Стягат Чинията на Бузлуджа, правят я хотел или ресторант

Паметникът струвал на социалистическа България, 14.5 млн. лв
16 юни 2016 21:12,
114
Стягат Чинията на Бузлуджа, правят я хотел или ресторант
Снимка: архив, Bulphoto

Четири варианта за възстановяване на Чинията на Бузлуджа предлага архитект Дора Иванова. Основното предложение е порутеното съоръжение да се превърне в монумент на националната историческа памет. Второто е Чинията е да стане Музей на комунизма, а най-екстравагантното е тя да стане хотел или ресторант.

Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 година, и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши. "Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития", коментира междувременно арх. Стоилов.

Археологът проф. Николай Овчаров пък обясни, че по време на честванията на празника на розата в Казанлък миналата седмица е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента. На среща в Министерството на културата където Овчаров е съветник на министър Вежди Рашидов, представители на Съюза на българските художници Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния авторски колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа, припомни проф. Овчаров пред BTV.

Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статутът му, както и отношението на БСП към него, след като през 2011 година той беше даден на партията, но тя още не го е приела.

"Целият колектив е готов да работи", категоричен е Георги Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип.

"Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види", добави Стоилов.

Над 14,5 млн. лв. е струвало някога изграждането на старопланинския монумент, по предварителните пресмятания на арх. Дора Иванова за санирането на обекта сега ще трябват 2,5 млн. лв.

Достъпът до рушащия се и ограбен през последните 25 години дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители, напомниха от Старозагорската областна управа.

Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените.

Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: ПаметникБузлуджачиния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
12
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Само 14,5 милиона ли е струвал?! Ми че то 1 км магистрала на Боко е три пъти по-скъпа!
39
11
 
24
 
! Отговори
xxxx преди 7 години
*** оли.гофрени! Само да рушите от злоба се научихте! Това е ИСТОРИЯ.! Гледайте и четете как цивилизованите хора по света се отнасят с построеното каквото и да е и от който и да е.... Комплексари долни и безмозъчни изчадия... Ще се пръснете от злоба...
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го направят пункт за скраб за да няма ощетени!
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обектът е една безмислица за която не трябва да се харчат пари. разбира се,ако искат от бсп могат да си съберат пари и да възстановяват.та,цялото ръководство са от милионер нагоре.вижте корнелийка,облечена цялата по версаче,р.овчаров,гергов и т.н.
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние"от такова заключение не произтичат положителни очаквания. Събаряне, ново строителство. Най-добре е този проект да се възложи на БСП. Той си е техен. Да си бръкнат в джоба техните милиардери.
35
1
 
9
 
! Отговори
Боцко преди 7 години
Ремонт и после ремонт на ремонта !
34
9
 
9
 
! Отговори
Прозорлив преди 7 години
Не искам даже да повярвам колко низкоинтелигетни животни пишат тук без да са посещавали училище дори!
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много уникална архитектурна идея! Истински паметник от епохата на соцмодерн. Трябва да бъде запазен и реставриран като музей на соц модерна.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох на мама ! Що пара може да се гушне . Ох мама! Гарантирано от Греб .
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 60рНе, такива сгради няма "на всяко кьоше" и не случайно повечето чужденци я намират за забележителност. Ако не беше свързана с комунизъма, щеше да ревеш как държавата съсипва паметници на културата с безхаберието си.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая Иванова е поредната Калинка.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЪЗСТАНОВЯВАЙТЕ СИ ГО САМО, ЧЕ НЕ С ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БУДАЛИСОВ ВИНАГИ Е БИЛ И ЩЕ СИ ОСТАНЕ СВРЪХ КОМУНИСТ!
28
2
 
5
 
! Отговори
Забележително преди 7 години
Най-забележителното безсмислено творение на човека след Хеопсовата пирамида. Поне да бяха погребали бай Тошо там - да знем за какво е.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградата си е интересна, но някои освен да пюят и да рушат друго не знаят.
26
6
 
9
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Ненавиждам комунизма. Но смятам че такива съоражения трябва да се поддържат, да им се слага една таксичка за вход, да идват туристите да се снимат и да цъкат с език.
25
3
 
12
 
! Отговори
Треска преди 7 години
Тече трескава подготовка за изпращането на Монумента към светлото бъдеще. От БеСеПе се събират хора на грандиозен митинг. Всички те ще опъват ластиците на Чинията и тя ще бъде изстреляна към Светлото Бъдеще. Напред към Комунизма1
24
10
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВЗРИВИ ТОЗИ ПАМЕТНИК НА БЕЗУМИЕТО !
23
5
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
Тези пари не са от хазната, а са пари изкарани от бригади и съботници, от гражданите и селяните в цяла България ! В продължение на една година от моята заплата се вземаше месечна сума за изграждане на Летящата чиния на Бузлуджа! ПАРИТЕ СА ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА, НЕ СА НА ПАРТИЯТА СТОЛЕТНИЦА! Да се започне разследване за безстопанственото отношение и кражбите нанесени на този монумент и виновниците се вкарат зад решитките за кражба от джоба на българския народ!
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си остане паметник на националната ни история. Чужденците се изтрепват да харчат пари при посещение на такива паметници на социализма. Например в Москва мавзолея на Ленин е здрав и работи и Чужденците се надпреварват да дават 10 долара за вход. Има огромни опашки всеки ден пред входа. Аз мислех да го посетя но се отказах трябва да чакаш поне 4 часа докато влезеш освен ако не отидеш рано сутрин когато отварят.
21
3
 
1
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 7 години
И аз имам една къща на село която се е пропукала от всичките четири стени.Сега се чудя колко пари ще ми трябват да я ремонтирам и закърпя и няма ли да ми излезе по-евтино ако я съборя и построя нова?P.S.: Всеки който се интересува, нека потърси и намери, ако още не е намерил, информация за курортния комплекс "Прора" на нацистите от Третия Райх. И в какво се е превърнал сега!Това да служи за поука на всички (национал)социалисти!