Facebook-ът – клюкарката на крадците

Полицията ни съветва как да се опазим по празниците
20 дек 2015 08:00,
10
Facebook-ът – клюкарката на крадците
Снимка: Reuters

Задават се поредица от почивни дни по Коледа и Нова година. Хората, които ще оставят домовете си и ще пътуват за страната и чужбина, както и бързащите да напазаруват коледни подаръци за близките си, трябва да знаят, че крадци, апаши и джебчии тъкмо това чакат. От МВР напомнят, че най-често плячка по празниците стават оставени в жилищата пари, накити от благороден метал и компактна техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Затова униформените съветват при напускане на дома да не се оставят там парите и ценните вещи. Освен това, колкото по-дискретно се изнесем, толкова по-добре.

Най-важното е, не съобщавайте във Facebook, че ще пътувате, защото ставате потенциална жертва на крадци. И те следят социалните мрежи.

Децата също трябва да бъдат предупредени да си мълчат за предстоящото пътуване да не споделят за него, защото разговорът им може да бъде подочут, а те – проследени.

Полицаите препоръчват за отсъствието ви от дома да знаят само много близки и доверени хора. Би било добре, ако те минават по веднъж на ден през жилището. Така, от една страна, ако има кражба, ще бъде съобщено навреме, а от друга - ако има поставен знак на вратата, крадците ще помислят, че има хора в жилището.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено. При отсъствие за няколко дни трябва грижливо да затворите всички врати и прозорци. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и, ако забележат съмнителни лица по стълбите на сградата, да се обадят в полицията.

За да се опазим от крадци, никога не трябва да оставяме ключовете от жилището на леснодостъпни места, например под черджето на вратата. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи.

Другата потенциална опасност, която дебне хората, са джебчийките в моловете и големите магазини. Те използват струпването на много хора и незабелязано обират жертвите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 8 години
"За да се опазим от крадци, никога не трябва да оставяме ключовете от жилището на леснодостъпни места, например под черджето на вратата."Това пък за коя година се отнася................!?!?и черджетата изчезнаха, заменени с модерните изтривалки, заедно с този манталитет от време оно.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето доносници на крадците са близки до жертвата. Съседи, "приятели" даже и роднини. Правят го от злоба и завист. Особено ако жертвата има повече от тях. Принципа: "Ти имаш, аз нямам. Вместо да се стремя да имам и аз, искам ти също да нямаш, за да не съм нещастен само аз." винаги ме е отвращавал.
4
2
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 8 години
"Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено."Да, всички си седим на осветление цяла нощ!
3
3
 
3
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
От ТИКВАТА по-голем айдук нема !!!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 - Полицаите ги хващат, но после няма кой да ги осъди!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВР не трябва да предупреждава, а да започне да си върши работата и да ги залавя.