Грешка-човешка: жена години доказва, че е погасила задължения към банка

Оказало се, че объркали името й, сега поднасят извинения
Обновена: 9 окт 2016 14:51 | 9 окт 2016 14:45, Петя Славова
24
Грешка-човешка: жена години доказва, че е погасила задължения към банка
Снимка: БНТ

Жена от Пловдив от три години се опитва да докаже, че не дължи пари по стоков кредит, изтеглен през 2006 г. и погасен същата година.

Музикантката Виолета Стойчева научава, че дължи пари случайно, докато се опитва да изтегли кредит от друга банка.

Тогава жената си спомня, че преди три години са я търсили от колекторска фирма за изтеглен кредит за закупуване на мебели.

Според нея, тя е изплатила сумата същата година и смята, че всичко е приключило. Купува си апартамент и си живее спокойно. Години след това се появява документ, че дължи още 45 лева по заема от 2006 г.

Стойчева не пази вносните бележки и няма как да докаже, че е изплатила задълженията си, а кредитът й е продаден на колекторска фирма.

Така проблемът й се задълбочава, докато преди дни случайно намира договора и платежните нареждания и ги носи в банката. Праща копия и в колекторската фирма.

Оказа се, че те са я водили в регистъра с друго име "Стойкова", съобщава БНТ. В писмен отговор се казва, че в случая с жената е допусната техническа грешка, която е можела да бъде предотвратена на по-ранен етап и поднасят извинение.

От банката също признават за техническата грешка и вече са предприети мерки по коригиране на информацията и в централния кредитен регистър.

Жената съветва всички, които имат взаимоотношения с банкова институция и приключват задълженията си към нея, да си изваждат документ с мокър печат, че са приключили плащанията си и да го пазят.

"Понякога не сме достатъчно внимателни, но това ни струва много", каза още жената.

Според специалистите е особено важно да имаме интернет банкиране, което ни позволява да следим състоянието на кредитите си

При приключване на съответното задължение е добре да изискваме документ от съответната банка, че не дължим нищо, въпреки че и той струва пари - около 20-30 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Пловдивбанков кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
щом "светиш" в ЦКР на БНБ, значи си подписал за кредитната карта, а освен това си получил пластика от банката и пин от Борика. Няма значение, дали си я ползвал или не, щом те има в ЦКР, значи си направил гореизброените глупости и съответно САМ си си виновен! Научете се на малко кредитна култура, хора! На Запад тарикатите използват банките, а тукашните тарикати, падат в елементарни клопки от липса на основни познания!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До банкоматаДържавата може да задължи банките, топлофикация, водоснабдяване или ел.разпределителите да издават документ при разплащане, че клиента няма повече задължения. Това ще сложи малко повече ред и ще прекрати далаверата с "останаха неразплатени 68 стотинки", които с незнам какви си такси са се превърнали в няколко хиляди и са дадени на колекторска фирма, в резултат на което съдия-изпълнител иска да продаде жилището ви. Само че държавата очевидно не иска ред в тоя бизнес.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, така ще е, закрепостени сме вече към банките. С хитрия маньовър, че се борим срещу сивата икономика, ни накараха да плащаме над определени суми само по банков път. Това автоматично ни принуждава да държим парите си в банка, с всички произтичащи от това последствия. След като сме принудени да ползваме услугите им, те могат да си измислят каквито поискат такси и да ни разиграват както си пожелаят.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В такива случаи трябва да се заведе дело срещу банката за тормоз и причинени морални (вероятно и материални) щети. Не може бандити, наречени "колектори" да те заплашват със саморазправа и банката да се гаври с теб и това да мине ей-така без последствия - поне в нормалните страни не може.
19
0
 
17
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Хехе много са хитри, като им е плащала с различно име никой от банката не се е оплакал , а после как бързо са й намерили истинското име за да я пишат длъжник.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се изненадам ако въпреки нелепите извинения от банката колекторската фирма продължи да и иска пари.Вероятно сумата от 45лв при тях е станала поне 1000лв , като знаем как действат-съвсем като мутрите рекетьори
17
0
 
28
 
! Отговори
Грешка ама друг път преди 7 години
Е как пък всичките тия, банки, топлофикации, енерго доставчици, КОЙТО и да да се сетите, как един път не се объркаха ама на обратно, да кажат че имаш да взимаш? Грешки ли? Липса на държава е това.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подобна история с Пощенска банка, клон Борис III - служителка ми зачислява кредитна карта и я активира без да съм искал такава услуга. Тъй като изобщо не ми допадаше банката си закрих всичко и поисках две бележки - че нямам сметки и карти и че не дължа никакви пари. Три години след това ме потърсиха от фирма за заеми и добрече си пазя всичко, защото служителката не ми е закрила картата и искаха пари за годишни такси. Служителката сега е там на ръководен пост, а аз още светя в БНБ като длъжник.
15
0
 
37
 
! Отговори
А преди 7 години
защо банката не кихне едно добро обезщетение за тормоза - би било редно... дори повече от редно!
14
2
 
14
 
! Отговори
Алфонсо преди 7 години
Ще използвам хубавата турска дума ХАЙВАНИ. За това че те не си гледат работа ние страдаме после и така е навсякъде. Поне да бяха обезщетили жената с нещо вместо да и поднасят празни извинения. Такива са само за съд съд до дупка. Защо грешки винаги стават в случаите само когато се отнася за пари?
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако вече не са посъветвали жената, нека аз да го сторя - да се обърне към свестен адвокат с опит в тази сфера. След един добре обоснован иск и двамата ще се зарадват на по една кръгла сума. Никакви сантименти към банки и банкери в подобни случаи, действа възпитателно !
12
0
 
42
 
! Отговори
честит преди 7 години
Ако е верно така както е описаното в статията, аз не бих преглътнал. Лично мнение казвам. Ще ги спукам от съд !!!В края на краищата директора на банката ги назначава некомпетентните си служители, не аз !
11
0
 
58
 
! Отговори
Пътник преди 7 години
Няма такова нещо като "техническа грешка" с банките! Ако мине N-a, да плати отново с лихвите! Банките са съвременните роботорговци, упорита закриляни от законодателните органи! Да не би да е осъден някой за Грабежа на века - КТБ! За него И. Искров отдавна трябваше да е в затвора наред с другите опоскали банката с над 4 милиарда! А тази жена са я преследвали като престъпник за 45лв!!
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задълженията на госпожата, дори и да са съществували са погасени по давност. Каквито и заплахи и телефонни обаждания да прилагат колекторските фирми, изтекъл ли е предвидения в закона давностен срок кредитополучателя вече не е длъжник!
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам да е несъзнателна грешка.Що един път не се объркат и не кажат,че те имат да дават,че са им внесли повече.Винаги се "объркват" че им дължат пари.Всичко е лъжа и измама с тия банки по електронен път е още по голяма измама защото там дори няма доказателство,че си платил,утре "ресват" сървъра и ходи доказвай че въобще си си направил плащане.Събирайте вносните и касовите бележки и накрая като платите си вадете уверение ,че не им дължите нищо.Пак не е сигурно,че няма да ви изпържат,но все па
8
0
 
48
 
! Отговори
банкомата преди 7 години
"добре да изискваме документ от съответната банка, че не дължим нищо, въпреки че и той струва пари - около 20-30 лв." - и защо трябва да искаме такива документи, и да си плащаме за това. Според мен е редно като се приключи с изплащането на заемите, банките задължително да издават документ за изплатен заем, и този документ да си е напълно безплатен. Това си е толкова очевидно. Но нали може да се събират такси за всичко, и никой не може да ги надзирава какви ги вършат.
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро се очаква нова такса......за влизане в банка.Това е БГ.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ни занимавате с някаква глупост? Преди 10 години някоя заспала овца от банката е сбъркала име на клиен и клиентката не си е направила елементарния труд, да прочете коя вносна бележка подписва, защото винаги има 2 екземпляра, един за банката и един за клиента. Случвало ми се е да ми препишат грешно името при това като гледат от личната карта. То затова се чете, какво се подписва!
5
1
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Грешка ли? Нема грешка.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във случая и двете страни имат вина. Разбира се, тази на банката е 100 пъти по-голяма. Все пак, хора пазете си бележките и най-добре, плащайте електронно, така никой няма да твърди, че не сте платили!