Старите коли с нова екотакса – по-висока!

У нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа
Обновена: 19 дек 2015 22:42 | 19 дек 2015 22:38,
130
Старите коли с нова екотакса – по-висока!
Снимка: Булфото

Екотаксата за старите автомобили, които са внос от чужбина, да се покачи. Това предвижда нова наредба на Министерството на околната среда и водите, която в момента е предложена за обществено обсъждане, пише bTV.

Годишно в България се внасят над 200 хиляди автомобила, повечето от които над 5 и 10 годишни. Еднократно при регистрацията им се плаща екотакса - продуктова такса за рециклиране.

В момента у нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа. Нова наредба обаче предвижда таксите за старите автомобили да се повишат още, а за новите коли да бъдат намалени.

Например, ако си купите нов автомол ще платите 8 лева по -малко, а ако си купите кола на повече от 10 години - 8 лева повече.

Малко купувачи са наясно за какво се използва екотаксата. Тя се събира, за да се рециклират старите автомобили. От Министерството на околната среда обясняват защо е необходимо покачването на екотаксата.

Но същевременно екоминистерството не знаят колко такси се събират, защото ги събира частна фирма.

"Истината е, че екотаксите, които са 60 милиона, ги събират частни акционерни дружества, три на брой, с неизвестна собственост", каза Явор Божанков.

От рециклираните автомобили остават метални парченца, които се претопяват в големи метални листове, от които се правят вилици и лъжици.

Асоциацията на българската рециклираща индустрия, в която членуват 45 фирми, е подготвила жалба до Европейската комисия.

Сезирани са и КЗК, Министерството на околната среда и водите и всички парламентарни групи за монопола при събирането на екотаксите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 8 години
И Австрия не е Европа
57
21
 
1
 
! Отговори
коментар преди 8 години
ПИСАЧА НА ТАЗИ СТАТИЯ ПРОСТО НЕ Е НА ЯСНО ЧЕ В АВСТРИЯ СЕ ПЛАЩА ЗА КОЛА ОКОЛО 10 ГОДИШНА ПОНЕ 3500 ЕВРО ЕКО ТАКСА. нАЙ ВИСОКИТЕ- ДРЪН, ДРЪН
56
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готов съм да платя такъв данак, но първо да въведат данък празноглав депутат, данък наглост, данък алчност във власта, и тогава ! Не могат да ми искат екоданък след като тези които са го измислили носят в главите си само вредни емисии и ръсят около себе си само отрови от тях !
55
5
 
17
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Много "съвестни" съграждани има тук. Данъците им идват ниски,екотаксите също. Имам чувството,че тук пишат злобари напук,които са толкоз некадърни,че за цялото си мизерно съществуване не са успели да си купят употребяван автомобил бил той и 20 годишен.Така ще си умрете-без трошка. А аз ще си умра с 2:)
54
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименкуцо кьораво и съкато с по две 20 годишни трошки после се чуди ..... как така куци, кьорави и сакати, но най-вече нагли и алчни искат да управляват и грабят ????
53
1
 
7
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Работя предимно по Скандинавието. Само Германия ли е Европа?
52
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенаНикъде в Европа не може да си свалиш катализатора от колата и да продължиш да я караш след това.- - - -Ха, ха, ха, ти наистина си кака Пена и сигурно си от Кратунци ! В съседна Гърция хората си карат колите които са на по 20-30г. и никой не ги пита или тормози за това !? Номерата също са им от тогава, а ние сменяхме номера през 3-4 г. за да ни оберат "законно" ? Паспорти, лични карти, книжки, екотакси , ...... ОБИРДЖИЙСТВО !!!
51
0
 
27
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Ако се въведе данък дебел и *** депутат то хазната ще се напълни одма и дори държавата ще си върне 32 млрд. опоскани за наша сметка!!!!!!!!!!!!!!!
50
4
 
16
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Имам пари ,а и имам 2 коли. Не нови. За разлика от теб аз инвестирам не в ново возило. Инвестирам в други по-доходоносни.
49
3
 
19
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Големи европейци,голямо чудо. Как било в Европа. Изведнъж много взехте да разбирате. В Европа само нови коли ли карат? И не лъжете хората. Високият данък е за дизелите. Не се правете на големи европейци. Всичките ми колеги германци карат 10 и повече годишни бензинови автомобили. И най-важното-нека заплатите да станат европейски и тогава ще плащам .
48
1
 
23
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
О оооо ,видяхте ли защо министрите всяка година си купуват нови служебни коли????За да не плащат от нашите пари за данък стара кола!!!!!МИСЛЯТ И СЕ ГРИЖАТ ЗАНАС????
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва ли на ми пука за еко-таксите им. Старите кошници от масово производство не могат да бъдат продавани много по-скъпо. А става дума за някакви 8 лв, Мутри въртят бизнеса с бракмите. Те ще плащат на други мутри, изобщо надцакване между мутри за какво е този голям вой.
46
13
 
4
 
! Отговори
пена преди 8 години
Аиде стига със селското мрънкане! Никъде в Европа не може да си свалиш катализатора от колата и да продължиш да я караш след това. И данъците за колите отговарящи на евро 1, 2 и 3 са зверски навсякъде!
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На онези ГЕРБерастките *** които постоянно /платено/ защитават обирджийството в страната ни искам само да кажа че всичко на този свят е временно, и за всичко има възмездие ! И ако някога сме имали цар Свинар /Иванко/, то сегашния Тиквар ще си плати за деянията !
44
0
 
13
 
! Отговори
Х преди 8 години
Ха познайте сега на кого са трите частни фирми,които безконтролно събират 60 млн. от бедния българин, принуден от недоимък да кара *** на Европа. Докога ще търпиш българино,събуди се и хващай "сопата,друг изход няма.
43
0
 
7
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Както всички стотинки, които отиват в хазната, и тези се разпределят по предназначение: първо на партиите, после на "говорещите и лъжещите", после на силовите министерства, ако остане нещо може да се даде на даскалите и докторите. Те деца не останаха, а пенсионерите какво ще ги лекуват - с единия крак са в отвъдното.Е, ако Брюксел даде нещо можем и мост над Съзлийка да направят. Какво рециклиране, циклиране, СИКтирдисване и прочие ? Кой разбира...
42
1
 
19
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Въведоха ви смяна на гуми без сняг,светлини на слънчево време,сега следва д си боядисвате колите сезонно ако ли не глоби,такси и спиране от движение
41
0
 
16
 
! Отговори
Къде преди 8 години
Къде има подписка за премахване на екотаксите? Фирмите за преработка не получават нищо от тези пари. Къде отиват? Кои са трите фирми дето ги събират? ДА СЕ ОБЯВЯТ И ДА СЕ ПРЕМАХНЕ РЕКЕТА ИМ. Дано това стигне до подкупните чиновници ...
40
0
 
27
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
След Нова Година Пожарникарят и Харемът му ще въведат данък "Зъби", понеже докато предъвкват накраденото от нас те си изхабявали зъбите.
39
2
 
12
 
! Отговори
кочо преди 8 години
"Не народ сме,а сме м.ърша!Туй аз рекох и ще свърша!"А сега на ви:"Кой не скача е червен!"Докато скачахме,комунистиие ни натаманиха децата и слугите си да правят на наш гръб капитализъм!