Природата, сиренето и земята ни – привлекателни за китайците

Защо все повече китайци избират да живеят в България?
30 апр 2016 18:43,
110
Природата, сиренето и земята ни – привлекателни за китайците
Снимка: Нова телевизия

Китайците у нас стават все повече. Но какво правят в България? Китайските ресторанти и сергии са вече демоде. Новите български китайци са на полето, в училище и дори в туризма, пише "Нова телевизия".

Миналата година около 20 хиляди китайци са посетили България. Очакванията са тази година да са още повече. Поради големия интерес в България вече има и туроператор, който работи само с китайски групи. Според екскурзовода Ян ние сме им интересни с природата, киселото мляко, виното и... с комунистическото си минало.

Откакто е в България, компанията, за която Лиу Чунюнг работи, става първата китайска държавна компания, която развива земеделие в Европейския съюз. От 4 години отглеждат пшеница, слънчоглед и царевица, които обаче изнасят основно за Китай.

"Имаме близо 70 хил. декара земеделска земя. Нашата инвестиция до този момент излиза около 75 млн. лева. За изминалите два сезона сме изнесли за Китай близо 300 хил. тона царевица", пресметна Лиу Чунюнг.

В Китай пустееща земя няма, твърди Лиу. Затова изоставените земи, на които се натъкнал у нас, го оставили без думи.

Лин Уанджун пък е преподавателка по китайски език и е заменила Пекин със София. Знаела за българската роза и красивите жени. Днес е по-подготвена.

"Много обичам баница и сирене. Никога не бях опитвала нещо подобно", сподели Лин.

По думите й българите са много мили с нея. Затова тя ще остане тук. Както и останалите няколко хиляди китайци, избрали България за своя нова родина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Изпускаш едно ромския етност дето прибира реколтата на зелено и мутрите прекупвачи дето са ............. , виждал си мутра как бие роми заради кражба на грозде .......ако дойдст китайци ще те оправят буквално ще те оправят , нито роми нито мутри .
26
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох дано да идват и да се заселват, и колкото може повече. Че то скоро българи така или иначе няма да има.Толкова празни села и градове има.И бежанците да идват и да се женят за българки, и да правят много деца.ДАНО!!!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление сиренето ни е, първо, с пари, и второ, преимуществено менте.
24
2
 
6
 
! Отговори
йоца големия праз преди 7 години
Проблема на родните мафиоти е че на българите им писна от тях , дали родните мафиоти ще издържат конкуренцията не ни пука щот не гледат моя интерес , същата тази мафия внася зелен чуци и плодове също и китайско карго , другите държави и ат мафия само нашта .........си евала майката.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До dodgerЗащо да не ядат сирене? В статията пише че тази китайка е яла сирене.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако един китаец се засели някъде на другия ден са 20 след месец 20000.Нема лабаво
21
6
 
4
 
! Отговори
dodger преди 7 години
Китайците не ядат сирене бре
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земя много. Който иска може да се занимава със земеделие. Почти всеки българин има 5-10 дка земя. Ама на никой не му се каля.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимателно с китайците. Големи мафиоти са и се държат здраво един за друг. От цялото това упражнение полза за България не виждам. По добре беше ние да им продаваме продукция от нашата си земя, вместо да я продаваме на чужденци. Така и без родина може да си останем!
18
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари земеделието го съсипа БКП през 1944 г. когато взеха земите на селяните и ги пратиха по заводите в градовете . Само в България и СССР стана това чудо . Сега вече е късно да се вайкаме , а другарите червени каскети за всичко обвиняват другите .
17
3
 
9
 
! Отговори
номера на к преди 7 години
То ако бг се продава китайците си я купят кеш имат и парите имат и хората си построят и магистралите и блоковете , метрото , моловете , единствененото излишно са бг олигархията , политиците и полицаите , така другарки и другари китайците си гонят интереся , само българите са пак на опашката (за визи).
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСъсипахме си земеделието след 89-та с помощта на Запада да могат да си продават техните *** тук. Няма лошо и китайци да идват да обработват земята и да изнасят продукция така или иначе ние не я обработваме, но можеше ние да я обработваме и да изнасяме продукция за Китай и страните от БРИКС и да печелим.-----------------Ми що не я обработваш бе, хей!То не става с мучене по форумите. От ЕС ти дават и субсидии и пак мучиш, но не фащаш мотиката.
15
8
 
8
 
! Отговори
от сидни австралия преди 7 години
Вие в БГ да сте виждали китайско гробище?? Погребан китаец има ли в някои регистър??Инъче тук сме 20 милиона и сме на челните места по доходи на населението и опашка от китайци да дойдат е от хонконг до бейджин ама няма да ги пуснат, вече си имаме китайски квартал явно властите са решили че ни е достатачен пхаххахах. Поздрави от Сидни австралия
14
1
 
16
 
! Отговори
Чисто и просто преди 7 години
Много са,гладни са и се заселват където намерят
13
6
 
9
 
! Отговори
оптимист преди 7 години
сега може всички *** да се изнасят на запад : доктори , медицински сестри ,селяни мързеливи : турците купиха Токуда , китайките ще на задоволят да облогородим нацията...
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Световният глад ще настъпи когато китайците осъзнаят, че до сега са яли само гарнитурата.
11
3
 
14
 
! Отговори
може може преди 7 години
Браво на китайката казва едно нещо което се знае че българското земеделие е всичко друго но не и българско , туризма също , всичко друго но не е не се държи от българи и не работи за българи , а китайските комунисти ги поздравявам за това че с пълзене за 25 години ни стигнаха по заплати , евала , днес в източна европа утре в западна европа както беше казал един правешки буржоа .
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много обичам китайска храна.Скоро обаче, останах разочарован, като научих, че Китай й казват просто храна.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баници, сирене, рози дрън, дрън та дрън. Виждал съм около Лисабон села напълно обезлюдени села китайците са им изкупили къщите за складове, това си е една далновидна външна политика която функционира много ефикасно.
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква симпатична китайка на снимката. Искам да ми роди много, ама много малки и сладки китайчета.