Съседски драми: 90% от асансьорите трябва да спрат от 1 януари

Причината – изискването да имат "телефон" в кабинката
Обновена: 3 яну 2017 16:35 | 12 окт 2016 18:30, Камелия Цветанова
61
Съседски драми: 90% от асансьорите трябва да спрат от 1 януари
Снимка: Булфото, архив

Между 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката.

Това предупредиха представители на бранша за поддръжка на подемните устройства по повод изискването до края на годината всички асансьори да бъдат снабдени с такива устройства.

Още по темата

Според Калин Петров, председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори" промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите са необходими.

От бранша не са убедени от ползата в новото устройство, тъй като няма гаранция за покритие на "телефона" в рамките на т. нар. екранирани шахти, подземни гаражи и различни комуникации в сградите.

"Няма практика, която да покаже, че от това устройство има полза, тъй като в рамките на т.нар. "екранирани шахти", подземни гаражи и различни комуникации в сградите, не сме сигурни, че "телефонът" ще има покритие, обясни Петров пред БНР по повод едно от новите задължения, които се вменяват вече на собствениците - инсталирането на "телефони" в асансьорните кабини, с цел осъществяване на директна връзка със сервизната поддръжка на съответното съоръжение.

Това е едно разговорно устройство, което работи със SIM карта, която се осигурява от съответния мобилен оператор и би трябвало да осъществява пряка връзка, обясни Калин Петров и допълни, че абонаментът за картата ще бъде включен в цената на пакета, които съответно ползватели плащат за поддръжка на асансьорното средство.

"Срокът за монтиране на телефоните е 1-ви януари 2017 година", подчерта Петров, според когото той няма да бъде спазен, тъй като това ще блокира поддръжката на асансьорите.

Ако не бъдат монтирани телефони обаче, асансьорите ще бъдат спирани, е записано в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната европ/гейска простотия.Какво става с филтрите за комините? Ще спрем да си ползваме апартаментите ли?От 1-ви януари лн?
14
0
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Егати *** , а room service ще има ли ???
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са малко хората без GSM. Който заседне винаги може да извика аварийна, стига да не е 2 етажа под земята. Абе винаги има изход, винаги може кабината да се свърже с външна антена и да има сигнал. Няма не може.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телефон,едно шише уиски и едно гаже с бронзов тен.Това е изискване на ЕС. и НАТО.
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
яяяя малко лапаница за мобилните оператори, що асансьори са с по 1 сим карта която ще прави нищо....
10
2
 
22
 
! Отговори
РОФЛ преди 7 години
Как им го бутат четвъртит с контра гайка на простите бУгаре, от всички посоки, а те са мъжлета по разни форуми и на по ракийка с приятели. Най-жалките ***, дето си заслужават управниците и клоаката, където "живеят"...
9
2
 
30
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Досега като нямаше аварийно алармени устройства ,да не би някой закъсал да е стоял дни наред без вода и хляб или трябва да се обурудват с храни и напитки.Домоуправителя ще раздава комплекти с "бойна готовност"Тези от ДАМТН да вземат да се гръмнат.
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асансьорите направо падат, тоя иска някой да му звъни, преди да се е потрошил в шахтата. Само *** може да измъдри такава авръхидиотщина. А къде да се намерят свестни аса сьири, Шиндлер напр.?
7
1
 
41
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
ГЕРБ отново са приемали закони без да имат представа за действителността.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме и кабелна телевизия във всеки асансьор,като си пътуваме да гледаме Боко Тиквата и ако може договорът да е 5 годишен без право за предсрочно прекратяване..
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който няма телефон в себе сида не се качва. Какво ще кажеза това просто решение този"умник" на държавна заплата.И да му се поиска оставкатаза да се решава проблема откомпетентни хора, а не от такива които създават проблеми.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна простотия, с това ли се занимавате, ***! Всичко друго ни е наред
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се не наядохте и не накрадохте *** извратени. Сложете и по един телевизор да гледаме докато чакаме да ни ограбите ама да е от 10 000лв. ГГЗ
2
2
 
47
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
ГЕРБ просто нямат спирка.Ако не е данъчна декларация от мъртвец,ще е устройство и SIM карта на мобилен към асансьор.Нямам вече думи.Изчерпах се.Толкова години борба и тия просто са от друга планета.Кажете ми кой бе,кой ще пусне поне един глас за тия?Как взимат тия проценти на изборите бе?
1
1
 
38
 
! Отговори
ined преди 7 години
Тея дето са приели тая наредба трябва да ги линчуват.