Пречи ли природата на ромите на интеграцията?

Боян Расате: България е пред тежка етническа криза!
5 май 2016 12:52,
41
Пречи ли природата на ромите на интеграцията?
Снимка: bgonair.bg

От години предупреждавам, че България се намира на прага на гражданска война. За да се усвоят едни средства за интеграция на циганите, държавата и институциите премълчават и отбягват темата.Това каза в предаването "Сутрешен блок" Боян Расате от движение "Гвардия". Изказването му е по отношение на случилото се в Раднево, когато четирима мъже пребиха трима младежи, и последвалия протест в града заради ромските своеволия.

"На първо място за тези процеси е виновна самата природа на онези, които участват в тях, а в България интеграция на циганите нито се случва, нито ще се получи", категоричен е той.

Още по темата

"Няма такова място като език на омразата, има език на истината. България е пред тежка етническа криза и предстои много сериозен конфликт", прогнозира Расате.

Той е категоричен, че ромските проблеми няма да бъдат решени от тези, които управляват, защото те робуват на политиката, която провеждат. "Тя е мултикултурна и няма за цел да запази традициите на българската нация", каза той.

Петко Асенов от Център за развитие на ромите подчерта, че това, което се случва в Раднево, са последици от много неща, за които държавата не е взела отношение.

"Тук трябва самата държава да вземе мерки и да върнем тези деца, които са от улицата - в училище", посочи Асенов. Той отрече да има липса на желание от страна на ромите. "Всеки иска да обучи детето си и то да завърши", смята Асенов и подчерта, че икономическите проблеми създават големи проблеми на ромските семейства.

"Почти във всички ромски квартали има такива фамилии, които може да се каже, че тероризират. Затова ние искахме да се вземат мерки именно за тях, да се види там вместо с полиция и прокуратура, да се направи една програма", каза още Петко Асенов и посочи, че те са подготвили програма.

"Искахме да се създава консултативни ромски съвети по сигурността, в които да влезе директорът на полицията, кметът. За да може тези фамилии, там където има проблеми, ние вече по места да вземем мерки".

"Хвърлянето на вината върху една или друга циганска фамилия е просто поредният маньовър, който се опитват някои да използват, за да отклонят вниманието от същинския проблем", смята обаче Боян Расате.

"Тук не става въпрос за това, че някакви фамилии създавали проблеми, а останалите цигани били "цвете за мирисане". Няма такова нещо. Цялата циганска общност е създадена от отделни кланове и племена. Навсякъде, където има проблем, има такива фамилии".

"Кметът къде беше досега и защо спа? Защо не събори незаконните постройки? Защо другите кметове, които гледат това предаване, не съборят техните незаконни постройки, преди да се е стигнало до проблеми в някое друго Раднево или някой друг Гърмен?", пита Расате. "Аз ще ви кажа защо - защото това са им избиратели".

"Във Факултета имаше такива къщи и бараки, които декември месец ние сме ги бутнали", каза Асенов.

На въпрос дали има сигурна информация, че ромски групи се организират и ще пътуват до Раднево, Петко Асенов каза, че "искат, но ние ги спираме".

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
28
 
! Отговори
акуд преди 7 години
само тоягата възпитава и животните
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3За сведение т.н. спасяване на българските евреи от експулсиране в лагерите на смърта през ВСВ,общо 49000 души евреи + роми. Тато внася от всички съседни държави над 350 000 роми. В резултат днес са над милион. Преди 44-та година малцината роми в България са били християни, основно занаятчии.А, днес вече ходят с бурки.
6
0
 
43
 
! Отговори
зоолог преди 7 години
Идеята за интеграцията на ромите в българското общество ми изглегежда като идеята да се кръстоса орел с лешояд. Това са две птици привидно еднакви на вид, но със съвсем различна природа.
5
38
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
Случайно някой да знае етническия произход на този индивид расате,да не би да е плод на смесен брак.Защото по време на османската империя,еничарите са били най-жестоки,към етноса ,от който са произхождали,че сега и този расате,толкова да мрази ромите.
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква интеграция ? Франция ги върна . Явно не не се получава .Малко ми прилича на вица дето детето закъсняло за училище защото помагало на една баба да пресече улицата , но се забавило , защото бабата въобще не искала да пресича !Та и тук нещо такова ... ще интегрираме *** те искат ли .За детски и помощи съм сигурен ,че искат .
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е,но кой да го чуе?
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо по времето на комунизма колко роми имат основно или средно.....това във Раднево е цвете за мирисане.......полицията и пресата премълчават много издевателства и престъпления на ромите.....поради простата причина.....България е на прага на......
1
0
 
33
 
! Отговори
езиковед преди 7 години
На тяхния безписмен език "ром" означава същото, каквото на английски "мен" - мъж,човек. Като държат да бъдат назовавани роми/човеци с аргумент на обратното означа, че другите не сме човеци. На техния език съществува дума определяща другите етноси "гадж", аналогична на думата на езика иврит "гои" - нечовек.