на пари и власт имащите към обикновените хора става все по-голяма.Откъде накъде ще се трупаме с драндулетите си по кръстовищата,ще запушвамелъскавите коли(произведения на изкуството за транспортни услуги) на плеймейткии футболисти,на министри,висши държавни чиновници и политици?Всяка жаба да си знае гьола(пардон,улиците и кръстовищата).Предлагам десетократноувеличение на всички данъци,такси,винетки и пр.Така ще видите какво освобождаванена движението ще настъпи!
6
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко не вдига данъците, налозите и таксите само като е в предизборна кампания понеже разчита на късата приматска памет на избирателите които го подкрепят и му се кланят.
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Бойколандия
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ще ви кажа използва се за обогатяването на 5 човека в Бг.единия има апартамент в монако другия 3 кораба...
3
0
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
skoro o4akvaite danak deto pravite sex s jenite si
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A haqrliq da e!
1
2
 
50
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"Малко купувачи са наясно за какво се използва екотаксата. Тя се събира, за да се рециклират старите автомобили"По-скоро се използва, за да се открадне от Рапона и Пеевски