Не депонираме чужди боклуци, увери Василева

С европари ще модернизират пречиствателната станция в Златни пясъци
12
Не депонираме чужди боклуци, увери Василева
Снимка: БТА

“Край Варна не се депонират отпадъци, внесени от чужди страни”, категорична беше екоминистърът Ивелина Василева.

Още по темата
Тя направи това изказване след въпрос дали тонове боклук от Италия ще бъдат съхранявани на сметището и после обработени в девненския Циментов завод, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Балите могат единствено да се използват за гориво.

Те са специално преработени, за да са калорични. Това ги прави суровина, даваща възможност за получаване на ток и топлоенергия.

Ивелина Василева е категорична, че на 100% се спазва законодателството. Министърът на околната среда и водите каза, че няма как в България (и в частност Варна) да се внасят отпадъци с цел депониране.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Варна Иван Портних подписаха в общината договор за втора фаза от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация Златни пясъци. Финансирането в размер на 37 млн. лв. е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“

Със средствата ще се извърши разширение и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в кк "Златни пясъци". Ще се изгради и част от канализацията на селищното образувание Ален мак.

Проектът включва и изграждането на канализационна мрежа (около 5 км) в местността "Ален мак", където са обхванати едва 20% от територията. На практика тка се прави сериозна стъпка към превенция на свлачищните процеси в този район.

Сега там хората разчитат на септични ями и нерегламентирани зауствания, които създават проблеми и условия за свлачища.

“Отпадъчните води се заустват на 2,3 км навътре в морето. Пречиствателната станция на Златни пясъци е изградена преди 33 г. През 1983 г. е въведена в експлоатация с капацитет за около 20 000 души. След реализацията на втория етап се предвижда тя да обслужва 72 000 жители и туристи през летния период и 18 000 през зимния сезон”, каза министър Василева.

През миналия програмен период в цялата Варненска област са били инвестирани 197 млн. лв. по ОП "Околна среда". По цялото Черноморие са реализирани едни от най-мащабните екологични проекти - над 350 млн. лв. са вложени за пречистване на отпадните води в Черно море.

Автор: Борис Проданов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4ВиЯ може да имате и 10 такива заводи, ама защо не използваме нашите отпадъци, а внасяме "специално обработени"? Някой е платил на някого, затова ги внасяме и замърсяваме нашия въздух! На баба си разправяйте с 5, че не отделяли вредности! Открихте нов физичен закон!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4 и 5Абе, "умния", ако е толкова печеливш бизнес, защо ни го дават на нас бе, те какво, благодетели ли са ни? А частните фирми, които внасят *** - страхотен ти е аргументът, няма що, - тези фирми на Луната ли са или в нашата държава. Нали държавата определя правилата! Или не знае, какво правят частните фирми? Тогава, за какво е държава? Тая министърка нищо не знае, така ли, ама се оказва, че знае! А може би считаш, че нямаме държава, а!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Точно защото е бизнес, не ни интересува вашия глад за отпадъци. Ако "алтернативното" гориво беше толкова ценно, щяха да си го използват там, а не да научаваме от чуждите медии, че щели да го изпращат у нас!
6
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Не въпроса какво уверява тази леля ! Въпроса е вярно ли е това което уверява?!?! На нея или на очите си и ушите си да вярваме ?!?!
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъъпите българи пак много разбират бе...Тези бали се ползват за изгаряне и не отделят вредни емисии като въглищата или мазута.До село Езерово, Варненско, от години работи такава фабрика. Защо никой не се оплака до сега?
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина сте много ***!Това не е *** а RDF, използва се да замести част от изгаряните въглища!Коментирате неща които никога не сте чували.Ния имаме само 3 завода за обработка на битови отпадъци, а има глад за такова гориво. То е специално обработено.Използва се в целия развит свят, другите строят сметища.Това е международен бизнес. Не го внася държавата, а го поръчват частни български фирми. Другото му име е Алтернативно гориво.
3
1
 
3
 
! Отговори
:) :) :) преди 7 години
"Глупавите" италианци не си горят "екологичните" отпадъци, а ги дават на "умните" българи да произвеждат ток и топлоенергия. Интересна гледна точка. Аз пък виждам нещата така:1. Боко взима едни 20-30 милиона. 2. Прави се измамата, че уж ще горим отпадъци и ще строим комунизма, а всъщност *** ще се изхвърлят в някое поле. 3. След 10 години Тиквата и родата му са приказно богати и в чужбина, а вие гласувалите за Тиквата сте си в България, но зарити от италиански ***.
2
0
 
2
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Ах, че неприятен пухкаван
1
1
 
12
 
! Отговори
варна1 преди 7 години
Пълни лъжи от бибитковите калинки от снимката!*** стоварен на пристан на стария канал се вижда, преминавайки по моста в посока Бургас -вдясно!! бели и черни опаковки-денкове на кея ,дето се товарят железни отпъдъци ,по рано и дърва, за турция!!!