Дишаме 2 пъти по-мръсен въздух заради мъглите

Нискокачествените въглища замърсяват много повече
15
Дишаме 2 пъти по-мръсен въздух заради мъглите
Снимка: БТА, архив

Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в населените места към момента заради мъглите.

Още по темата

Когато хората купуват нискокачествени въглища, те купуват повече, но и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отопление, заяви пред БНР Иван Ангелов, директор на Дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" към МОСВ.

Според статистиката повече от половината български домакинства използват твърди горива за отопление, което значително повишава замърсяването през зимата. Този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто, ако се използват сухи дърва за огрев, обясни Ангелов.

Тези хора, които се отопляват на дърва, могат да използват сухи дърва – това значително намалява емисиите на вредни вещества, не само на фини прахови частици, а при това те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях, препоръча той.

По думите му тези, които се отопляват на въглища, е добре да се запасяват с по-високо калорични въглища, защото те имат по-ниско съдържание на сяра и на пепел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: МОСВзамърсяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
... преди 8 години
До peshoБате може да си гориш каквото си искаш, но канцерогенният пушек не трабва да напуска дома ти. В момента в който изхвърлиш канцерогенните наночастици във въздуха на квартала ставаш конвенционален еко-престъпник и заплаха за биосферата на планетата. И когато с резолюция на ООН приемат такива дървени глави, където горят автомобилни гуми с два канцерогена, да бъдат процедирани на място-ще ти пратят дрона, който да се заеме по-подробно с въпроса на тези недоразумения и екологични своеволия.
14
0
 
1
 
! Отговори
до пешо преди 8 години
Точно така
13
0
 
1
 
! Отговори
pesho преди 8 години
Ще си гора каквото си искам в печката, няма кой да ми забрани да слагам гума в нея или пък въглища... Не ме интетесува че замърсявам въздуха. Нали печката гори постоянно и си имам греана ракийка и си ми е екстра. НА КОЙ МУ Е ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХА ДА НЕ ДИША ИЛИ ПЪК ДА НАПУСКА БЪЛГАРИЯ В ПОСОКА ДУБАЙ- ТАМ НЯМА ПЕЧКИ...
12
0
 
2
 
! Отговори
Абе! преди 8 години
А тецовете какво бълват и защо не си изпълняват предписанията за вредните газове?! Или това не е важно, а?! Има ли органи, които да си изпълняват задълженията, или само заплати и рушвети прибират?
11
1
 
2
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Алооооууууу Бойкооооууууу, а "Екотакса комин" кога??? Айде, че имам едни 500 лв, излишни на година и непрекъснато се чудя къде да ги изхарча. С новите винетки, екотакси за колите, цени на цигарите и т.н. няма да мога да ги изхарча, та ми се иска да подпомогна бюджета некъкси! Лилето и тя да папка милата, тия румени бузки...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали ако не купуват въглища от мините ще протестират че няма пазар за въглищата?как един пенсионер да си купи сносен климатик за да се отоплява? че с евтините ще му излиза по скъпо от на дърва и въглища!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Ангелов, а защо не спрете истер.ията с непрекъснатите изблици на "народна радост", по всяко време на годината и особено през "ТИХАТА И СВЯТА НОЩ на Коледа" и буквално ВУЛКАНИЧНИЯ ИЗБЛИК НА ПИРОМАНСКА ПРОС.ТАЩИНА около Нова година? Пироманията пречиства въздуха ли? За това мълчите, а "съветвате" хората, които едва свързват двата края, или изобщо не ги свързват, ДА КУПУВАТ ПО-СКЪПИ ВЪГЛИЩА?! Следите ли се, какво им казвате? Вие, от "затворените квартали"! ВЪВЕДЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ РЕД в ПИРОМАНИЯТА!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не щем ТЕЦ искаме си дървата и кюмюра -Мотото на болшинството софиянци !
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горим гуми,пластмаса,кабели,талашит докато не го забранят със закон или да ми сложат филтър на комина така ще е.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Със *** редакцията скрива думата "разли.гавени" - "много мр.ъсна дума"..., да бъде инкриминирана, засяга нравствеността на бг-богаташите - чисти, честни, невинни, трудолюбиви до припад.ък.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ-2Но затова пък облагородяваме въздуха с отровите на "празничните" фойерверки, които изоглавени, *** богаташки, НО И НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, синове, а и бащи-пиянд.ури пускат по ВСЯКО ВРЕМЕ и НАВСЯКЪДЕ. А от 112 "висококвалифицирана и отговорна" служителка отговаря "НЕ МОЖЕМ ДА СПРЕМ ХОРАТА ДА ПРАЗНУВАТ"??!! Добре, че там има и добросъвестни, културни служителки, които се мъчат да помогнат, въпреки мало.умната нормативна уредба и пълно нежелание на общината да въведе ред за по-чист въздух
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новия световен ред польекичка ще ви затрие!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е кой да накара бантусите да не горат *** и да не палят гуми?До всяко огнище по полицейски взвод.Че мауглитата са много бойни-ножове брадви пистолети колове...знаете как е.
2
1
 
9
 
! Отговори
Герб преди 8 години
Толкоз ! Като не плащате за въздуха дето дишате , ще дишате квото има !
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами дишайте като сте прости.В Италия ИМА правителство за разлика от Бантустан.Там също е лош въздуха и са взети НЕЗАБАВНИ мерки но тук оправлява един селянин от Банкя за който докато не го удари тухла в главата ............. няма проблем.