Време за път: България – новата археологическа дестинация

Пловдив и Стара Загора са сред най-старите градове в Европа, пише "Аrchaeology Travel"
12 окт 2016 09:14, Красимир Ангелов
9
Време за път: България – новата археологическа дестинация
Снимка: Archaeology Travel

След Гърция и Италия, България се превръща в новата европейска археологическа дестинация в Европа, пише в своя материал, посветен на страната ни, английският археолог и консултант по културен туризъм Томас Доусън от авторитетното издание "Аrchaeology Travel".

"Тук няма да откриете традиционни емблематични монументи като Колизеума или Пантеона, но България има комплексно и обаятелно минало, наследено и оформено от траките, латинците, славяните, османците, персийците и дори от съветското минало", пише Доусън в своя материал и продължава: "Тук ще намерите една нация, която все още има силно наследство от традиционни танци, музика, костюми и занаяти, както и близо 40 000 археологически обекти и паметници на културата".

Изданието посочва няколко причини, заради които туристите задължително трябва да посетят страната ни и да се насладят на близо 8000-годишната история по нашите земи. И представят България като дестинация, която не е известна само с евтиния "ол инклузив" по морските и планинските ни курорти за чуждестранните туристи.

Ако археологията и историята са причините, които определят вашия избор за екскурзия, не позволявайте представите за България като евтина дестинация да ви откажат, предупреждават от изданието. И отчитат, че България е единствената страна в съвременна Европа, която от създаването си до ден днешен не е сменяла името си.

Да, евтино е! Но си струва!

"Да, пътуването в България е евтино. Невероятно евтино. В малък, провинциален град, една двойка може да се наслади на много добро двустепенно меню с бутилка отлично българско вино и вода за сума под 18 евро. Същото би било малко по-скъпо в София и другите големи градове – около 30 евро. Доусън отделя специално внимание на родната "Шопска салата", както и на българското вино, като споделя, че през 80-те години на XX век България е била на второ място в света по износ на вино. Традиционно местните ястия са със свинско и пилешко месо, рядко може да откриете телешко, отбелязва изданието.

Време за път: България – новата археологическа дестинация

В България са част от най-старите градове в Европа

Не само, че редица градове в България има доказателство за човешко присъствие хиляди години назад, а някои от тези градове изглежда са били непрекъснато заселени най-малко от периода на неолита (от 6000 до 4000 г. пр.н.е.). Следователно, Пловдив и Стара Загора са сред най-старите градове в Европа!, отбелязва изданието.

Авторът отбелязва още, че това, което прави най-старите български градове необикновени за посещение е фактът, че археологическите доказателства за ранните периоди на тяхното съществуване са запазени и достъпни за обществеността.

"Неолитните жилища в Стара Загора например съхраняват на място останките от двуетажна къща на около 8000 години. Археологическият обект е бил открит по време на изграждането на болница в града през 1960-те, отбелязва археологът. И допълва, че с близо 2000 открити и възстановени артефакти, това е една от най-богатите паметници от неолита. И добавя, че в града в близост до операта може да бъдат открити още и останките от римския град Августа Траяна.

Пловдив също има останки от неолитно селище в границите на града. На брега на Черно море, градовете Варна, Несебър и Созопол, имат обширни останки от по-ранните селища. Същото важи и за столицата София, където не трябва да пропускате църквата "Свети Георги Ротондата", за която се твърди, че е най-старата сграда в града, отчита Доусън и напомня, че наскоро е възстановен и античния град Сердика в близост до метростанция "Сердика".

По-надолу в материала авторът споменава и за многото случаи на открити по нашите земи златни накити, които датират векове назад. И разбира се, като археолог, обръща специално внимание на траките и техните гробници.

Между градовете Казанлък и Шипка има концентрация на големи могили, които имат доста съществени и сложни отделни погребални камери. А някои от тези камери имат наистина изящни стенописи, пише изданието и определя стенописите в Казанлъшката гробница като "просто изумителни". "За съжаление гробницата е затворена за обществеността, но наблизо е построена точна реплика", отчита Доусън.

Империи, империи

Независимо дали сте привлечени от римските военни укрепления, или крепости и укрепени селища от средновековния период, България има археологията не на една, а на цели три империи, от които да избирате, отчита археологът. И посочва столицата на Втората българска държава – Велико Търново, и най-вече крепостта Царевец, като втората най-популярна и посещавана туристическа атракция в България след Рилския манастир.

Независимо дали обичате да откривате археологията на градовете, праисторията или следващите векове, замъци или манастири, отидете и посетете България сега. Аз нямам търпение да се върна“, завършва материалът на Томас Доусън.

Оригиналният материал на английския археолог и консултант по културен туризъм може да откриете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! И ний сме дали нещо на света.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да-а-а... Всичко това е прекрасно, но както винаги ако някой ингилиз реши да напише нещо хубаво за нас, то е с известно снизхождение, от гледната точка на привилегирования спрямо онези, които все още не са напълно приети в салоните на Европа ....
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да броим империите(1) Римската империя(2) Византийска империя(3) Българската империя(4) Османската империя
4
1
 
37
 
! Отговори
Горд преди 7 години
Като историк, докато четох тази статия ми стана много мило. Време беше да се появи някоя хубава статия, вместо всеки ден да четем деградиращи новини. Този археолог ни е направил безценна реклама, която не може да сравни с цялото злато на земята.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът е написал толкова хубави неща за нашата страна, вие пак се показвате, че най-важното е да се лее помия!
2
3
 
34
 
! Отговори
Тъжен преди 7 години
Иска ми се да видя статия за БГ, която да не бъде оплюта от ***, каквото и да пишат за нас все сме недоволни. То затова ни и такова положението де.
1
34
 
7
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Този ***-"архео-специалист" ни третира като древни маймуни, а не като цивилизация.И ***-"журналисти", като вас, му се възхищават, и не могат да коментират-защото са необразовани блюдолизци, интересуващи се от "хващане" на новина, хонорар, сеир...Какви са тези мислители и капацитети от Албиона, които в годините загробиха България, тъй като не виждат по-далеч от носа си-а там е кацнала муха...И вие им слугувате, правите диван-чапраз, говорейки техния беден език...