Забавачки ще гледат децата ни до 12 часа дневно

Родителите ще могат да ги взимат и в 20:00 часа
3 май 2016 09:37, Петя Славова
26
Забавачки ще гледат децата ни до 12 часа дневно
Снимка: flickrs

Децата в големите градове ще имат право да остават в детската градина до 12 часа, а не до 10, както е в момента. Това предвижда новият стандарт за предучилищно образование, съобщава "Монитор".

Според решение на местната власт, с нововъведението, ако родителят е завел детето си в 8:00 часа в забавачница, може да си го вземе в 20:00 часа, а не както е до този момент до 18.00 часа.

Още по темата

Проектът на документа беше публикуван за обществено обсъждане през март. В крайния вариант обаче ще бъде добавена и възможността хлапетата да остават за по-дълго в детските градини.

Това обаче ще важи само за големите градове и ще влиза в сила с решение на общината.

Така в стандарта ще бъде записано, че хлапетата могат да остават в детските градини – до 10 часа, а в случаите, в които има решение от местната власт – до 12.

Това решава проблема на родителите, които работят до по-късно или пък пътят от работата до детската градина им отнема повече време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А дано ама надали 7 Ами *** ти да работиш от 7 сутринта ,до 8 вечерта.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По отношение на работното време, персонала на детските заведения е разглезен от край време. Аз ако така не спазвам работното време, както те го правят, за нула време ще ме изхвърлят от работа, а те даже и претенции имат - да си вземем детето часове преди края на работното им време.
25
2
 
2
 
! Отговори
Как беше при мен преди 7 години
Друг интересен факт - дъщеря ми се научи в детската градина/ясла да псува, преди да се научи да говори както трябва. Добре, че обикновено само ние си разбирахме, какви ги говори, но се случваше и други да разберат на какво са я научили в детската градина/ясла.
24
1
 
2
 
! Отговори
Как беше при мен преди 7 години
Когато преди години моите деца ходеха на детска ясла и детска градина, почти винаги все едни и същи родители стояхме и чакахме да отворят детската градина, обикновено 15-20 минути след началото на работното им време. По това време правеха сборна група, за деца, които се водят по-рано, които после си отиваха по групите, когато идваха и останалите от персонала. Същото се повтаряше и вечер, а ние просто не можехме и минута по-рано да си вземем децата, а сутрин закъснявахме заради детската градина
23
1
 
10
 
! Отговори
детска учителка преди 7 години
Работното ми време в момента е до 18.00 часа и нито минута повече. За толкова ми плащат. До 18.00 часа съм на работното си място - усмихната, приветлива и работеща. За съжаление често ми се случва да стоя още половин или цял час след работното си време, заради родители, забравили да си приберат децата. Да не говорим, че понякога се налага да ги водя и по домовете им, защото родителите им си имат работа, спят или просто не им пука за отрочетата им. Извинявайте, кофти родители!!!
22
0
 
7
 
! Отговори
54 преди 7 години
НАЛИ ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА САМ,НАЛИ ВСИЧКИ ВИКАТЕ СРЕЩУ СОЦА А ИСКАТЕ ПРИВИЛЕГИИ КАТО ТОГАВА,НА ЗАПАД НА КЪДЕТО ГЛЕДАТЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК Е-В 9 ОТВАРЯТ ПОРТИТЕ И ПУСКАТ ДЕТЕТО,СЛЕДОБЯД В 17 ПАК ГИ ОТВАРЯТ И СИ ГО ПРИБИРАТЕ,НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ РАБОТНОТО ВИ ВРЕМЕ.САМО ТУК ЗА ВАС НЯМА УГОДИЯ
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само работното време причината детето да остане малко повече в детската градина. Най-често срещаният случай е проблеми с транспорта, но може да има и други случаи, които не се повтарят всеки ден. От край време си е така - правят сборна група в началото на работния ден и сборна група в края на деня, за да не стоят там през цялото време, за което им се плаща.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ko, да кажем ние с гайтите, за децата на които няма нито места в забавачките, нито в детските градини, нито в яслите?Явно за нас важи, след като нямаме хляб, да ядем пасти както е казала една персона със синя кръв
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 15 родител/учител Г-не/Г-жо не сте ме разбрали. Аз съм за това работното време да е приемливо за родителите, защото и аз съм родител, но колежките учителки също ме гледат "на кръв" така да се каже когато закъснявам. Но това е моята професия, аз съм си я избрала. Обаче съм и от другата страна като учител и мога да ви кажа че масово има деца които са в ДГ защото на родителите им е по-лесно някой друг да се занимава.
18
0
 
6
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
Я държавата да си ги гледа по 24 часа-и така ние ще сме си свободни!
17
2
 
12
 
! Отговори
До 15 родител/учител преди 7 години
Госпожо/господине - как се доказва работно време според Вас? По договор работното време на повечето хора е от 9 до 18 часа, но това не знаич, че не стоян извънредно през ден. Апропо, работното време на детските градини също би следвало да се спазва, и тогава няма да има проблеми със "закъсняващи" родители.
16
6
 
7
 
! Отговори
бай брадър преди 7 години
Ей калпав народ сме и такъв ще си останем... Ми ще работят на две смени и няма да се мръщят че не са си тръгнали преди края на работното си време лелките. А този родител дето иска да се доказва работното време на родителите - май много ви измъти главата соц-а, а?
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aз съм и родител и учител в детска градина. Когато съм втора смяна моето дете също стои до края на работния ден в неговото ОДЗ.Трябва да има вариант и за родителите които са на работа до по- късно. Мен лично ми е неприятен факта че има хора които умишлено оставят децата си до последната минута. Едно е да нямаш възможност да вземеш детето си защото си на работа до късно, съвсем друго е защото не ти се занимава с него. Да се измисли начин за доказване на работното време на родителите.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе как да стане това 1 година платено майчинство, после няма ясли, няма достатъчно места в градините- за София говоря, разстоянията са големи, а трябвало жените да работят наравно с мъжете, така казаха Данков и Горанов, че дългото майчинство от 2 години ли разлигавяло жените, и после що няма деца.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те сега учителките се мръщят, като идеш в 17.30 да си вземеш детето, че до осем вечертаА за град като София, ако свършваш работа да речем в 17.30, при тези разстояния, трябва да плащаш на някой да ти го прибира.
12
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Управленското ниво липсва в България. Тотално!!! От най-високите до най-ниските нива. В болниците, в банките, в общините, навсякъде нещата може да светнат само с малко желание. Лелките няма да се държат така, ако заплатата им е добра и от работата им зависи, дали ще работят следващия месец или не.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата градина най-късно до 17:30 е затворена. А отидеш след 17:00 да си вземеш детето, ще те убият с поглед. Не ми се мисли какво изтърпяват дечицата, чиито родители закъсняват. И да вземат да решат проблема с децата, които не спят на обяд. За някои дечица е ужасно мъчени да лежат 3 часа в леглото без да мърдат.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат да направят детските градини от 2-годишна възраст. По малките населени места градините са празни, а майките напускат работа, защото като им свърши майчинството, докато детето навърши 3 години, няма кой да го гледа.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До таткоДа си чувал за целоседмичните детски градини? През 50 и 60-те е имало такива. Водиш си детето в понеделник сутрин и го прибираш в петък вечерта. Така, че какво се възмущаваш? Другарите са го били измислили още преди повече от 50 години, за да могат и двамата родители да бачкат до откат.
8
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
То няма лошо,но дали ще има учителки да ги гледат?Като гледам,все са над 50г ,а младите едва ли ще отидат да работят там.Трудна работа!!!