Майска му работа: Много дъжд, а градусите от 5° до 29°

В края на Великденските празници ще вали обилно в цялата страна
28 апр 2016 17:07,
7
Майска му работа: Много дъжд, а градусите от 5° до 29°
Снимка: архив Булфото

Времето през май ще е по-дъждовно от обичайното, а температурите ще бъдат между 5 и 29 градуса. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Най-ниските температури през идния месец ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса, съобщи синоптикът Марияна Попова.

Като цяло обаче хладните дни ще са повече. Очакванията са средната месечна температура да бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната градусите ще варират между 17° и 19°, по Черноморието и във високите полета - между 15° и 17°, в планините - от 2° до 5° по високите им части над 2000 метра, а до 12°-14° в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър, информира още Попова, цитирана от БТА.

Първата десетдневка на май ще е сравнително хладно за периода, с чести валежи. Около 2-3 май най-вероятно в цялата страна ще вали много дъжд. След това дъждът ще бъде сменен от вятър. Около 5-6 май и към 9 май отново се очакват вълежи.

В средата на месеца градусите ще скочат и вече ще са близки до обичайните за месеца. Между 11-16 май се очаква относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е малка, ще има повече слънце. Около 20 май времето ще стане неустойчиво. Отново ще е топло, но слънчеви часове ще са предимно сутрин, а около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има и краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

През третото десетдневие на май въздушната маса ще стане още по-неустойчива. Отново ще има чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност.

На места ще има и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове, прогнозира още Марияна Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво "майска му работа"? То вече всеки месец е така. *** Верчето да намери причина да се оплаче.
4
0
 
0
 
! Отговори
angeliada преди 7 години
малеее супер
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо учудващо. Пролетта винаги е била дъждовна. Това че в последните 15 години свикнахте лятото да идва през март си е ваш проблем. Това че температурите ще стигат 29 градуса през май това вече е аномалия.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехееее чакайте малко бе, какви са тия прогнози за 1 месец напред. За повече от 5-7 дни реално прогноза не може да се прави. А относително точните прогнози са до 3 дни макс.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Около 5-6 май и към 9 май отново се очакват вълежи." ВЪлежи?! :D