Хотелиер тарикат завивал туристи с мръсни чаршафи

Бълхи и дървеници щъкат в бельото, пестели от дезинфектанти
10 авг 2016 09:00,
47
Хотелиер тарикат завивал туристи с мръсни чаршафи
Снимка: архив, Bulphoto

В хотели по морето завиват туристите в комплект мръсно и чисто бельо. В Кранево вече е съставен първият за този туристически сезон акт за непрани спални комплекти.

Собственици на хотели и бунгала в Балчик, Шабла, Кранево, с. Българево и в курортния комплекс Карвуна пък са санкционирани за лоша хигиена в стаите, неправилно съхранение на мръсни и прани чаршафи, както и за липса на дезинфектанти, съобщиха от Районната здравна инспекция.

При проверките здравните инспектори не вземат проби от чаршафи седалки на тоалетни чинии, мивки, бани и подови настилки. Проверява се дали спалното бельо е чисто и на колко време и с какви препарати се пере, съобщава "Монитор".

Следи от течности, бълхи, акари и дървеници обаче чакат туристите в бельото и в много случаи и след като чаршафите са изпрани. Причината е, че се пере при ниска температура, която не убива бактериите, обясниха здравни експерти.

"Ендопаразитите, които остават в спалното бельо, се унищожават при пране над 60 градуса. Тази е температурата, която дава добра стерилизация и при други замърсители", коментира паразитологът доц. Борислава Чакърова, преподавател в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора. Сред тях са акарите, които провокират алергиите, както и един вид от тях, който е причинител на крастата, допълни тя.

Доц. Чакърова обясни, че зараза от човешки течности върху спалното бельо, като сперма или урина, не може да прихване, тъй като трихономите умират в съприкосновение с въздуха.

Потенциален развъдник на бактерии са одеялата и шалтетата, защото те пък се перат не повече от веднъж годишно Същата е ситуацията и с възглавниците. Дори калъфките им да се сменят след всеки турист, от тях на повърхността избиват бактерии, скрити в калъфката.

Трябва да се внимава и с кърпите и хавлиите в хотелските бани. Те също са със съмнителна чистота, съветват медици. Според здравните наредби прането на бельото в хотели, почивни станции и бунгала трябва да става задължително по химиотермодезинфекциония метод. Това означава, че при предварителното изпиране трябва да се използват перилен и дезинфекционен препарат, а същинското пране трябва да се извършва при температура на водата от 50 до 90 градуса. В много случаи бельото се пере при температура не повече от 40 градуса и без дезинфектант за по-евтино.

От началото на 2016 г. са извършeни 1442 проверки на 568 обекта. Само в един хотел обаче е установена лоша хигиена в стаи, коридори и общи площи. В други три пък е констатирано, че работят, без да са вписани в публичния регистър на обектите, контролирани от РЗИ.

Забраната за тютюнопушене на обществени места е нарушена само на едно място. Връчените актове за административни нарушения са едва 6.

На собственика на друг хотел пък са издадени предписания да бъдат взети мерки за обезшумяване на климатичната инсталация.

Според здравната инспекция във Варна няма проблеми и със защитата от гризачи и насекоми по морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варненецо, не си плащаш баце! Хората им трябват парички, както е казал един - за карамфили. Пък ти се стискаш. Пък иначе морето е бонбон.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз на мойте най редовно им пикая в питиетата или карам момчетата да го правят. На британските туристи де. На наще - руските, само квалитетно.
37
0
 
14
 
! Отговори
От Варна преди 7 години
Собственик съм на малка фамилна къща за гости в района на Златни Пясъци...всичко ми е изрядно...а ме скъсаха от проверки това лято ...последно се заядоха за не добре раздвижена брава на врата която беше чисто нова. Над мен има соц почивна станция...която стана собственост на някакъв депутат...вътре е мизирея все едно времето е застинало от преди 30 години....при въпроса ми към инспекторите...``Там няма ли да проверите``....отговора беше ``Там работа нямаме`` !!! Без Думи.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е хотела?Сега ми е 1 ден в кранево
35
0
 
5
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Всеки пъпеш си вика ще съм бизнес мен хотел ще въртя.А то селски пъпеш.Хвала на такива луде,помагащи на развитието на туризма ни-селския.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименима си изисквания и за 2 и за 3 звезди и за високо категорийните хотели. Хигиената обаче е основно изискване всички. На многото звезди - бельото и хавлиите се сменят всеки ден, а за 2 и 3 - през 1 ден. Но ти, драги хотелиере, като и пвечето ти колеги наблягате на кичозен чалга-интериор, вместо да се хванете и да прочетете наредбата за категоризация на туристическите обекти. Ясно и точно си е написано. А в 2 и 3 звезди не се спи без пари, нали?
33
6
 
2
 
! Отговори
Viktor Make :) преди 7 години
Kakvo iskate vie be? Za 50lv all inclusive I zena v legloto li? Zasto pliuete po hubavito chernomorie ilitva e ot turci plateno za da letuvat horata v Turciq. Koi vi nabi v glavata 4e se drugi narodi I drzavi stavat samo BG ne?
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко е мизерия,от остатъци приготвят други храни,не сменят чаршафи,вичко е полудяло за пари,карамфили да си купят с тях
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея с претенциите да отидат на 4 звездни хотели и да не ми ги сравняват с накви долнопробни квартири. Ще ме извинявате ама какво очаквате от 2-3 звезден хотел , или квартира. Естественно че ще е ***. Който каквото си плаща, това получава. Аз оплаквания от 4-звездни хотели имам много малко. Вие си ходете на солниците във Византия.
30
4
 
1
 
! Отговори
полски патент преди 7 години
При социализъма когато при нас почиваха приятелите ни от СИВ всички домове по морето ставаха хотели.Роднини до девето коляно нападаха братчед имащ глупоста да се премести да живее в нечии морски град.По предприемчивите морски жители създадоха поминък като отдаваха квартири.Спомням си едни такива пишман хотелиери.Те ми се оплакаха от поляците и чехите но най-вече от поляците.Мажат се с някакво плажно олио полски патент който не се изпира.Чаршафите след смяната ствали за буклука.Та риск на профе
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция това посмъртно не може да се случи. Затова нормалните хора ходим там.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До варненецот соц-време по морето сте си такива, като че ли с по два *ъза! Баба хазайка (на почивка с карта) ни е посрщала с легло, застлано с бяла покривка на Балкантурист, по която имаше доматени семки!
27
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ако само са чаршафите - да не се окаже че храната е от остатъци на съседния хотел?
26
34
 
5
 
! Отговори
варненец преди 7 години
Хах , на Златните има 100 хил.чужденци в момента , ври и кипи ! Въобще никва гърция не може да влияе на Варна ! Вие си плюйте тука за центове ..мууааахахаххаха
25
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Да не говорим, че бълхите и дървениците може да си ги занесете за отглеждане вкъщи...Имах подобен случай с хотел , но не край морето - наложи се да правим 2 химически атаки на апартамента, докато гадовете измрат.
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (22)Те само БСП/БКП крадат, нали - другите са чисти като момини сълзи :)Точно другите съсипаха България 1/4 век.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз винаги когато ходех по български курорти си носех спално бельо и хавлии. Сега когато ходя другаде нямам такива грижи.
22
8
 
7
 
! Отговори
Фичо преди 7 години
До СпомениДали морската вода е бистра или мътна, няма никаква връзка с чистотата й. Бистрата вода може да е ***, а мътната като кока-кола-чиста, това са природни фактори. Като цяло Черно море е чисто, аз съм се къпал хиляди пъти, и ми няма нищо. Е, не вярвам да се съгласите с мен, заради мантрата "***" :)
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможно е, всичко в БГ е възможно.Трябва тези звезди дето си ги окичват да не са на принципа колко желаят да имат, а колко заслужават.
20
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По нашето черноморие няма истински хотелиери - бизнесмени . Това са назначени капиталисти от БКП-БСП , които са научени цял живот да крадат . Това няма да се оправи никога докато са тези т.н. собственици на хотели .