Производството на домашарка изцяло в сивия сектор

Ще анализират дейността на казаните
22 мар 2016 16:24, Александър Попов
14
Производството на домашарка изцяло в сивия сектор
Снимка: Булфото

Работна група е сформирана, която ще анализира дейността на казаните, произвеждащи ракия в страната, съобщи депутата Емил Димитров – Ревизоро в ефира на bTV. Според справка на Агенция Митници и данни, обобщени от Министерство на финансите, през изминалата година са подадени 20 000 декларации на казанджии, като от тях едва 6600 са тези, които декларират произведен алкохол.

Над 90% от тях са за производство на домашна ракия под 100 литра, 53% за продукция под 30 литра и почти 30% са произвели под 15 литра. При така подадена информация излиза, че през месеците от февруари до юни миналата година, приходите на казанджиите са били от порядъка на 0,09 лв. до 0,17 лв. на ден от казан.

Официалните статистики на НАП и Агенция "Митници" за 2015 година доказват, че производството на домашна ракия у нас е изцяло в сивия сектор. Реално сумите, които се усвояват от този сектор трябва да са близо 200 милиона лева за акциз и над 70 милиона лева ДДС за над 50 милиона литра домашна ракия, които в действителност се произвеждат от казаните.

Регистрираните 1573 казана обаче декларират едва 290 хиляди литра, приходът от които за 2015 година е 734 000 лева (2,52 лв. за литър). Разпръснато на годишна база излиза, че всеки един от тези казани прави по 38 литра месечно. Това доказва, че обема на казаните от 500 литра е далеч над необходимия за производството, което се декларира.

Казаните по закон трябва да извършват услуга по изваряване, за която получават по 50, 100, 200 лева на клиент, в зависимост от извареното количество. Държавата обаче получава 1,27 лева на ден от казан, което не е реалистично, предвид че казанджии сами признават, че графикът им за изваряване е пълен за месеци напред, едва смогват да обслужат всички свои клиенти и дори се налага да връщат такива, като обвиняват новите правила за това и се оплакват, че са застрашени от фалит.

„Ако казаните не излязат на светло тази година при новите правила и не започнат да декларират коректни данни, ще мислим нови мерки като въвеждане на фискална памет, контрол от Кметството, НАП, Митници. Няма нужда обаче да се стига до там, нека работят, но съвестно и коректно и спазват действащото законодателство", допълва Ревизоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: домашна ракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Газ пикаят винпромите, мине не мине и пускат по някоя платена статия против домашната ракия.
8
0
 
2
 
! Отговори
Ток преди 8 години
Предлагам Резиворо за председател на ЕС, не, по-добре на ООН-ето, да спре производството на ракия в цял свят!
7
0
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Емо-о-о-о, цапни му 100-200 млт якорудка и се успокой ,бе човек! Кого лъжеш, че искаш да напълниш хазната на Горанов? Първо и последно искаш да напълниш / косвено,естествено/твоята гуша! Ама да си само ти -- с мед да те нахрани човек! Емо запомни една приказка от моята баба : ГЪРЛО ДЪНО НЯМА !!
6
0
 
9
 
! Отговори
рара преди 8 години
Ракия се вари от как е открита и ще спре със смърта на последния човек.Аз лично давам от моятя да я съпоставят с една фабрична по всички правила на химията,алкохолизма,деагустацията,науката и .........Аре да видим кой алкохол е по качествен и безвреден ЛОБИСТИ ТАКИВА
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този "ревизоро" ли е, позоро ли е, горе -долу все тая, не му ли е ясно, че затворите ли легалните казани, всеки ще вари на нелегален? С всичките рискове от сакатлъци. Акцизи на тази пропаднала "държава" точно ракиджиите няма да плащат. Има много големци, дето пият уиски, водка и винпромско "вино" и "ракия". Там се насочете да събирате акциза.
4
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ристо преди 8 години
В момента в България живеем около 7 200 000 "оптимисти". Около 15 % са под 15 години.Според данни на СЗО за 2007 год. консумацията на алкохол на глава от населението за останалите 85 % е 10,4 литра ЧИСТ АЛКОХОЛ на година, т. е. около 65 милиона литра.А тоя симпатяга Ревизоро говори за производство на 50 милиона литра ДОМАШНА ракия за година!!!Ай сиктир, бе!!!Ще се хванем ли на тая гола пръчка?
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази ракия трябва да бъде освободена от акциз и данъци. Няма да забогатее хазната, ако оскубе за пореден път народа и за тази ракия.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе айде спрете се с тези глупости бве............Казани ракии ми нека си правят хората вие утре ще забраните да дишаме бе мръсни гадове.........Сега като почнат да ни избиват лека полека терористите ще видите вие едни казани,мама ви малоумната долна
1
17
 
5
 
! Отговори
тина преди 8 години
трябва да има контрол над нелегалните казани. не може едни да си плащат акциза, а други да хитруват