BG безумия: Обезлюдени села със стадиони за милиони

Във видинските села няма деца, няма работа и мечтаят за улици
29 авг 2016 15:00, Анисия Иванова
107
BG безумия: Обезлюдени села със стадиони за милиони
Снимка: Bulgaria ON AIR

От няколко години Северозападна България е в челото на европейските класации по бедност и отрицателен прираст на населението. Тази тенденция обаче не пречи нито на правителството, нито на местната власт да изграждат спортни съоръжения за милиони.

Община Руженци, най-бедната община, в най-бедния район в Европа. Тук безработицата е 75%, а от хилядата жители на селото, пенсионерите са 65%.

"Отдавна препитанието свърши за тях. Допреди години се занимаваха с животновъдство и земеделие", посочват от общината.

Въпреки стряскащата статистика тук са инвестирани над 5 милиона и половина в спортното съоръжение, което се ползва предимно от деца заради липсата на физкултурен салон в училището.

"Докато не се открият работни места, да има къде да работят, тогава младите ще се върнат и ще има смисъл да се работи по спорта и по стадиона. Засега това е кръгла нула", заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR жител на селото.

По данни на общината в училището учат над 220 деца. Тук освен футболен терен, е изградена зала за журналисти, съблекални, тепих за джудо, а от стените по коридорите висят необезопасени кабели. Тоалетните и баните за спортистите също са недовършени.

"Забележките са по външния вид", казват от общината.

Само на 15 км от село Ружинци има друго село със същия стадион. Тук общата картина не е по-различна - застаряващо население без собствен отбор се радва на стадиона, където от откриването му досега не се е изиграл нито един официален мач, а парите, отделени за издръжка, отдавна са изчерпани.

"Имахме заложени 10 хиляди лева, които отдавна изхарчихме", заявяват от администрацията на селото.

Още на север - малкото видинско село Ново село също се хвали със спортен комплекс за 5 515 432 лв. "За какво ми е. И да го има, и да го няма, все тая", споделя жител на селцето.

Издръжката на комплекса гълта 68 000 лв. на година от общинския бюджет, а от общината твърдят, че нямат статистика от колко човека се ползва проектът.

"Вместо този стадион, трябва да оправят улиците. Тук няма хора, сакатите бабички ли ще ходят на басейна", казват жители.

Според договорите и на трите съоръжения кметовете нямат право да събират такси за използването на спортните комплекси. А ако не се справят с поддръжката им, ще трябва да връщат от собствената си хазна общо 11 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
12
 
! Отговори
неее преди 7 години
Това не е БГ-безумие. Пари от ЕС се усвояват, за това се дават! Нито са виновни комунистите. Това са изкривяванията на ЕС и нашенските шмекери се адаптират.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ние не изцоцаме ЕУ-то, ще го направят мюмюните чрез социал. Затова влезнахме в този съюз, за да останат малко евро-кинти и в немюмюни(че не мога да кажа бели хора). Само ние можем да точим пладнешки, без капка мисъл! Мюмюна го прави хитро и неусетно! След 20 години, когато се осъзнае мюмюнското население в Европа и започне да коли...ще търсим родните бандюги, откраднали милиарди, да ни пазат от ятагана!
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
целата е в българия да няма никакво производство за да може западняците да си пласират *** тук. от ес се дават пари само за такива простотии а не да се построят някакви предприятия да има препитание за хората.
37
0
 
24
 
! Отговори
Това е навсякъде преди 7 години
не само във видинско. Селата около радомир-също. То-2-3 къщи с една баба, ама ...стадион. Голямо крадене е паднало!
36
1
 
24
 
! Отговори
:) :) :) преди 7 години
ГЕРБ са професионални крадци. Могат да откраднат по 100000 начина. Дай им власт и гледай какво става. Много ми е чудно на кой ще хвърли вината този път Тиквата? На Орешарски - не става, на Съсела Станишев - не става, Костов и той не става????? КОЙ ще обвини Тиквата? КОЙ? КОЙ? КОЙ?Марсианците? Хан Апсарух? Рептилите? Путин?
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте стадиона с басейн в Земен - същата работа, но събират такси, за които не дават билет. Съблекалните и тоалетните са пълна мизерия. Не е зле да се направи проверка как стават нещата там.
34
0
 
19
 
! Отговори
Краси преди 7 години
Няма съд!Иначе извършилите това и отпусналите парите отдавна щяха да са в затвора.
33
0
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Исках да кажем безплатно ли ще е? Или?..... Усвояването ми е ясно.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а местните българи са гледали като телета и чак пред свършен факт се питат за какво им е стадион от 5 милиона.
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
огромни пари на европейските данъкоплатци се усвояват от определени фирми за никому ненужни обекти. после тези обекти искат охрана,поддръжка и са в тежест на общината.резултат ще е увеличение на данъците. така се скубят европейските и български данъкоплатци в интерес на корупциони схеми
30
0
 
18
 
! Отговори
Дали е нарочно? преди 7 години
Е, така е, малко повече от 25 години нищо смислено и за развитието на страната, за стимулирането на икономиката, за образованието, за следващите поколения, след още 10 абсолютен разпад, един град и няколко курорта, м/у тях мизерия и разруха, обезлюдени игрални площадки. Пари за пенсии? Не! Млади, кадърни, работливи, амбициозни? Все по-малко! Лицата от комунизма и дс къде нарочно, къде без да се замислят, са на път да смажат цяла държава, която уж е и тяхна, и те са нейни граждани, дали е нарочно
29
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не са инвестирани милиони милиони пари за работни места? Пропьдихте млади ей! Накрая ще се молим на кафевите да ни работят!
28
10
 
18
 
! Отговори
не се наядоха бреййй преди 7 години
Комунисти, комсомолци дружно да крадем наред! То не бяха мандри, после фалираха банки и прибраха парите от депозити, после измислиха финансови пирамиди за да приберат парите, които хората не бяха внесли в банки, сега крадат пари от европейскияте фондове, които ни отпускат пари за да се подобри живота на хората, ама червените крадци на които им бяха спрели парите от ЕС заради кражби при управлението на БСП сега пак намират начин при правлението на ГЕРБ и пак успяват да крадат чрез своите кметове!
27
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кметовете на тези села са от БСП и ДПС. Не, че тези на ГЕРБ са по-добри.
26
1
 
23
 
! Отговори
някой преди 7 години
Ами безбройните детски площадки във Варна, където има само по 2-3 люлки и пързалка и то само за деца до 3-годишна възраст?В много случаи развалиха запазените детски площадки и на тяхно място направиха нови, но по-неудобни.Но пък се усвоиха едни немалко парички в нечии джобове.Ами боядисаните в синьо няколко плочки пред автобусните спирки за инвалидите, които така и не се ползват, защото са безсмислени - автобусите ни не са пригодени за инвалидни колички.Кражбите у нас ги наричат "усвояване".
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където има много пари, там има и политически интереси, без значение дали е стадион, саниране, сметоизвозване... и т.н.
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емитакае!По тая европрограма не се изисква самоучастие, всички пари идват на готово. Те се наливат в определени фирми, които връщат 70% на когото трябва. Така че и ски шанци ще им построят.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То скоро и страната ще е без население, но пришълците ще се точат по магистрали, а не през шубраците. Важното е, че има кой да реже лентичките и кой да отразява събитията! Ха ха ха
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е виновен бе,нали така бяха оправданията
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време Тодор Живков наложи принципа "Приземяване! Приземяване! Приземяване!"Сега бившия му бодигард работи на принципа "Усвояване, усвояване, присвояване!"