Болни от туберколоза сервират в кръчми по морето

На прага на летния сезон: Заверяват здравни книжки формално
31 мар 2016 09:00,
32
Болни от туберколоза сервират в кръчми по морето
Снимка: flickr

Зачестяват случаите на болни от туберкулоза, които обслужват клиенти в обекти за хранене. През последните три-четири месеца са регистрирани и служители със салмонелоза, които работят в павилиони и ресторанти, съобщи шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова.

Тя даде пример със служителка в доста посещаван магазин за хранителни продукти, която работела, въпреки че било установено, че е болна от туберкулоза, пише "Монитор".

Проблем са и случаите, в които здравните книжки на служители, за които традиционното изискване е да са изрядни при постъпване на работа в сферата, да се заверяват чисто формално. Тя настоя да се обучава персонала и да се акцентира върху хигиената при работата с храни.

"Трябва да се обръща внимание и на обработката на кухните, откритите барове и барбекютата, за да се избягват болести, причинявани от вредители", посочи още експертът.

Междувременно през миналата година експерти от комисията за защита на потребителите във Варна са направили общо 1306 проверки, коментира Илиян Станоев, шеф на комисията.

Сред най-честите нарушения са собственици на заведения, които предлагат алкохол, чието съдържание се разминава с обявеното на етикета. Не става въпрос за опасни напитки, а по-скоро за нелоялна търговска практика, уточни той.

Станоев даде пример с ресторантьори, при проверките на които предлаганият от тях алкохол бил с по-нисък градус, според показанията на пробите. "Извиняват се с това, че не искали да напиват клиентите, или пък, че не можели да контролират барманите си", поясни той.

Собствениците не слагали на на видно място удостоверение за категоризация на заведението. Освен това често лъжели в грамажа клиентите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
инспектор в одбх преди 8 години
д-р Димова-новата шефка на одбх варна е дъщеря на професионалния крадец-д-р Димов от гр.Бяла Варненско назначена с фиктивно обявен конкурс.
22
0
 
8
 
! Отговори
Ах Морето преди 8 години
Не се лъжете от ниски цени в хранителните заведения.Порциите са обидно малки!За качеството на храната и напитките - нЕма нужда!
21
0
 
4
 
! Отговори
до ss преди 8 години
До ssЗа какви конкурси и интервюта говориш наивник?!Черноглавите бачкатори молбата си не могат да напишат на блгарски!Те говорят на арабучакалски език, дето в никоя страна го няма!Нали същите отиват Зимата да работят в Европа и след около месец идват без един лев!
20
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Две статии прочетох, две правописни грешки в заглавията, пише се ТУБЕРКУЛОЗА. Браво!
19
1
 
4
 
! Отговори
ждцфд преди 8 години
До 14В нормални условия, с некомунистически манталитет, дори при по-високо търсене, качеството на предлаганите стоки и услуги не се понижава чувствително. Напротив, в нормалните държави фирмите постоянно търсят начини да подобрят услугите си.Такива мизерии има САМО в соц-държавите. Комунизъм продължава да има в целия Източен Блок.
18
0
 
9
 
! Отговори
морски преди 8 години
От 2 години предупреждавам за туберкулозните болни по Морето.Крият ги, да не уплашат и бедните ни туристи!Имунитета на населението е понижен и при силен стрес и умора - болестта е готова.Работниците рахотят до последно от страх за работното си место!Викайте ПАЗИ БОЖЕ!
17
5
 
1
 
! Отговори
ss преди 8 години
До Много е злеМного се чудя на хора, които плюят персонала. Тоя персонал да не паднал от небето. Нали е минал конкурс, интервю. Нали е назначен от работодателя, боса, шефа или който го е наел.Значи шефа си назначава човек и после клиента се сърди на човека дето шефа го е избрал и назначил. Ми то главата се вмирисва рибата.
16
0
 
8
 
! Отговори
малоумието няма бряг преди 8 години
туберкУлоза, бе неграмотници, оправете го това заглавие!
15
0
 
7
 
! Отговори
Щом е от Туберколоза преди 8 години
няма проблем имунизирани сме всички от поколението до 1991 по малките кучета ги яли .
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Постоянно имаме "битки" с хигиената. Е, кой тогава е учуден и защо?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина ужасно, но това навярно се случва не само в курортите. Като се замисля, че всеки ден с колегите обядваме в заведениета наоколо...
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът трябва да разбере и да си набие в дебелата глава, че комунизмът когато всеки си клатеше краката и лапаше без да работи отдавна свърши. Сега сме капитализъм - най-съвършената система. Работникът и неговият труд са стока и цената и се определя от пазарът - пазарът е най-добрият регулатор. Щом има наплив на туристи значи се търсят хора за персонал и е съвсем нормално да се наема за по-евтино и болна стока - пазарът регулира всичко.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инспекторите не виждат ли, че на много места продавачите в закусвалните пипат филиите хляб и парите без да ползват ръкавица или салфетка. Това всички го виждат и няма никакъв закон.
10
8
 
2
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Бъдете патриоти и почивайте в БГ-то. Вярно, има малко повече зарази заради слабия контрол, но нека да сме патриоти и да сме над тези проблеми. Нека даподкрепим нашия туризъм и да изберем нашето Черноморие, да се качим лятото на Тракия и до морето за 3 часа, после моренце и слънце.
9
4
 
4
 
! Отговори
до ДАДААА преди 8 години
Да,през годината човек може да се разболее.Но има разлика дали си изкарал грип или си пипнал дизeнтерия,хепатит или сифилис!Пък не виждам защо туберкулозен да не работи.Болестта е била много разпространена в началото на миналия век,и много болни са работили до последно.Има значение стадият на заболяването.Прочети малко!
8
9
 
5
 
! Отговори
ДАДААА преди 8 години
ПОРЕДНАТА МАНИПУЛИРАНА СТАТИЯ....ПЪРВО ЗАВЕРКАТА НА ТЕЗИ КНИЖКИ СЕ ПРАВИ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО-ВИЕ ЗА ЦЯЛА ГОДИНА НЕ СЕ ЛИ РАЗБОЛЯВАТЕ,ВТОРО ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ НА ВЪПРОСНИТЕ КНИЖКИ Е ДАВАНЕ НА ИЗЛИШНИ 50ЛВ(МОЖЕ И ПОВЕЧЕ),КОИТО ЧЕСТО ПЛАЩА РАБОТНИКА.В НОРМАЛНИЯ СЛУЧАЙ,БОЛНИЯ СИ ВЗЕМА БОЛНИЧЕН....А И КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ТУБЕРКОЛОЗНО БОЛЕН ДА РАБОТИ!!!!!
7
1
 
10
 
! Отговори
до Qwerty преди 8 години
явно не си ходил достатъчно из т.нар. западна Европа.
6
10
 
3
 
! Отговори
Метал и сланина преди 8 години
Това и турска пропаганда
5
3
 
21
 
! Отговори
до Vall преди 8 години
Не знам в Малта как се вадят докОменти за работа,но знам как е в Сърбия,Румъния и Турция.Хванат ли те за такова нещо всички по веригата го отнасят!
4
8
 
11
 
! Отговори
Vall преди 8 години
Да бе в западна европа не лъжели. Аз съм от 4 години в малта. и мога да ви кажа че и тук се вадят докоменти за работа както се вадят и здравни книжки в България.