Съседски драми: 90% от асансьорите трябва да спрат от 1 януари

Причината – изискването да имат "телефон" в кабинката
Обновена: 3 яну 2017 16:35 | 12 окт 2016 18:30, Камелия Цветанова
61
Съседски драми: 90% от асансьорите трябва да спрат от 1 януари
Снимка: Булфото, архив

Между 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката.

Това предупредиха представители на бранша за поддръжка на подемните устройства по повод изискването до края на годината всички асансьори да бъдат снабдени с такива устройства.

Още по темата

Според Калин Петров, председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори" промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите са необходими.

От бранша не са убедени от ползата в новото устройство, тъй като няма гаранция за покритие на "телефона" в рамките на т. нар. екранирани шахти, подземни гаражи и различни комуникации в сградите.

"Няма практика, която да покаже, че от това устройство има полза, тъй като в рамките на т.нар. "екранирани шахти", подземни гаражи и различни комуникации в сградите, не сме сигурни, че "телефонът" ще има покритие, обясни Петров пред БНР по повод едно от новите задължения, които се вменяват вече на собствениците - инсталирането на "телефони" в асансьорните кабини, с цел осъществяване на директна връзка със сервизната поддръжка на съответното съоръжение.

Това е едно разговорно устройство, което работи със SIM карта, която се осигурява от съответния мобилен оператор и би трябвало да осъществява пряка връзка, обясни Калин Петров и допълни, че абонаментът за картата ще бъде включен в цената на пакета, които съответно ползватели плащат за поддръжка на асансьорното средство.

"Срокът за монтиране на телефоните е 1-ви януари 2017 година", подчерта Петров, според когото той няма да бъде спазен, тъй като това ще блокира поддръжката на асансьорите.

Ако не бъдат монтирани телефони обаче, асансьорите ще бъдат спирани, е записано в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някоя НАША фирма трябва да напълни гушата. Там е заровено кучето.
34
4
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ преди 7 години
Сега не се коркайте. Имаме фирма кояато да поеме нещата. Туй много фирми се нароиха в асансьорния бизнес.я колко много блокове и каква далавера
33
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва ли да има задължително малък хладилник и тоалетна?питам, че хващам *** и почвам ремонт на асансьорачакам инструкции от Лилето саниране няма ли да имащрангове за парното?
32
2
 
38
 
! Отговори
ЛОШО преди 7 години
То телефон 112 не работи в България , та камо ли телефон в Асансьор .Интересно ми беше че в Сирия , Алепо , работи и Полиция и 112 .
31
3
 
52
 
! Отговори
домохотел преди 7 години
следващ разход - за пиколо в асансьора да звъни по телефона, трима за три смени по 500 лв. начална заплата, социални, здравни, извънредни, вредни, и портиер на входа, ако няма портиер - да се запечата блока.
30
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това правило е мислено или лобистки или от мозъчно недоразвит човек.Като заседне асансьорът обикновено всички разбират,че не работи даже дъртите и мързеливите алкохолици се събират на групички в очакване на техниците щото просто не им се ходи пеш до магазинчето за пиячка или цигари.Веднага се разбира дали вътре има някой защото обикновено шумоизолация в асансьорната шахта няма и се чува от 10 етажа дори някой да се изкашля..Ако е припаданал така или иначе няма да може да говори по телефон.
29
4
 
27
 
! Отговори
Галин преди 7 години
Освен това трябва да има и ABS система до като пада да спира по-бързо, освен въздушната възглавница отдолу, също така трябва и да е с включени ДНЕВНИ светлини, ако случайно паднете да се види че има асансьор там.....
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шхтата трябва да има въздушна възглавница, която се задейства автоматично. Има си начини за всички, стига някой да иска да пази животи наистина, а не наужким. В Бг наистина само се краде и лъже, останалото е пак лъжи, и пак крадене. И пак избори.
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрах причината, поради която било невъзможно да се монтира устройството. Не могат да вържат една проста кутия с платка и кабели към захранването на асансьора? Ядрена физика ли е това?
26
4
 
15
 
! Отговори
АПАШ КАМБИТОВ преди 7 години
КРАДЕТЕ И С *** СИ,КРУШКИ ЗА 60.00 ЛВ.КАБЕЛ ЗА 400.00ЛВ. ОСВЕТЛЕНИЕ В ШАХТИТЕ НА ВСЕКИ ЕТАЖ 85.00 ЛВ.ТОВА ЛИ Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА БЕЗОПАСЕН АСЕНСИОР.ОТ ВСЕКИ ДА СТЕ ОТКРАДНАЛИ ПО 10.00 ЛВ *** ДОЙДИ,НОВИЕ ИСКАТЕ СТОТИЦИ,ЗА СВЕЩИ ДА ГИ Д А В А Т Е
25
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Между 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката."Асансьорите в блока ми са българско производство, поставени са 1971 година и имат бутон за сигнализиране за авария. Да отидат да питат производителя как през социализма е можело, пък сега не може.
24
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Директната връзка с асансьорен техник е много важна, особено когато носещите планки се късат...
23
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 7 години
В комплексите(затворен тип) с рускоговорящи няма такива проблеми.Всичко свети от чистота и е на "шест".Там се плаща веднъж за цялата поддръжка на всичко.
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pravilno no ima asansiori ot 44 g te da da se smenat. Sega sasedite schte se ijadat te sa 5 lv 4ista4ka de isjajdat do6li ot selata v zentara davat pod naem imat pari imoti v selata provinziata a ne iskat da playchtat van selendurute da se varnat ot kadeto sa doschli sifianzi nanane rabota ot tija
21
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак гласувайте за ГЕРБ!Да се застрои Младост, Люлин всичко!Да плащат наследниците на мъртвия данъците.Да плащате Данък Уикенд.Да плащате данък вредни храни.Да плащате вода с 30% по-скъпо.Да плащате увеличен ток - нов либерализиранДа плащате най-скъпото гориво и гражданска застраховка.Да храните мигрантиПак гласувайте за ГЕРБ!
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Meжду 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката."Тъкмо щях да питам що за некадърник може да ръси такива глупости и после се сетих, че когато обявиха програмата за саниране, съюза на асансьорните производители натискаше да се сменят и асансьорите. След като удариха греда, сега са с нова тактика за голямо нагушване и обявяват 90% от асансьорите за негодни.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който гласува за тези откровени глуппаци наистина е един от тяхБойко да си подава оставката и да върви при царя - в историятаАсансьор без аварийно осветление? Глоба 500 лева!Срокът за осигуряването му изтича в края на месеца
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на ГЕРБОт утре задължително да станете лесбиййки или геойвеТова е изискване на Брюксел.А Бойко и ГЕРБ спазват всяка глупост на началника му.Сега разбрахте ли, че ГЕРБ затрива народа си?Боййко да си подава оставката!ГЕРБ оставка!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опа чистачката дано се сети да мие че забърше само на четвъртия етаж *** играе комбина с домото от другия блок и затова плащаме 5 лева а пък прозорци от лятото нее мила за тавана от миналата година и един асансиор даим зачислим супер паунди яко дрънкат кои като нея и на избори кат иде милионерка стана еи
16
0
 
23
 
! Отговори
един преди 7 години
Си ги заврете надълбоко в шахтите тия sim-карти...БАШ !!!