Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини

Купувайте вакуумирани продукти по БДС, съветват експерти
21 мар 2016 14:52,
128
Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини
Снимка: архив, Bulphoto

Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: По цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък. Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко сирене под 10лв/кг в магазинната мрежа е с неясен състав. На етикетите не може да се разчита. Да не говорим, че в кръчмите в менютата са включени "картофи със сирене", а нито картофите са картофи, нито сиренето е сирене. Дори кондензираната сметана съдържа растителни мазнини. НО контрол няма как да има по простата причина, че в БГ няма лаборатория, която да установи наличие на растителни мазнини...
109
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Боде. преди 8 години
Хайде лека нощ.Утрото е мъдро от вечерта.
108
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Боде преди 8 години
За реда се грижи тоягата. От много приказки файда няма - губиш си времето.
107
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Дядо боде на мен не ми пука Ама краварите от село не останаха и младите избягаха .Мен и пушка и автомат и шмайзер да ми дадеш като гръмна първия най многото да ме обвинят в етническо прочистване и отивам в затвора .Така ред в държавата не се създава .
106
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Боде. преди 8 години
Варна - много говориш - нищо не казваш. Ако ти е накипяло, взимай пушката, автомата и наред. И ЗНАЙ ЩЕ ТЕ ПОСЛЕДВАТ ПОНЕ 5 ТИПА последователи. Но ако искаш само да плямпаш и да изтискваш пешкира на недоволството, отдавна този сценарии с коментарите не върши работа. Нито купувам от веригите магазини, нито от бакалиите. Като си ербап така казваше койо от казанлък - ето на задната седалка на москвича ми е шмайзера, давам ти го - *** и се оправяй. Навремето така правехме. А това е този Койо, заради
105
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Няма да ти кажа името на човека от ДПС дето разпределя общинските пасища защото ще каже че не е вярно и ще ме съди до дупка .Имай на идея че с .Ягнило е във Варна и с.Белоградец е на 6 км от Ягнило .А сега смятай сутрин 6 км към Белоградец и вечер 6 км обратно към Ягнило .И от Белоградец кравароте в Ягнило пасище отиваш те сутрин и вечер по 6 км преход нататък и 6 км обратно само защото са българи християни А този дето дава земята е от ДПС .А защо мюсюлманите си пасяха кравите в тяхното си село
104
0
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Дядо боде да те питам защо Радка и Кольо от село Ягнило кравари с 35 крави пасяха кравите си в село Белоградец ..Да ти кажа ли кой съм .Няма защото Радка замина в Чехия А Кольо е на легло болен .И този от ДПС -то дето разпределя общинските пасища че не вярно ще ме съди за клевета и опетняване .Как да ти кажа по голяма истина като ще ме съдят за клевета след това .
103
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Дядо боде да ги кажа ли името на селото и името на този от ДПС дето разпределя общинските пасища .Само не ми говори че същият човек не ме познава но ми каза на мен ако искаш ...Аз коля и беся .И всички турци си пасяха кравите в селото А аз помагах на краварката с кравите да ходя на 6 км до съседното село даги пася .Само не ми казвай да мълча щото ще ти рекна и имената ?Само не ми казвай да мълча .
102
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
БСП ли на нея и свърши бензина отдавна .Беше БЗНС беше НДСВ но БСП нямаше бензин в резервоара .Но за сметка на това на ДПС резервоара беше пълен винаги с бензин.Защото бяха всички там руско говорящи.И БСП -то спря но ...но и ДПС спря като разбраха че там всички от Ахмед Доган надолу говорят на руски .ДПС ли БСП ли не не и на тях всичките мислите им текат на руски език и българският го ползват защото е задължителен в държавните институции в България .
101
1
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
За пауните в сараите те си крещят на своя език но хората в сараите на Доган си говорят по между си на руски език .Нека да чуят и разберат нашите изселници в Турция че Ахмед Доган през цялото това време мисли и говори на руски език .Следващият път да си подкрепят друг представител в България но не и ДПС .
100
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Вие от АЛДЕ не разбрахте ли че през цялото време Ахмед Доган мисли и говори на руски език .Вие от АЛДЕ не разбрахте ли досега че мислите на Ахмед Доган от ДПС текат на руски език .Вие от АЛДЕ не разбрахте ли че Ахмед Доган говори на български език по задължение но ако падне забраната за употреба на български в държавни институции в България ще разберете че Ахмед Доган отдавна си мисли и говори на руски език .Защото инструкциите които получава са на руски език .Питай те го с руски и ще ви разбере
99
1
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
В ЕС имат ли идея тези от АЛДЕ каква роля изигра ДПС в България през този преход .Нарочно от ДПС провалиха прехода и нека от АЛДЕ да разберат че през цялото време лидер бвше Ахмед Доган на ДПС и нарочно провали прехода .Само да си помислят от АЛДЕ че ДПС пак си избират Ахмед Доган за лидер и да си помислят дълбоко че и следващите 26 г ще провалят докато лидер им е Ахмед Доган .Хващам бас със АЛДЕ че докато е лидер Ахмед Доган ще проваля всичко европейско в България .
98
1
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Трябва ли да сме мюсюлмани за да пасат българите кравите в селото на общинското пасище .Трябвало им на мюсюлманите в София още 3 джамии да се строят .Ако продължава изкуствената ислямизация може след 20 г само мюсюлмани да бъдем в България .ДПС ли на картина не ща ги видя .Нарочно провален от ДПС беше този преход да ни отвратят да намразил демокрацията това беше ролята на Ахмед Доган да провали всичко европейско .Нищо нищичко не остана от приватизацията .Ни пари ни работни места крави ли .Не не
97
2
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ИСКАШ ИСТИНСКО СИРЕНЕ ,НАЛИ....???!!КОЙТО СИ ИМА КРАВА ---ПИЕ МЛЯКО И .....ЯДЕ СИРЕНЕ...!!!!!!!!ТИ,.... БЪЛГАРИНО , КАКВО ИМАШ....??!!ЕДНА КИРЛИВА ПАНЕЛКА И СТАР ТАРАЛЯСНИК НА ПОНЕ 12-г. ...ха,ха,хааааааааааа....ТОВА ЛИ ТИ Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ 50-Г. ..."РЕАЛЕН СОЦИАЛИЗЪМ""....??!!!!ЗА ТОВА ЛИ СЕ БОРИХТЕ , БЕ....??!!Я , ВИЖ ХОРАТА НА ТАТО-------ТЕ ЖИВЕЯТ В "КОМУНИ ЗъМА".....вече 70-години ...!!!ТЕ --ЗНАЯТ ЗА КАКВО СА СЕ БОРИЛИ ,БЕ.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
96
1
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
ДПС ли не да оди ДПС -то крави да пасе в съседното село .Ще дели краварите на християни и на мюсюлмани и според това нагло ти казва Ако искаш .Така ли крави ли .Не не и не .ДПС ли не не и не да ходи ДПС крави да пасе .
95
1
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Всички българи християни пасем кравите в съседното село .А турците мюсюлмани си пасат кравите в селото .Така ли Айде ДПС -то да пасе кравите .И си продаде кравите и замина в Чехия .Защото дето рвшава и разделя общинската земя за пасища е от ДПС и ти казва ..Аз коля и аз беся ако искаш .И нали си българин християнин пасеш в съседното село .Ама ако си турчин мюсюлманин си пасеш кравите в селото .ДПС ли това му беше ролята да отврати хората от демокрацията за това е провален нарочно този преход
94
2
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Само защото си турчин ще пасе в селото .Но ако си българин ще пасеш кравите на 6 км в съседното село .За?ото този дето рвшава е от ДПС и ако си турчин мюсюлманин ще пасеш кравите в селото за българите ще пасат кравите в съседното .Не ми казвай че ДПС -то не мрази българското българщината и. християните .Българин християнин ли Айде в съседното село да пасеш .Турчин мюсюлманин ли може да пасеш в селото .Не на мене тия тънки номерца .Режа ви крилцата и ви падат номерцата .
93
5
 
5
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
Ами така е другари комунисти. Вие създадохте ГМО. Навремето всичко се правеше от 100% мляко. Вие унищожихте 90% собственици като им откраднахте имотите. Направихте 100 % наемни работници. Унищожихте КАРАКАЧАНИТЕ като им откраднахте МИЛИОНИ гляави ***.Ха накарайте ги сега да отидат в балкана и да пасат овце.Тая варварщина и турците не са я правили.Руско комунистическото робство е по--страшно от турското.
92
1
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Извинявам се за грешката долу ...Казват ..Аз моля и аз беся ако искаш и щеш не щеш караш 35 крави на 6 км в съседното село и техните краварите карат кравите си на 6 км в нашето село само защото този дето е решил това е от ДПС ..Така ли крави ли да ходи ДПС -то да ги пасе .И Радка си продаде кравите в България и замина в Чехия .Айде не на мен тия тънки номерца с мляко и сирене с растителни мазнини .
91
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Какво да ти говоря всеки кравар има право на общинска земя за пасище отиваш и той от ДПС А ти си българин и ти казва имаш общинско пасище в съседното село ако искаш .Имаш ли на идея 35 крави да ходят на 6 км в съседното село само защото общинската земя в село е дадена на краварите от същото съседно село .Те карат на 6 км кравите да пасат от наше село А ние караме нашите крави на 6 км в съседното село .Само защото този дето е решил е от ДПС и ти казва ..Ако искаш аз моля и аз не беся .