Роми до премиера: Не щем помощи, искаме работа!

Те се занимават със земеделие и искат подкрепа от държавата
30 мар 2016 10:37,
127
Роми до премиера: Не щем помощи, искаме работа!
Снимка: в. "Труд"

Жителите на монтанското село Долни Цибър искат от министър-председателя Бойко Борисов и парламента да им помогнат да се заемат със земеделие, за да хранят семействата си.

"Не искаме помощи, имаме земя и желание за труд, трябва ни само помощ, за да засадим и приберем реколтата", заяви кметът Камен Димитров пред "Труд".

В Долни Цибър край Дунав живеят около 1700 души, предимно роми. Повечето от тях са безработни, но пращат редовно децата си на училище и доста от младежите завършват висше образование.

Миналата пролет с помощта на общината във Вълчедръм и дарения ромите разорали 40 декара земя, засадили зеленчуци и прибрали 12 тона домати, 10 тона лук и 10 тона картофи.

Продуктите са раздадени безплатно на всички семейства в Цибър, на детската градина и социалния дом в общината.

Сега ромите искат да увеличат градините си на 70 декара и да разкрият 80 работни места.

"Искаме социалното министерство да ни отпусне поне 40 места по програми, още толкова са обещали и от общината. Но засега държавата не ни подкрепя. Излиза, че пари за помощи има, а за труд - не", коментират ромите.

Кметът Камен Димитров заяви, че хората готвят писмо до премиера и парламента, в което настояват да им помогнат сами да изработят хляба си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
ВТ преди 8 години
Браво на такива роми. И на двамата.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това,тук у нас в България ли се случва,или сънувам???
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а какво могат да работят?
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата е създала механизми печалбата да отива при прекупвачи. Ако промени правилата така, че който произвежда да печели много хора биха се заели със земеделие, ама няма да стане.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 67. Работеха хората, до 89-та повечето работеха - кварталния следеше дали ходят на работа и дали децата им посещават училище. Почти всички излизаха от техникуми грамотни и с професия. Само че откакто ни порази демокрацията нито учат, нито работят - превърнаха се в неграмотни престъпници, готови да убият за два лева.
53
3
 
12
 
! Отговори
художника преди 8 години
Ей хора, 1 април е в петък. Много рано почнахте бе!!!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те земя си имат,просто им трябва помощ да засадят и ,а междувременно и да им изоре някой,да оплеви....
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на тези хора!
50
1
 
11
 
! Отговори
до ц.ига.ните преди 8 години
Внимавайте какво си пожелавате!!!
49
3
 
14
 
! Отговори
Gifa преди 8 години
Това е вица на деня.
48
1
 
14
 
! Отговори
Земеделски роднина преди 8 години
Да-а: по къра 90% са роми наесен,когато си прибираме реколтата от нивите. А защо пролет когато ги копаем и садим,няма дори 2% роми на къра??
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 хиляди лева е нов трактор и земята пустее, защото няма еврофондове за всички, а само за богаташите на ГЕРБ.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези манипулативни статии са единственото постижение на десетилетие ли беше петдесетилетие ли на ***+ското включване
45
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 8 години
В България трябва да се създадат 1млн. непазарно ориентирани ферми за издръжка на семействата на фермерите. Само излишъците от тези ферми се продават. Модела функционира и в Сърбия и в Румъния. Не е задължително това да са роми - има и бедни българи. Тогава ще имаме био производство био продукция щастливи кокошки, весели прасета, крави с имена и пр.
44
0
 
11
 
! Отговори
Край преди 8 години
Парадокса - пшеницата уби българското село. Субсидиите за пшеница и царевица и слънчоглед обезлюдиха селата - това са култури дето се гледат без ръчна работа и продукцията се изнася - което е си е износ на суровина. Раздайте за ползване на хората общинските и държавните земи стига помпахте фирми като Октопод с милиони декари обработваема земя.
43
3
 
18
 
! Отговори
Край преди 8 години
Ромите трябва да бъдат оземлени с по 80-10 декара земя и с помощи от ЕС да им се направят стопанства да си хранят децата. Който не вярва че това е възможно да иде на 400 км. от тук в Трансилвания и да го види. Оземляването трябва да върви паралелно с ЖЕСТОКИ закони против кражба. И в момента повечето физическа работа се върши от роми.Миналата година кмета на Белово продаде на фирма 16 хил. декара земя. Абсурд е това че България може да храни 20млн а в момента деца ровят в кофите за храна.
42
1
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Ти в земеделието ли смяташ да се развиваш? Защо гледаш в чуждото канче? Ти ако си ценен и кадърен кадър, едва ли шепа роми ще ти повлияят на заплатата.
41
4
 
6
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
Миля,че тяхното ,,земеделие,, се състои в това,да окрадат земеделската продукция наесен...
40
6
 
12
 
! Отговори
12345 преди 8 години
Тази снимка е както се казва за парлама, демек за заблуда. Тия от снимката ако са пипнали мотиката след като са ги фотографирали повече от 5минути....аз ще стана ескимос!
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То за българите няма работа, какво остава и за тях да се осигурява работа. Стотици хиляди кфалифицирани българи искат да работят но няма работа, ако и тези се кфалифицира и почнат да напирата за работа пазарът на труда така ще се натовари, че заплатите ще паднат поне с 30% - така е при пазарната икономика.